Concediul pentru sarcina si lauzie

Concediul pentru sarcina si lauzie

Legea nr. 19 / 2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001, nu foloseste notiunea de concediu de maternitate, ci pe aceea de concediu pentru sarcina si lauzie si se refera la indemnizatia de maternitate.

Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile legii 19 / 2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania. Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Potrivit articolul 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a sasea de sarcina.

In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

--- Adaugam in continuare citeva fragmente din Codul Muncii valabil in Romania. Nu uitati ca este foarte important sa fiti informate si sa va cunoasteti drepturile - numai bine de la www.desprecopii.com - prietenul vostru!

Art. 154. _ Femeile gravide, īncepīnd din luna a sasea, si cele care alapteaza, nu vor fi repartizate la munca de noapte.

Art. 155. _ (1) Femeile au dreptul la concediu de maternitate platit, care se compune dintr-un concediu prenatal de 52 de zile si un concediu postnatal de 60 de zile.
(2) Daca nasterea se produce īnainte de expirarea concediului prenatal, concediul postnatal se prelungeste cu numarul zilelor de concediu prenatal neefectuat.

Art. 156. _ (1) Unitatile sīnt obligate sa acorde femeilor īn cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si īngrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si īntors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pīna la īmplinirea de catre copil a vīrstei de 9 luni, putīndu-se prelungi pīna la 12 luni īn cazul copiilor prematuri, distrofici si celor care necesita masuri deosebite de īngrijire, pe baza recomandarilor medicale.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alimentarea si īngrijirea copilului vor fi īnlocuite cu reducerea programului normal de lucru cu 2 ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea programului de lucru acordate īn scopul alimentarii si īngrijirii copilului se includ īn timpul de munca si nu au consecinte asupra retribuirii sau altor drepturi materiale.

Art. 157. _ Femeile care au copii bolnavi mai mici de 3 ani li se vor acorda, cu avizul medicului, concedii platite pentru īngrijirea acestora, care nu se includ īn concediul de odihna.

Art. 158. _ Femeile care au copii īn vīrsta de pīna la 6 ani, pe care īi īngrijesc, pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de crese sau camine; timpul cīt au fost īncadrate īn aceste conditii se considera, la calculul vechimii īn munca, timp lucrat cu o norma īntreaga.

LEGEA spune urmatoarele: Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav

ART. 121 (1) Asiguratii au dreptul la: a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; b) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

-------------------------- Literele a) si b) ale alineatului (1) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.

ART. 122 (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3). (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial.

ART. 123 (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere. (2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere, precum si a certificatului de persoana cu handicap, emise in conditiile legii. (3) Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz.

---------------------- Alineatele (1) si (2) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.

ART. 124 Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.

ART. 125 Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.

**********************

ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

--------

da este adevarat trebuie sa lucrezi minimum 6 luni sau sa faci un contract individual de asigurare dar tot pe minimum 6 luni inainte de concediul prenatal sau de nasere. In cazul al doileaq va trebui sa platesti un procent de 30% din suma pt carete asiguri timp de 6 luni minim.

multumim prietenului www.desprecopii.com - Marius

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.5 comentarii din 348
Trimis de iioana

Sunt pers cu handicap insarcinata in 3 sapt,lucrez de o luna la program de 2 ore pe contract,am lucrat si anul trecut angajat ceva luni...vreau sa stiu ce beneficiez si concediul prenatal in cazul daca mi se acorda cat va fi? Mentionez ca am 234 de lei.

Trimis de Bara Daniela

buna. sunt insarcinata in 12 saptamani si locuim in Olanda. ne-am decis sa ne intoarcem in tara peste o luna. intrebarea mea este daca sunt recunoscute pentru concediul de maternitate lunile lucrate in Olanda cand voi ajunge in Romania?multumesc

Trimis de rosioru loredana

buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea .am facut postliceala de asistenta 3 ani si anul acesta am terminat pana pe 24 luna asta trebuie sa nasc am dret la indemnizatie? va multumesc

Trimis de diana galata

sunt in ingrijire copil.am nascut in 9 martie 2012 si ar trebui sa ma intorc la munca in 8 februarie 2014, adica cam peste o luna, caci am prins noua lege care spune ca o luna trebuie sa stea tata in ingrijire copil; dar la noi nu se poate asa ca a 24-a luna se va pierde. acum beneficiez de indemnizatia de crestere si ingrijire copil, si sunt insarcinata in 32 de saptamani. termenul nasterii e cu doua saptamani dupa ce ar trebui sa incep la munca. eu ce trebuie sa fac? cum o sa fiu platita? sa imi cer concediu medical pana la nastere?si dupa nastere? cu indemnizatia urmatoare cum se face? de cand trebuie sa imi depun urmatorul dosar pentru indemnizatie? sau merge in continuare? astept raspuns, va rog frumos, pentru ca de cand s-a modificat legea nu ma poate inca nimeni lamuri.

Trimis de holtea maria

Buna ziua, sunt insarcinata si trebuie sa nasc saptamana urmatoare. Eu sunt casnica doar sotul lucreaza si as dori sa stiu daca pot beneficia de concediu de lauzie fiind coplatitor acolo unde sotul meu lucreaza, sotul meu avandu-ma in intretinere.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.