Prea multă cofeină în timpul sarcinii poate afecta ficatul copilului - iată care este limita maximă

Prea multa cofeina in timpul sarcinii poate afecta ficatul copilului

Prea multă cofeină în timpul sarcinii poate afecta ficatul copilului - iată care este limita maximă

Prea multă cofeină în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea hepatică a bebelușului și poate crește riscul de apariție a bolilor hepatice la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat în Journal of Endocrinology.

→ Iată mai multe informatii despre cum poate afecta prea multă cafea sănătatea bebelușului din burtică și care este limita maximă recomandată.

- veți citi:
Consumul prenatal de cofeină și efectele nocive pe termen lung asupra dezvoltării ficatului
Expunerea prenatală la cofeină duce la scăderea greutății la naștere
Despre consumul de cafea in timpul sarcinii citeste si 
Sarcina și fumatul: ce inseamnă pentru bebelus și de ce trebuie să renunți la acest drog

 

Consumul prenatal de cofeină și efectele nocive pe termen lung asupra dezvoltării ficatului bebelusului

Un studiu recent, ale carui rezultate au fost publicate in Journal of Endocrinology, preluat de Science Today a constat ca femelelor șobolani gestante, cărora li s-a administrat cofeină, au avut urmași cu greutăți mai mici la naștere, alterarea nivelului de creștere, a hormonilor de stres și a dezvoltării ficatului.

Rezultatele studiului a concluzioant că, consumul de cofeină echivalent cu 2-3 căni de cafea poate modifica nivelul stresului și al hormonilor de creștere, într-o manieră care poate afecta creșterea și dezvoltarea, și poate crește riscul bolilor hepatice la vârsta adultă.

Studiile anterioare au indicat faptul că aportul prenatal de cofeină, de 300 mg / zi sau mai mult la femei, ceea ce reprezintă aproximativ 2 până la 3 căni de cafea pe zi, poate duce la o pondere mai mică la naștere a copiilor lor. Studiile efectuate pe animale au sugerat în plus, că consumul prenatal de cofeină poate avea efecte mai nocive pe termen lung asupra dezvoltării ficatului, cu o susceptibilitate crescută la boli hepatice, o afecțiune debilitantă asociată în mod normal obezității și diabetului. Am scris despre acest subiect aici Cofeina si sarcina: cum afecteaza bauturille care contin cofeina sanatatea sarcinii

Cu toate acestea, legătura de bază dintre expunerea prenatală la cofeină și dezvoltarea hepatică rămâne slab înțeleasă. O mai bună înțelegere a modului în care mediază cofeina aceste efecte ar putea ajuta la prevenirea în viitor a acestor probleme de sănătate.

În acest studiu, prof. Hui Wang și colegii de la Universitatea Wuhan din China, au investigat efectele consumului scăzut (echivalent cu 2-3 căni de cafea) și ridicat de cafea (echivalentul a 6-9 căni de cafea), administrate la femelele de șobolani gestante, asupra funcției hepatice și a nivelului hormonal al urmașilor lor.

Bebelusii expuși la cofeină prenatală au avut niveluri mai mici de hormon hepatic

Copiii expuși la cofeină prenatală au avut niveluri mai mici de hormon hepatic, factorul de creștere ca insulina (IGF-1) și niveluri mai ridicate la naștere ale hormonului stresului, corticosteroizi. Cu toate acestea, dezvoltarea ficatului după naștere a arătat o fază compensatorie de „recuperare”, caracterizată de niveluri crescute de IGF-1, care este important pentru creștere.

Dr. Yinxian Wen, co-autor al studiului, spune: "Rezultatele noastre indică faptul că: cofeină prenatală determină un exces de activitate a hormonului de stres la mamă, care inhibă activitatea IGF-1 pentru dezvoltarea ficatului înainte de naștere. Cu toate acestea, mecanismele compensatorii care apar după naștere accelerează creșterea și restabilește funcția hepatică normală, deoarece activitatea IGF-1 crește și semnalizarea hormonilor de stres scade. Riscul crescut de boli hepatice grase cauzate de expunerea prenatală la cofeină este cel mai probabil o consecință a acestei activități îmbunătățite, compensatorii."

Expunerea prenatală la cofeină duce la scăderea greutății la naștere

Aceste descoperiri nu numai că confirmă faptul că expunerea prenatală la cofeină duce la scăderea greutății la naștere și a dezvoltării hepatice înainte de naștere, dar extinde și înțelegerea noastră actuală a modificărilor hormonale care stau la baza acestor schimbări și sugerează mecanismul potențial pentru creșterea riscului de boli hepatice în viitor. Cu toate acestea, aceste descoperiri studiate pe animale trebuie confirmate la om.

Dr Wen adaugă: „Lucrările noastre sugerează că, cofeină prenatală nu este bună pentru bebeluși și, cu toate că aceste constatări încă trebuie confirmate la oameni, aș recomanda femeilor să evite cofeina în timpul sarcinii”.

Care este totusi limita recomandata?

În timpul sarcinii, limitați cofeina la mai puțin de 200 mg pe zi și evitați complet băuturile energizante.
În funcție de tipul și metoda de preparare, aceasta limita este echivalentă cu aproximativ 1–2 căni (240–580 ml)

Despre consumul de cafea in timpul sarcinii citeste si

Cafeaua in timpul sarcinii: cat e ok si cat e prea mult

Efectul cafelei bauta de mama in timpul sarcinii asupra copilului

9 alternative ingenioase pentru cafea

Cafeaua si sarcina: ce trebuie sa stii

Sarcina și fumatul: ce inseamnă pentru bebelus și de ce trebuie să renunți la acest drog

Cand esti insarcinata si astepti in copil, lucrurile se complica si mai mult dacã esti fumatoare de ne-oprit. Adevarul este ca de acum, efectele nocive ale nicotinei nu te mai privesc numai pe tine, ci il afecteazã si pe bebelusul pe care il porti in burtica.

Iată, va prezentăm cele mai eficiente metode pentru a te lãsa de fumat în speranța că acest lucru nu va produce o stare de stres suplimentară.

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021
referinte
Journal of Endocrinology 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII