Cum alegem formula de lapte praf pentru bebe: GHID pentru mămici

Cum alegem formula de lapte praf pentru bebe -  GHID pentru mamici

Cum alegem formula de lapte praf pentru bebe: GHID pentru mămici

Laptele formula pentru bebeluși este a doua variantă - în ordinea sănătății - de hrană a bebelușului. Dar cum alegem tipul de lapte formula potrivit pentru bebeluș?

Varietatea produselor existente pe piață provoacă adesea dileme în rândul mamelor care au decis să își hrănească bebelușul cu lapte formula. Pentru a putea face o alegere corectă, mamele ar trebui să se informeze din surse obiective și variate și să știe, în primul rând, care sunt tipurile de formula existente pe piață (nu ne referim aici la mărci de produse, ci la tipuri, în funcție de compoziția lor).

Cum aleg formula de lapte praf - ghid pentru mamici
Ce tipuri de formule de lapte exista?
Cum alegi formula potrivita?
Care sunt criteriile pentru alegerea formulei potrivite?
Varsta bebelusului
Compozitia
Este importanta firma care produce formula de lapte?
De unde cumpar formula de lapte?
Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebeluși?
Alergiile la formula de lapte
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si Forumuri recomandate

Felul in care mamica alege sa isi hraneasca bebelusul este desigur alegerea ei - insa trebuie facuta cunoscand avantajele si dezavantajele

Alegerea modului in care mamica isi hraneste bebelusul a starnit in ultimii ani numeroase dispute in ceea ce priveste optiunea pentru laptele matern sau pentru formula de lapte, dispute generate de o serie de dileme relativ subiective. Intrebarile sunt variate si importante  - printre ele:

- De la ce varsta trebuie introdusa formula de lapte? 
- Este ok daca bebelusul este alimentat doar cu formula de lapte sau daca este hranit mixt?
- Ce tip de formula este cel mai potrivit pentru fiecare bebelus? etc.

Specialistii, in frunte cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda alaptatul exclusiv pana la varsta de 6 luni.

Pentru a cunoaste diferentele dintre laptele matern si cel formula pentru bebelusi citeste te rugam: Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi

Ce se intampla insa atunci cand mama nu are suficient lapte sau cand, din anumite motive, trebuie sa se recurga la hranirea bebelusului cu formula de lapte? Este aceasta o tragedie? Nici pe departe, insa disputele despre care pomeneam sunt alimentate constant mai ales de lipsa de informare care persista adesea in randul proaspetelor mamici.

DC te ajuta sa alegi formula de lapte corespunzatoare bebelusului tau

Draga mamica sau viitoare mamica, Desprecopii te ajuta sa alegi formula de lapte corespunzatoare bebelusului tau, printr-un ghid care iti este dedicat pentru a-ti face mai usoara si mai responsabila alegerea. Te invitam, asadar, sa citesti cu atentie informatiile care urmeaza.

Ce tipuri de formule de lapte exista?

Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor care au decis sa isi hraneasca bebelusul cu formula de lapte praf. De obicei, medicul pediatru este cel care recomanda un anumit tip de formula, insa acest tip de recomandare nu este, din pacate, intotdeauna obiectiv. Pentru a putea face o alegere corecta, mamicile ar trebui sa se informeze din surse obiective si variate si ar trebui sa stie, in primul rand, care sunt tipurile de formula existente pe piata (nu ne referim aici la marci de produse, ci la tipuri, in functie de compozitia lor).

Din punctul de vedere al consistentei produsului, exista trei tipuri de formula de lapte:

- formula de lapte praf, care se prepara prin amestecarea cu apa (cea mai intalnita pe piata si cea mai putin costisitoare)

- formula de lapte lichida concentrata, care se prepara prin diluarea cu apa

- formula de lapte gata preparata, care poate fi folosita direct, fara a fi nevoie de preparare speciala (aceasta este si cea mai costisitoare si cea mai putin comercializata, cel putin pe piata romaneasca)

Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor

Odata ce te-ai decis in aceasta privinta, o alta clasificare, in functie de substantele continute, trebuie luata in considerare. Din acest punct de vedere, patru sunt tipurile principale de lapte praf pe care le vei gasi pe rafturile magazinelor de profil sau ale farmaciilor, restul fiind varietati ale acestora:

- formula pe baza de lapte de vaca (majoritatea bebelusilor incep cu acest tip de formula)

- formula pe baza de lapte de soia (recomandata mai ales copiilor cu intoleranta la lactoza sau la laptele de vaca)

- formule hipoalergenice (concepute special pentru bebelusii care fac alergie la proteinele din lapte sau din soia)

- formule specializate (destinate bebelusilor care au o greutate foarte mica la nastere, cu un continut special de substante nutritive)

Pe langa acestea, producatorii mai recomanda si alte tipuri de formule, asa-zis organice, care au in compozitie aceleasi ingrediente de baza, dar care, in schimb, sunt facute din lapte provenit de la animale carora nu le-au fost administrate niciodata antibiotice.

Cum alegi formula potrivita de lapte pentru bebelus?

Asa cum precizam mai sus, alegerea formulei potrivite pentru bebelusul tau ar trebui facuta impreuna cu medicul pediatru, in functie de criterii obiective, ce vizeaza aspecte care il privesc in mod direct pe copilul tau. Nu trebuie sa te sperii daca medicul iti recomanda mai multe marci de produse. Ideal ar fi ca formula administrata sa fie unica, pe o perioada indelungata, insa unii medici recomanda incercarea mai multor tipuri de formula, tocmai pentru a facilita gasirea celei ideale pentru bebelusul tau. In cazul in care vrei sa incerci mai multe tipuri, este recomandat sa nu schimbi formula foarte des. Un tip de formula de lapte trebuie administrat cel putin o saptamana consecutiv pentru a vedea daca ii prieste sau nu bebelusului, deoarece sistemul digestiv al acestuia, ca de altfel intregul sau organism, este foarte fragil.

Care sunt criteriile pentru alegerea formulei potrivite?

1. Varsta bebelusului

Este primul criteriu ce trebuie avut in vedere. Producatorii de formula de lapte dozeaza atent continutul nutritional al produsului in functie de nevoile pe care le are bebelusul. In principiu, formulele de lapte sunt impartite pe categorii de varsta care, in general, nu variaza foarte mult de la un producator la altul:

formula de inceput - destinata bebelusilor care sunt alimentati inca de la nastere cu formula, in exclusivitate sau ca si completare la alimentatia cu lapte matern. Unii producatori ofera varietati ale acestei formule de inceput, propunand formule special destinate bebelusilor prematuri sau celor cu greutate foarte mica la nastere, care contin un adaos de substante nutritive necesare dezvoltarii copilului.

formula dupa 6 luni (la unii producatori dupa 4 luni) - este, in general, destinata bebelusilor care au fost alaptati exclusiv o perioada, dar si bebelusilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai satioasa decat formula de inceput, continand substante nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelusului.

formula dupa 12 luni (la unii producatori dupa 10 luni) - este, in general, o formula de completare a alimentatiei bebelusului care trebuie sa contina, la aceasta varsta, si o serie de alimente solide introduce in alimentatie conform unei scheme de diversificare specifice. Este o asa-numita formula de crestere, care poate fi pastrata in alimentatia copilului pana la 2 - 3 ani, avand un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasa a organismului si la mentinerea sanatatii.

lapte formula pentru bebelusi in functie de varsta


lapte pentru bebelusi - variante pentru anumite varste - exemplu

2. Compozitia laptelui

Este, cu siguranta, unul dintre criteriile esentiale, care ar trebui sa cantareasca greu in luarea unei decizii in acesta privinta. Compozitia ideala este, desigur, una cat mai apropiata de laptele matern si in acest sens, producatorii se straduiesc sa scoata pe piata formule cat mai de calitate, imbogatite cu tot felul de nutrienti care sa asigure o crestere la fel de sanatoasa ca si cea a bebelusilor care sunt hraniti cu lapte matern.

Fierul este o substanta esentiala pentru cresterea sanatoasa a bebelusilor. Necesarul de fier impune ca si bebelusilor alaptati exclusiv sa li se administreze suplimente de fier inca de la 6 luni. Teoretic, orice tip de formula de lapte ar trebui sa fie imbogatit cu fier, insa in realitate nu este asa. De aceea, trebuie sa fii atenta ca atunci cand alegi laptele, sa alegi o formula in care se precizeaza ca exista un adaos de fier. In ciuda unor mituri conform carora fierul ar produce constipatie, colici, diareee, flatulenta sau reflux gastrointestinal la bebelusi, acesta este absolut necesar in alimentatia lor, asa ca nu trebuie neglijat sub nicio forma.

Acizii grasi sunt elemente importante in dezvoltarea creierului si a organismului, in general. Exista studii care confirma faptul ca bebelusii care au fost alaptati cu o formula imbogatita cu acizi grasi au avut o mai buna dezvoltare a simtului vizual, precum si a capacitatii de rezolvare a problemelor in perioada scolara. Acizii grasi reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare in perioada copilariei.

Probioticele si prebioticele sunt elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente intr-o cantitate mare in sistemul digestiv al bebelusului. Introducerea lor in formula de lapte are rolul de a crea un echilibru in intestinele bebelusului si de a impiedica eventuala dezvoltare a unor bacterii neprietenoase care ar putea cauza diverse infectii. Cele mai comune probiotice sunt Bifidobacterium si Lactobacillus, despre care numeroase studii au aratat ca pot preveni afectiuni precum diareea infectioasa sau dermatita atopica la bebelusi.

Prebioticele, pe de alta parte, sunt fibre care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor prietenoase, avand efecte benefice asupra florei intestinale. Efectul lor este acela de crestere a numarului de bacterii prietenoase, precum si favorizarea absorbtiei calciului. De asemenea, prebioticele previn constipatia. Prebioticele contribuie deci la creearea unui mediu sanatos in intestinul bebelusului. Prebioticele sunt asadar necesare creerii unui mediu placut 'de munca' bacteriilor bune, necesare digestiei copilului. Exista deci variante de lapte pentru bebelusi - imbogatite cu prebiotice.

Lipsa zaharului trebuie sa fie si ea un criteriu important in alegerea formulei de lapte pentru bebelusul tau. Ideal este ca formula sa nu contina deloc adaos de zahar si unele dintre produse respecta acest lucru. Din pacate insa, forate multe tipuri de formula, chiar daca au specificat pe cutie “fara zahar”, contin de fapt alte tipuri de zaharuri ce provin din adaosul de cantitati mari de lactoza, fructoza, glucoza.

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi sunt date importante care trebuiesc stiute de tinerele mamici. Iata mai multe date concrete care explica diferentele nutritionale dintre laptele mamicii (de la san) si cel special - formula - pentru bebelusi si alte amanunte importante.

Este importanta firma care produce formula de lapte?

Raspunsul este, fara nicio indoiala, DA. Fiind vorba despre produse alimentare pentru bebelusi, altfel spus despre produse extrem de sensibile si supuse in permanenta cercetarilor si studiilor facute de specialisti si, in acelasi timp, supuse in permanenta aprecierilor mamicilor care sunt foarte atente la alimentatia copiilor lor, problema calitatii este una extrem de importanta pentru marile branduri.

Produsul pe care il cumparam din magazine are in spate o intreaga istorie, care incepe de la recoltarea laptelui de vaca in fermele cu care marii producatori colaboreaza si se termina odata cu ambalarea si stocarea produsului finit, inainte de a ajunge in biberonul bebelusului. Pentru a se mentine pe piata, producatorii mari fac toate eforturile pentru a oferi produse de calitate, competitive. De altfel, firmele mari, care si-au creat in timp un renume tocmai datorita calitatii produselor pe care le comercializeaza, investesc foarte mult in intreaga linie de productie, de la achizitionarea laptelui de vaca, ce sta la baza formulei de lapte, pana la modul in care produsul finit este ambalat si stocat

Calitatea formulei de lapte incepe cu monitorizarea riguroasa a provenientei laptelui, pentru a se determina in permanenta calitatea lui, in functie de fermele de la care provine. Lipsa colorantilor, a aromelor artificiale si a conservantilor, prevazute de altfel de legislatia in vigoare, reprezinta un alt indiciu al calitatii formulei de lapte. La acestea se adauga procesul tehnologic in sine, care in cazul marilor producatori, este in permanenta supus unor controale de calitate si de igiena, reducandu-se astfel la maxim riscurile de contaminare a produsului care urmeaza sa fie ambalat in conditii de siguranta si igiena si depozitat pe rafturile farmaciilor si magazinelor. Logo-ul Euro-Leaf, impus de legislatia UE pentru toate produsele ecologice produse in tarile Uniunii, ca dovada a faptului ca acestea indeplinesc toate standardele de calitate, reprezinta si el o garantie a calitatii produsului.

Prin urmare, alegerea formulei potrivite, trebuie sa tina cont si de numele producatorului, de vizibilitatea pe care acesta o are pe piata de profil, fara insa ca acesta sa fie un indiciu de baza al alegerii facute.

De unde cumpar formula de lapte?

Practic, formulele de lapte existente pe piata pot fi achizitionate astazi dintr-o mare varietate de magazine, incepand de la magazinele specializate in comercializarea produselor pentru bebelusi, continuand cu farmaciile si terminand cu hipermarketurile care se intrec in tot felul de oferte speciale.

De unde este mai bine sa achizitionam laptele?
Teoretic, daca sunt respectate conditiile de depozitare si transport precizate pe ambalaj, formula poate fi achizitionata de oriunde. De altfel, producatorii renumiti acorda o mare importanta ambalajului, formula de lapte fiind in general stocata in cutii metalice inchise etans sau in pungi sigilate introduse in cutii de carton, tocmai pentru a evita contaminarea produsului. Cu toate acestea, umiditatea, variatiile de temperatura, lumina etc. sunt factori care pot deteriora calitatea formulei de lapte chiar si in ambalajele special concepute pentru protectie. De aceea, este ideal sa cumperi formula de lapte de la un magazin sigur, despre care stii ca isi respecta clientii si le ofera siguranta mentinerii calitatii produselor comercializate.

Alergiile la formula de lapte

Exista anumite semne care pot indica faptul ca bebelusul nu tolereaza o anumita formula de lapte. Refuzul de a manca, precum si tendinta de a voma imediat dupa ce a consumat formula de lapte, pot indica intoleranta la un anumit tip de formula de lapte, insa cazurile de intoleranta efectiva la o anumita formula sunt relativ rare. Daca totusi bebelusul are simptome persistente precum diaree, stare frecventa de voma, moleseala, gaze frecvente, iritatii pe piele, este posibil sa fie vorba despre o alergie cauzata de formula de lapte. In aceste cazuri trebuie sa te adresezi medicului pediatru si, la recomandarea acestuia, sa schimbi formula de lapte, tinand insa cont de aceleasi criterii de baza enumerate mai sus.

Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebeluși?

Ce lapte sa cumpar pentru bebelusul meu? Care este cel mai bun? - acest gen de intrebare este des intalnita pe forumul Desprecopii. Mai precis, exista peste 12 mii de astfel de intrebari despre laptele praf pentru bebelusi. Iata o prima clasificare a categoriilor de lapte formula pentru bebelusi si ce trebuie sa stii - dintr-un punct de vedere absolut independent.

Despre laptele formula pentru bebelusi, trebuie sa cititi si

Hranirea bebelusului cu lapte formula

Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania

3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte 

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi  

Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?


autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova,

Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Valy
    Valytrimis la 19/5/2018

    Mulțumesc pentru articol..mia ajutat mult. Recomand tuturor mămicilor

    Raspunde la acest comentariu
  2. Vitalact Basic
    Vitalact Basictrimis la 13/7/2015

    Buna! multumesc pentru articol, super interesant... E

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII