Dezvoltarea senzorială a bebelușului - importanța celor 5 simțuri

Dezvoltarea senzoriala a bebelusului - importanta celor 5 simturi

Dezvoltarea senzorială a bebelușului - importanța celor 5 simțuri

Creierul nou-născutului are doar un sfert din dimensiunea creierului adultului, dar până la sfârșitul primului an, se dublează în volum.

Această creștere se datorează în mare parte trilioanelor de conexiuni neuronale, care permit transmiterea mesajelor dintr-o zonă a creierului în alta. Aceste conexiuni sunt rezultatul direct al evenimentelor și experiențelor întâlnite după naștere.

- veți citi:
Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Auzul
Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Văzul
Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Mirosul
Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Gustul
Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Pipăitul

Bebelușii au nevoie de experiențe stimulante.

Un mediu plin de sunete, imagini, mirosuri, gusturi și texturi interesante construiește și consolidează conexiunile dintre celulele creierului care modelează, în cele din urmă, comportamentul, memoria, emoțiile, inteligența și alte abilități mentale esențiale.

Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Auzul

Partea neurosenzorială a sistemului auditiv devine funcțională la aproximativ 25 de săptămâni de sarcină. Acesta este momentul în care urechea și lobul temporal al creierului se adaptează la frecvențe și intensități specifice, precum vocea mamei și sunetul ritmic al inimii ei. Aceleaşi sunete oferă confort și linişte copilului nou-născut.

Auzul continuă să se dezvolte până la 6 luni după naștere. Experiențele sonore, interacțiunile verbale, rimele, muzica și poveștile, construiesc conexiuni neuronale importante pentru abilitățile de vorbire și limbaj, și contribuie la întreaga dezoltare a creierului.

Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Văzul

La naștere, zonele ochilor şi ale creierului responsabile de vedere sunt imature. Deși bebelușii pot vedea culori, acestea pot fi neclare. Cu toate acestea, pe la vârsta de două luni, culorile devin distincte, iar copilul poate urmări mișcarea unui obiect dacă nu este prea departe. Până la 6 luni, se înregistrează progrese semnificative în centrul de vedere al creierului. Culorile pot fi văzute clar și ambii ochi pot urmări și focaliza cu exactitate un obiect în mișcare.

La 8 luni, bebelușii pot vedea cu o precizie mult mai mare. Chiar și așa, este nevoie de încă patru ani pentru ca văzul să atingă nivelul adult complet, motiv pentru care stimularea vizuală continuă este atât de importantă.

Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Mirosul

La naștere, simțul mirosului este pe deplin matur, iar bebelușii au capacitatea de a distinge mii de mirosuri diferite. Majoritatea bebelușilor răspund la mirosurile pe care le întâlnesc zilnic, cum ar fi laptele matern, parfumul mamei sau o pătură familiară. Astfel de mirosuri sunt asociate cu confortul și securitatea.

Mirosurile sunt primite de receptorii din partea superioară a pasajului nazal, dar sunt prelucrate și interpretate de lobul temporal din creier. Semnalele trec, de asemenea, prin sistemul limbic, care are o legătură puternică cu memoria, starea de spirit, comportamentul și procesele de gândire de bază. Stimularea bebelușilor cu mirosuri diferite dezvoltă conexiuni ale creierului și îi ajută pe micuţi să învețe despre lume.

Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Gustul

Simțul mirosului este strâns asociat cu simțul gustului. Papilele gustative de pe limbă pot distinge dulce, acru, amar și sărat, dar toate celelalte gusturi sunt detectate de receptorii mirosului din nas.

Când un obiect este adus la gură, buzele și limba oferă o imagine foarte precisă a texturii, dimensiunii, greutății, formei și temperaturii. Gura este adesea însoțită de vocalizare, care joacă un rol important în dezvoltarea intelectuală şi a vorbirii. Gura dezvoltă, de asemenea, mișcări abilitare ale maxilarului și ale limbii în pregătirea pentru alimentele solide.

Dezvoltarea senzorială a bebelușului - Pipăitul

Bebelușii trebuie să atingă obiecte și materiale texturate interesante pentru a dezvolta și consolida conexiunile dintre celulele creierului. Ori de câte ori un obiect este apucat sau explorat cu vârful degetelor, milioane de receptori senzoriali trimit mesaje către creier, care apoi prelucrează, analizează și stochează informațiile. Atingerea stimulează, de asemenea, părți ale creierului care guvernează acțiunea, coordonarea și gândirea.

De asemenea, părinții pot hrăni sensul pipăitului oferind bebelușilor multă atenție iubitoare și confort. Contactul fizic strâns și îngrijirea sensibilă creează conexiuni emoționale cerebrale care duc la relații fericite și sănătoase. Bebelușii iau mai rapid în greutate, dezvoltă sisteme imunitare mai puternice, se târăsc și merg mai repede, dorm mai bine și plâng mai puțin decât bebelușii lipsiți de contact fizic strâns.

Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelușului

Iata care sunt etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelusului - in repere de dezvoltare si activitati de stimulare a activitatii senzoriale ale bebelusului - cu ghid pe luni.

Rolul si importanta simturilor in dezvoltarea bebelusului

Ființa umană vine pe lume „dotată” cu simțuri care îi permit să se adapteze la condițiile de mediu extrauterine.

Percepția lumii exterioare se realizează datorită simțurilor de bază cu care venim pe lume: văz, auz, miros, gust, simț tactil. Pe parcursul dezvoltării noastre, apar și se dezvoltă și alte simțuri care ne permit integrarea optimă în mediul extern.  Mai departe...

Despre stimularea bebelusului, mai cititi:

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

 Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII