Riscurile unei sarcinii noi după un avort spontan - sfatul medicului ginecolog

Riscurile unei sarcinii noi dupa un avort spontan - sfatul medicului ginecolog

Riscurile unei sarcinii noi după un avort spontan - sfatul medicului ginecolog

Pierderea sarcinii este un eveniment foarte trist insa foarte multe sarcini se pierd in primele saptamani de sarcina. Evident, la o sarcina urmatoare - emotiile si fricile sunt extrem de mari. Dar, femeile care au suferit un singur avort spontan pot avea ulterior o sarcina normala.

Insa ele au riscuri mai mari sa sufere complicatii in sarcinile viitoare, arata studiile. Autorii studiului au declarat ca aceste femei ar trebui monitorizate la fel de mult ca femeile care au avut avorturi spontane repetate.

Iata sfatul medicului ginecolog.

- despre Riscurile sarcinii dupa avort, veti citi
Studiu asupra efectelor unui prim avort spontan
Consecinte
O veste buna: nu sunt motive de ingrijorare
Femeile care au avut un avort spontan pot avea o sarcina normala
Sarcina: semnale de alarma
Pierderea sarcinii se poate preveni? DA - urmează aceste sfaturi
 

Studiu asupra efectelor unui prim avort spontan

Femeile care au suferit un singur avort spontan pot avea ulterior o sarcina normala. Insa ele au riscuri mai mari sa sufere complicatii in sarcinile viitoare, arata studiile. Autorii studiului au declarat ca aceste femei ar trebui monitorizate la fel de mult ca femeile care au avut avorturi spontane repetate.

Aceste concluzii au decurs din studiul efectuat la Universitatea din Aberdeen, UK,  primul de acest tip care sa evalueze impactul unui prim avort spontan asupra sarcinilor viitoare. Femeile aflate in aceasta situatie au avut un risc de 3,3 ori mai mare de preeclampsie si de 1,5 ori mai mare de a avea un bebelus prematur. 

Autorii studiului au declarat ca aceste femei ar trebui monitorizate la fel de mult ca femeile care au avut avorturi spontane repetate.

Cercetarile anterioare se concentrasera asupra consecintelor a trei sau mai multe avorturi spontane (avorturi spontane repetate), desi la majoritatea femeilor, este mai probabil sa fi existat un singur avort spontan.

Consecinte

Desi la majoritatea femeilor aceste riscuri sunt mici, supravegherea obstetrica marita ar trebui sa nu fie limitata la femeile care au avut mai multe avorturi spontane.

Fata de femeile care au avut o prima sarcina normala, femeile care au avut un avort spontan au avut un risc de 1,7 ori mai mare de iminenta de avort spontan, caz in care au avut simptomele insa nu au ajuns sa piarda sarcina.

De asemenea, ele au avut un risc de 1,3 ori mai mare de sangerare dupa 24 de saptamani la sarcinile urmatoare.

Studiul efectuat pe peste 33 de mii de femei, publicat in British Journal of Obstetrics and Gynaecology, a descoperit si ca femeile care avusesera un avort spontan aveau un risc de doua ori mai mare de travaliu indus si de aproape sase ori mai mare de a avea o nastere vaginala asistata de instrumente, cum ar fi prin folosirea forcepsului.

Nasterile inainte de termen dupa 34 de saptamani au fost de 1,6 ori mai frecvente, iar greutatea sub normal (mai mica de 2500 g) a fost de 1,6 ori mai frecventa.

O veste buna: nu sunt motive de ingrijorare

Cercetatorii spun ca un singur avort spontan a marit riscul de complicatii ale sarcinii la sarcinile urmatoare fata de femeile care au avut o prima sarcina fara probleme. Desi la majoritatea femeilor aceste riscuri sunt mici, supravegherea obstetrica marita nu trebuie limitata la femeile care au avut mai multe avorturi spontane.    

Este totusi important ca femeile sa fie constiente de existenta riscurilor, insa nu trebuie sa se alarmeze de rezultatele studiului.

Femeile care au avut un avort spontan pot avea o sarcina normala

Femeile care au avut un avort spontan pot avea o sarcina normala. Daca prima sarcina a avut complicatii li se poate oferi monitorizare si tratamente pentru a imbunatati rezultatele.

Descoperirile acestui studiu sunt utile profesionistilor care asista femeile insarcinate. Ele ofera o idee asupra complicatiilor care pot aparea ca rezultat al unui avort spontan. Acest lucru va ajuta medicii sa se ocupe mai bine de sarcinile viitoare.

Unul dintre factorii care nu au fost evaluati in cadrul studiului a fost intervalul dintre avortul spontan si urmatoarea sarcina.
Acest aspect este important deoarece multe dintre studiile precedente au aratat ca un interval mai mic de sase luni intre avortul spontan si sarcina urmatoare mareste substantial riscul de complicatii ale sarcinii, iar riscul nu ar atinge minimul decat dupa 18 luni sau doi ani.

Cercetatorii au aratat ca una din cinci sarcini se termina cu un avort spontan in primele trei luni de sarcina, iar una dintre 100 de femei are avorturi spontane repetate. 

Pierderea sarcinii se poate preveni? DA - urmează aceste sfaturi

Pierderea sarcinii este o durere fara margini care nu se poate descrie in cuvinte. Este cosmarul fiecarei gravidute care vrea sa isi tina in brate copilul, sanatos, in prima zi a nasterii sale.

Totusi, una din cinci sarcini se termina astfel: 60 de procente dintre avorturile spontane sunt datorate anomaliilor genetice (adesea, triplarea unui cromozom) ce nu pot fi evitate. Iata ce puteti face pentru a micsora riscul pierderii sarcinii. 

Sarcina: semnale de alarma

Desi in general cele 40 de saptamani de sarcina decurg lin, desigur, cu toate micile neplacereri care pot deveni chiar suparatoare ... acestea nu sunt in general periculoase pentru sarcina. In final, cand iti vei tine bebelusul in brate pentru prima data ... cine isi va mai aminti de hemoroizi, glezne ulflate, infectii urinare sau arsurile ....

Dar neplacerile de sarcina sunt una iar semnalele alarmente sunt cu totul altceva, de mare gravitate si trebuiesc tratate cu multa atentie citeste aceste semnale aici.

Factori de risc in timpul sarcinii

Alcoolul si sarcina 
Infectii (posibile) in timpul sarcinii 
Fumatul in timpul sarcinii 
Sarcina si pisica - cum ne ferim de toxoplasmoza? 
Toxoplasmoza si sarcina 
Sarcina si tratamentul stomatologic 
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii 
Cauzele malformatiilor fetale 
Citomegalovirusul 
Sarcina si aspirina 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2021)

autor: Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,

 

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 2 comentarii

 1. Marcela
  Marcelatrimis la 4/12/2020

  Sunt căsătorită de 13 ani, atât eu cât și soțul meu, avem probleme legate de fertilitate. Am cheltuit foarte mulți bani pe medici și tratamente în România ca să rămân gravida și nimic.... Nu ne-am dat bătuți și am ajuns la fertilizare in Vitro. Am făcut până acum 5 proceduri fiv și nimic. Nu disperam și în sfârșit suntem părinți unor fetițe minunate. Infertilitate absolută nu exista: am ajuns să apelez la mamă purtătoare și am rămas mulțumită. Biotexcom Vă mulțumesc din suflet, sunteți nemaipomeniți!) recomand cu drag.)

  Raspunde la acest comentariu
 2. dr
  drtrimis la 8/11/2015

  Daca aveti probleme de sarcina duceti va la prof dr HORHOIANU la SPITALUL UNIVERSITAR BUCURESTI - la statia de metrou EROILOR. La etajul 5 e sectia de ginecologie, dimineata la prima ora prof HORHOIANU da consultatii pentru femei cu probleme de sarcina, la 8 dar duceti va un pic inainte de 8, pe A2 - aripa 2 a sectiei e un hol lateral, acolo sunt asistentele care stiu - ca la cabinetul de "interdisciplinare " da consultatii.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII