Pierde o mamă un dinte pentru fiecare copil? Iată care este adevărul

Pierde o mama un dinte pentru fiecare copil?

Pierde o mamă un dinte pentru fiecare copil? Iată care este adevărul

Pierde o mama un dinte pentru fiecare copil? Exista aceasta - zicere din popor, cum ca o femeie plateste cu cate un dinte pentru fiecare dintre copii. Este adevatata aceasta zicere sau e doar un mit?

Da, studiile confirma ca femeile care au avut mai multe sarcini chiar au mai multe șanse să-și piardă dinții. Interesant este că această asociere nu se datorează poziției socioeconomice a mamelor, ci pare a fi un fenomen biologic.

veti citi:
Mama plătește cu câte un dinte pentru fiecare copil?
Sarcina și pierderea dinților
Influențe sociale asupra pierderii dinților
Deci vorbim de un mit sau de o realitate?
Cum influențeaza totuși sarcina, dinții femeii?
Dantura în timpul sarcinii: recomandări importante
Despre ingrijirea dinților in timpul sarcinii merita să stiti ca

Mama plătește cu câte un dinte pentru fiecare copil?

Exista aceasta - zicere din popor, cum ca o femeie plateste cu cate un dinte pentru fiecare dintre copii. Este adevarata aceasta zicere sau e doar un mit?

Desi ne-am fi dorit sa spunem ca nu este adevarat, studiile spun ca din pacate, asa stau lucrurile.  In timpul fiecarei sarcini, corpul unei femei este bombardat cu hormoni - in specual progesteron si estrogen - ce conduc la modificarea vaselor de sange si a tesutului, inclusiv dentar.

Sarcina și pierderea dinților

SI danezii au un proverb care masoara costul stomatologic al copilului - et barn, en tand (un copil, un dinte). Poate de aceea, a fost realizat în Danemarca unul dintre primele studii riguroase în acest domeniu. Kaare Christensen un cercetator de la Universitatea din Copenhaga, au investigat fișele medicale ale 1821 de femei și 1057 de bărbați, care aveau în medie 80 de ani. Când cercetătorii au analizat rezultatele, au găsit o asociere extrem de interesantă care a indicat faptul că cu cat mai mulți copii au o femeie, cu atât problemele ei dentare sunt mai grave.

Sa analizam de pilda femeile din studiu care au raportat că sunt lipsite de dinți. Femeile care au născut 5 sau mai mulți copii au fost cel mai probabil să fie fără dinți, iar această proporție a scăzut la femeile cu 3, 2 sau 1 copil, femeile fără copii avand cel mai probabil datura intacta.  Atunci când au fost examinate datele de la bărbați, nu a existat nicio relație între numărul de copii pe care i-au acționat și numărul de dinți pe care ii aveau. Relația dintre numărul copiilor și numărul dinților rămași era specifică mamelor. (nu ne miram)

De aceea, se poate crede că această constatare este o problemă. Însă o serie de alte studii au descoperit că pierderea dinților este mai frecventă la femeile cu un număr mare de copii.

Influențe sociale asupra pierderii dinților

Este sigur ca persoanele din medii dezavantajate social vor avea mai multe șanse să ajungă fără dinți la bătrânețe. Destul de interesant, în multe țări din lume, cuplurile care au mai mulți copii au, de asemenea, mai multe șanse să trăiască în circumstanțe defavorizate social. Legătura dintre numărul de sarcini și pierderea dinților ar putea reflecta doar circumstanțele sociale precare?

Primul indiciu a venit din studiul danez descris anterior. Christensen și colegii lor au împărțit femeile în două grupuri în funcție de mediul lor social. Dacă constatarea lor că „mai mulți copii au egalat mai puțini dinți” se datora factorilor sociali, atunci nu ne-am aștepta să găsim acest tipar atunci când femei din medii sociale diferite au fost analizate separat. Cercetătorii au întreprins aceste analize, iar modelul rezultatelor nu a schimbat un iota. Chiar și în rândul clasei socio-economice înalte, femeile aveau mai multe șanse de a fi lipsite de dinți dacă au fi născut un număr mare de copii.

Un alt studiu a fost facut de Stefanie Russell și colegii ei de la Universitatea Yale, SUA. Cercetătorii au investigat 2653 de femei din SUA care au avut cel puțin o sarcină. Femeilor li s-a cerut să completeze un chestionar lung legat de mediul social și de sănătate, inclusiv o întrebare crucială care să întrebe numărul total de dinți permanenți care „lipsesc” sau „lipsesc și înlocuiți” din cauza bolii. Cercetătorii au construit o măsură a circumstanțelor socioeconomice ale fiecărei femei pe baza veniturilor familiei, educației și ocupației. Ulterior, femeile au fost împărțite fie într-o poziție socioeconomică ridicată (înstărită), medie (moderată), fie slabă (săracă).

Rezultatele au fost similare cu cele ale studiului danez: pierderea dinților a fost mai frecventă la femeile cu mai mulți copii, indiferent de circumstanțele lor socioeconomice. De exemplu, femeile aflate într-o poziție socioeconomică ridicată care nu aveau copii, au raportat o medie de 0,8 dinți pierduți, în timp ce femeile cu 4 sau mai mulți copii au pierdut în medie 5 dinți. Același model a fost observat pentru cei din mijloc (femei fără copii = 1,4 dinți pierduți; femei cu 4 sau mai mulți copii = 7,5 dinți pierduți) și scăzute (femei fără copii = 2,2 dinți pierduți; femei cu 4 sau mai mulți copii = 8,8 dinți pierduți) poziție socioeconomică.

Deci vorbim de un mit sau de o realitate?

Femeile care au avut mai multe sarcini chiar au mai multe șanse să-și piardă dinții. Interesant este că această asociere nu se datorează poziției socioeconomice a mamelor, ci pare a fi un fenomen biologic.

Teoria mai cunoscută a motivului pentru care se poate întâmpla acest lucru - că bebelușul în creștere drenează calciul din dinții mamei - este fals. Dacă aportul de calciu al mamei este insuficient în timpul sarcinii, atunci calciul suplimentar necesar pentru dezvoltarea scheletului bebelușului va proveni din oasele mamei, nu din dinții ei. Cel mai probabil scenariul este acela că alți factori care vin împreună cu sarcina, cum ar fi nivelul mai mare decât normal al hormonilor, schimbă mediul oral și crește susceptibilitatea unei femei la boli dentare și la pierderea ulterioară a dinților.

Cum influențeaza totuși sarcina, dinții femeii?

Există două teorii biologice principale pentru care sarcina poate avea un impact asupra sănătății dentare.

Teoria mai cunoscută se referă la necesitățile de calciu ale copilului în curs de dezvoltare.

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman, iar 99% din acesta este depozitat în oase și dinți. Bebelușul în curs de dezvoltare necesită o cantitate semnificativă de calciu, în special în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru când se formează scheletul. Pentru a permite acest lucru, corpul însărcinat efectuează o serie de falii uimitoare, cum ar fi creșterea cantității de calciu pe care o absoarbe din alimentele ingerate și, în mod critic, preia o parte din calciu din scheletul matern și dăruindu-i scheletului fetal. Conținutul de minerale osoase ale femeilor scade cu 1% până la 4% pe parcursul sarcinii și se crede că o mare parte din acestea sunt transferate la făt.

Există o credință comună că calciul din dinții mamei poate fi scurs în timpul sarcinii într-un mod similar cu osul matern, pentru a ajuta la creșterea copilului în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, studiile au descoperit că acest lucru nu este cazul. Dinții femeilor nu se „înmoaie” în timpul sarcinii și această teorie este pur și simplu falsă.

O a doua teorie biologică care leagă sarcina și pierderea dinților privește starea relativ frecventă a gingivitei sau inflamația gingiilor.

O proporție uimitor de mare de femei prezintă gingivită în timpul sarcinii, cu estimări cuprinse între 30% și 100%. Gingivita duce adesea la umflarea gingiilor, care poate determina apoi o creștere a mobilității dintelui în priza osoasă. Smerenia unui dinte nu este prea îngrijorătoare, deoarece acest lucru în sine duce foarte rar la pierderea dinților. Ceea ce este mai îngrijorător este inflamația persistentă care vine împreună cu gingivita și aceasta poate duce la căderea dinților din capul nostru.

Motivul exact pentru care gingivita este mai frecventă la gravide rămâne un mister. În prezent, cea mai comună opinie în rândul oamenilor de știință este că acest lucru ar putea avea ceva de-a face cu creșterea de 100 de ori a nivelului de estrogen și progesteron care se desfășoară în jurul corpului unei femei în timpul sarcinii. Nivelurile mai mari de hormoni crește fluxul de sânge către gingii, ceea ce face ca acestea să fie mai sensibile, iritabile și umflate. Modificările hormonale pot de asemenea să împiedice reacția normală a organismului la bacterii, ceea ce permite acumularea plăcii pe dinți și face ca colții să fie mai susceptibili la gingivită.

Studiile au descoperit că sarcina duce la schimbări clare în țesutul care înconjoară și susține dinții. De exemplu, un grup de cercetători finlandezi au studiat dinții a 30 de femei însărcinate în trei etape diferite de-a lungul sarcinii. Au fost observate mai multe modificări dentare între primul și al doilea trimestru de sarcină. Acestea includeau o creștere a buzunarelor parodontale (un spațiu în apropierea punctului în care gingiile iau contact cu dintele) și o sângerare mai mare de la gingii atunci când este prodată ușor.

Provocarea acum pentru oamenii de știință este de a înțelege modul în care aceste schimbări ale sănătății parodontale în timpul sarcinii pot crește susceptibilitatea femeilor la gingivită. Odată descoperită această legătură, vom ajunge în cele din urmă la motivul pentru care femeile câștigă un copil și își pierde un dinte. Citeste Sangerarea gingiilor in timpul sarcinii: motive si tratament

Dantura în timpul sarcinii: recomandări importante

Despre dantura in timpul sarcinii. Contrar a ceea ce probabil credeti, sarcina nu intotdeauna strica dintii viitoarei mamici. Povestile bunicii care va avertizeaza sa va asteptati sa pierdeti cate un dinte la fiecare copil sunt false. Daca doza de calciu pe care o luati este inadecvata in timpul sarcinii, oasele - nu dintii - vor oferi calciul de care are nevoie bebelusul care creste. Iar aceasta pierdere de calciu este recuperata rapid dupa ce incetati alaptarea. Iata ce trebuie sa stii despre dantura si ingrijirea dintilor in timpul sarcinii.

Despre ingrijirea dinților in timpul sarcinii merita să stiti ca:

Sarcina si tratamentul stomatologic
Sangerarea gingiilor in timpul sarcinii: motive si tratament
10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii
Bolile de inima cauzate de bacteriile bucale

Aplicația Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina și tot ce trebuie sa știi despre sarcină

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021
referinte medicale
https://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080529162934.htm
theconversation.com/do-women-gain-a-child-and-lose-a-tooth-43602
https://www.nytimes.com/2008/06/10/health/research/10outc.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII