Iata de ce bebelușul nu trebuie să bea prea mult lapte formula: riscul supraalimentării

Iata de ce bebelusul nu trebuie sa bea prea mult lapte formula: riscul supraalimentarii

Iata de ce bebelușul nu trebuie să bea prea mult lapte formula: riscul supraalimentării

Supraalimentarea înseamnă că un bebeluș alimentat cu biberonul consumă mai mult lapte (lapte matern sau formulă pentru sugari) decât are nevoie pentru creșterea și nevoile sale de energie. Prea mult lapte poate supraîncărca stomacul mic al bebelușului cu mai mult lapte decât îl poate ține confortabil și mai mulți nutrienți decât tractul sau intestinal poate digera în mod adecvat.

→ Iată de ce bebelușul nu trebuie să bea prea mult lapte formula, cum se ajunge la această situație și ce putem face pentru a nu ii oferi mai mult laptic decât are nevoie.

veti citi;
De ce bebelușul nu trebuie să bea mai mult lapte formula decat are nevoie
Când biberonul de lapte pare a fi un bufet suedez fără limită
Ce se intamplă dacă bebelușul mănâncă prea mult lapte formula
Semne de supraalimentare ale bebelușului
Ce contribuie la supraalimentarea bebelușului?
Ce facem pentru a evita supraalimentarea bebelușului?
Cum alegem formula de lapte praf: ghid pentru mamici

De ce bebelușul nu trebuie să bea mai mult lapte formula decat are nevoie

Cand bebelusul primeste prea mult lapte, se poate supraîncărca stomacul mic al bebelușului cu mai mult lapte decât e necesar - incarcand astfel sistemul sau cu mai mulți nutrienți decât tractul intestinal poate digera în mod adecvat.

Când biberonul de lapte pare a fi un bufet suedez fără limită

Deorece bebelusul hranit cu lapte formula (lapte praf pentru bebelusi) nu isi poate controla singur cantitate de hrana necesara, primeste prea mult lapte de la parintii sai.  In general, bebelusii alaptati nu au acest risc de supraalimentare.

Atata vreme cat bebelusul doarme bine, face pipi, este fericit si creste in greutate, totul pare sa fie ok.  Insa, daca biberonul pare a fi un bufet suedez (unde mananci cat vrei si pare ca nu se termina) bebelusul se va hrani cu mai mult decat este necesar.

Ce se intamplă dacă bebelușul mănâncă prea mult lapte formula

O cantitate excesiva de lapte formula poate avea o serie de consecinte negative. In primul rand, bebelusul va fi umflatel, si va deveni un bebelus grăsun. In burtica lui va intra mai multa hrana decat are nevoie. Despre cand un bebelus este prea gras citeste detalii aici Bebelusul gras: cand trebuie sa ne ingrijoram

Sugarii sub 6 luni (deci acei bebelusi care nu au inceput inca sa primeasca alimente solide) ar trebui sa primeasca aproximativ 120-140 ml de lapte praf per kilogram de greutate corporala, intr-o perioada de 24 de ore.  Deci, daca bebelusul cantareste 4,5 kg = ar trebui sa primeasca 540-630 ml de lapte formula pe zi.
Intr-o perioada de 24 de ore, bebelusul ar trebuie sa manance in jur de 90-120 ml la fiecare 4 ore.

In general, sugarii pana la 6 luni nu au nevoie de mai mult de 950 ml de lapte praf pe zi.

Daca bebelusul ia in greutate prea repede sau daca pare sa regurgiteze prea mult - acestea sunt semnale clare ca i se ofera mai multa mancare decat poate burtica lui sa proceseze.  Iar atunci, trebui sa ii oferiti cantitati mai mici de lapte si sa va opriti a-i mai da lapte atunci cand pare satul - nefortandu-l sa termine tot. Daca bebelusul pare agitat dupa ce mananca, poate e doar cazul ca bebe are gaze - si nu un semnal ca mai vrea sa manance.

Semne de supraalimentare ale bebelușului

Bebelusul câștigă greutatea mai repede decat e cazul si este peste linia medie - consulta aici graficele de crestere ale bebelusului

  Are opt sau mai mult scutecuri de pipi pe zi

  Are frecvente mișcări intestinale (cacuta) cu miros neplăcut

  Are flatulență extremă (ragaie)

  Regurgitarea laptelui

  Iritabilitate

  Nu doarme bine

Simptomele asociate cu alimentația excesivă sunt în mod greșit atribuite colicilor, refluxului, alergiei sau intoleranței la proteine din lapte sau intoleranței la lactoză. Ceea ce separă supraalimentarea de aceste afecțiuni este că bebelușul prezintă o creștere sănătoasă, lucru care nu apare atunci când un copil are o afecțiune netratată care implică tractul său gastro-intestinal.

Ce contribuie la supraalimentarea bebelușului?

Există mai multe motive care duc la aceasta supraalimentare printre care se numără:

►  Privarea de somn: Lipsa de somn deranjeaza echilibrul hormonal care reglează apetitul, ceea ce duce la creșterea apetitului bebelusului.

►  Interpretarea greșită a dorinței bebelușului de a suge ca foame: Bebelușii se află într-un stadiu oral de dezvoltare. Pe lângă faptul că doresc să sugă când le este foame, le place să sugă când sunt obosiți, plictisiți, inconfortabili, supărați și pur și simplu pentru că le place să sugă.

►  Un reflex activ de supt: Bebelușii nou-născuți au capacitatea limitată de a semnaliza sau de a se opri atunci când au consumat suficient lapte din cauza reflexului de supt, în special atunci când se hrănesc prea repede.

►  Alimentarea prea repede: este nevoie de timp pentru creierul nostru să înregistreze că stomacul nostru este plin. Hrănirea rapidă crește probabilitatea ca un bebeluș să înghită mai mult lapte decât stomacul său poate deține sau mai mult decât poate digera în mod adecvat sistemul digestiv imatur.

►  Asociere hrănire-somn: Un bebeluș care adoarme în mod regulat în timp ce sugă din biberon poate crede că modul în care merge la somn este cu o sticlă în gură. Aceasta înseamnă că bebelușul ar putea dori o sticlă nu numai când îi este foame, ci și când este obosit.

►   Ignorarea semnalelor ca bebelusul este satul. (alo mami, alo tati, alo buni) Satietatea înseamnă că bebelușul a avut destule. Mami sau tati sau buni ar putea încerca să constrângă sau să forțeze copilul să consume cantitatea din sticlă după ce bebelușul a semnalat că a avut destul.

Ce facem pentru a evita supraalimentarea bebelușului?

Supraalimentarea crește șansele ca un bebeluș să devină supraponderal sau obez. Creșterea rapidă în greutate la început este asociată cu un risc crescut de obezitate la vârsta adultă. Supraalimentarea este o problemă mai frecventă la bebelusii hraniti cu biberinul - în comparație cu alăptarea; cu toate acestea, subalimentația este o problemă mai gravă. Este important să nu restricționați aportul de lapte al bebelușului, ci să o susțineți pentru a-și autoregla aportul.

Răspundeți corespunzător la indiciile de hrănire ale bebelușului. Opriți-vă când bebelușul dorește să se oprească. Nu încercați niciodată să forțați copilul să manance mai mult decât își dorește
.

Cum alegem formula de lapte praf: ghid pentru mamici

Laptele formula pentru bebeluși este a doua variantă - in ordinea sănătatii - de hrană a bebelușului. Dar cum o alegem pe cea potrivită?

Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor care au decis sa isi hraneasca bebelusul cu formula de lapte praf. Pentru a putea face o alegere corecta, mamicile ar trebui sa se informeze din surse obiective si variate si ar trebui sa stie, in primul rand, care sunt tipurile de formula existente pe piata (nu ne referim aici la marci de produse, ci la tipuri, in functie de compozitia lor).
Iată un ghid util pentru mămici despre cum se alege formula de lapte praf și alte sfaturi importante.

 

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII