Distanța dintre doua sarcini ar trebui să fie de cel puțin un an

Distanta dintre doua sarcini ar trebui sa fie de cel putin un an

Distanța dintre doua sarcini ar trebui să fie de cel puțin un an

Câte luni ar trebui sa fie intre două sarcini?

Ei bine, un nou studiu recent arată că, pentru a reduce riscurile asupra sănătăţii mamei şi a copilului, femeile ar trebui să aștepte cel puțin un an între naștere și o următoare sarcină.

- veţi citi:
Câte luni ar trebui sa fie intre două sarcini?
O veste încurajatoare pentru femeile de peste 35 de ani
Cercetătorii au mai descoperit următoarele
Distanța scurtă dintre sarcini ar putea reflectă sarcinile neplanificate
12 diferențe intre prima si a doua sarcină

Câte luni ar trebui sa fie intre două sarcini?

Multe mamici, doresc sa stie ce distanata de timp trebuie sa fie intre doua sarcini. Un nou studiu arată că, pentru a reduce riscurile asupra sănătăţii mamei şi a copilului, femeile ar trebui să aștepte cel puțin un an între naștere și o următoare sarcină.  

Pauzele prea mici dintre sarcini măresc riscul nașterii premature, riscul naşterii copiilor cu greutate mica la nastere creste riscul morţii infantile şi a mamei.

O veste încurajatoare pentru femeile de peste 35 de ani

Cercetătorii speră că rezultatele sa fie fi „liniștitoare” pentru femeile în vârstă. Dr Wendy Norman, autorul principal al studiului, a spus că aceasta a fost „o veste încurajatoare” pentru femeile de peste 35 de ani care își planificau să aibă familii.

„Femeile mai în vârstă care sunt mame pentru prima dată au dovezi excelente pentru a se ghida cu privire la distanța dintre copiii lor”, a spus ea.
„Realizarea acelui interval optim de un an între sarcini ar trebui să fie realizabil pentru multe femei și punerea sa în practică merită în mod clar, deoarece reduce potenţialele riscuri”.

Studiul efectuat de către Universitatea Harvard si a aare a analizat aproximativ 150.000 de naşteri din SUA - sudiul fiind publicat in JAMA Internal Medicine.

Studiul a concluzionat ca că 12-18 luni reprezenta perioada ideală între a da naștere și a rămâne gravidă din nou. Ghidurile actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății recomandă un interval ideal de 24 de luni și nu mai puțin de 18 luni.

Cercetătorii au mai descoperit următoarele:

• A rămâne însărcinată la mai puțin de 12 luni de la nașterea unui bebe prezinta riscuri pentru femeile de toate vârstele.

• In general, o distanta prea mica intre sarcini este mai riscant pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani, în timp ce o distanta prea mica intre sarcini creste o serie de riscuri pentru bebelusi, atunci cand mama este ile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani.

• Femeile de peste 35 de ani care au conceput la șase luni după o naștere anterioară au prezentat un risc de 1,2% de avort spontan

• Așteptarea a 18 luni între sarcini a redus riscul la 0,5% (cinci cazuri la 1000).

• Femeile mai tinere care au rămas însărcinate la șase luni după o naștere anterioară au prezentat un risc de 8,5% de travaliu prematur (85 cazuri din 1000).

• Această cifră a scăzut la 3,7% (37 din 1000) dacă au așteptat 18 luni între sarcini.

Autorul principal al studiului, Laura Schummers, a declarat: „Studiul nostru a descoperit riscuri crescute atât pentru mamă cât și pentru copil atunci când sarcinile sunt la distanţe mici una de cealaltă, inclusiv pentru femeile peste 35 de ani.
Constatările pentru femeile mai în vârstă sunt deosebit de importante, întrucat ele tind să micşoreze mai mult perioada dintre sarcini şi, deseori, fac acest lucru în mod intenţionat."

Cercetătorii au declarat ca rezultatele au sugerat riscuri diferite pentru fiecare grupă de vârstă.

Distanța scurtă dintre sarcini ar putea reflectă sarcinile neplanificate

Distanța scurtă dintre sarcini ar putea reflectă sarcinile neplanificate, în special în rândul femeilor tinere. Dacă riscurile crescute se datorează faptului că organismele noastre nu au timp să se refacă dacă concepem la scurt timp după o naștere sau factorilor asociați cu sarcini neplanificate, cum ar fi îngrijirile prenatale inadecvate, recomandarea ar putea fi aceeași: îmbunătățirea accesului la contracepția postpartum sau abținerea de la contact sexual neprotejat cu un partener de sex masculin în urmă unei nașteri.

Studiul este o cercetare utilă și se bazează pe cercetările anterioare privind distanța dintre sarcini. În cele din urmă, este fi alegerea femeii, indiferent de vârstă, cât timp va lăsa să treacă între sarcini. Ceea ce este important este că ele sa fie conștiente de dovezile care prezintă distanţa ideală dintre sarcini și că fac alegeri înarmate cu informaţiile potrivite.

Cercetatorii sunt de parere ca, pentru a permite femeilor să respecte distanţa dintre sarcini, ele ar fi trebuit să aibă acces la sfaturi contraceptive, dacă şi-ar fi dorit această, adăugând că furnizarea de servicii de planificare familială specializată este de multe ori incompletă, medicii oferind deseori numai contracepție orală.

CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII 

12 diferențe intre prima si a doua sarcină

Daca despre prima sarcina a unei femei putem spune ca exista ceva special si magic, la a doua sarcina femeile sunt mult mai relaxate. Stiind la ce sa te astepti si prin ce vei trece, nevoia de informatie este mai putin presanta. Si ai mai putine frici de sarcina. Din multe puncte de vedere, a doua sarcina este mai lipsita de stres si emotii ... ba chiar o vezi din alta perspectiva.

Iata parerea unei mame care a trecut prin aceste valuri de emotii de doua ori si va clarifica in mod personal 12 diferente intre prima si a doua sarcina.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020
studiul a fost publicat in JAMA: The Journal of the American Medical Association 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII