Personalitatea bebelușului începe să se arate incă dinainte de a vorbi - iată ce o influențează

Personalitatea bebelusului incepe sa se arate inca dinainte de a vorbi - iata ce o influenteaza

Personalitatea bebelușului începe să se arate incă dinainte de a vorbi - iată ce o influențează

Studiile arată că personalitatea noastră se poate citi încă înainte de a vorbi... iar dacă ești o persoană timidă, înseamnă că ai fost un bebeluș timid. Ultimele cercetări în psihologie sugerează că există multe concluzii pe care le putem trage despre personalitatea și temperamentul unui bebeluș încă din primele luni. Fiecare bebeluș se naște cu un mod unic de a simți și înțelege viața și de a-i răspunde. Această reacție se numește temperament.

Înțelegerea temperamentului bebelușului vostru, dragi părinți, vă poate ajuta să alegeți cât mai devreme strategiile de dezvoltare care sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea optimă a copilului. Iată ce anume definește temperamentul unui copil și unde să căutați indiciile...

veti citi
Cu mult înainte de a vorbi, bebelușul indică primele trăsături de temperament
Dacă ești o persoană timidă, înseamnă că ai fost un bebeluș timid?
Aceste categorii ale copilăriei prezic tipuri de personalitate?
Ce definește temperamentul unui copil?
Temperamentul bebelușului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea
Despre temperamentul unui bebelus

Cu mult înainte de a vorbi, bebelușul indică primele trăsături de temperament

Studiile arata ca exista indicii ca personalitatea noastra se poate citi inca inainte de a vorbi. Personalitatea unui individ este sculptată de multe mâini. De genele mostenite, de educatia primita, de influenta prietenilor, de scolile la care ne-am ros coatele, plus mulți alți factori. Multi factori au jucat un rol în a te transforma în persoana în care te afli astăzi. Dar când anume acest personaj distinct a început să prindă contur?

Dacă ești o persoană timidă, înseamnă că ai fost un bebeluș timid?

După toate probabilitățile, da - daca ai fost un bebe timid, esti si acum o persoana timida. De fapt, cercetările sugerează că există legături semnificative între tendințele noastre comportamentale atunci când avem doar câteva luni și personalitatea noastră ulterioară. Asta nu înseamnă că personalitatea noastră a fost pusă la punct încă de la început, dar că rădăcinile a cine suntem suntem pot fi urmărite inca dn primele noastre zile.

Psihologii care studiază bebelușii se referă, de obicei, la „temperament”, mai degrabă decât la personalitate, iar una dintre primele investigații realizate vreodată în acest domeniu a fost numită Studiul longitudinal din New York, lansat în anii 1950.  Studiul a constat in observarea a 133 de copii de la naștere până la 30 de ani, precum și intervievarea părinților. Pe baza descoperirilor lor, cercetătorii au propus că există nouă fațete diferite ale temperamentului infantil, inclusiv nivelul activității, starea de spirit și distractibilitatea. Ei au remarcat, de asemenea, că scorurile de pe diferite fațete psihologice tind să se aglomereze și, în semn de o vârstă mai puțin corectă din punct de vedere politic, au descris trei categorii: copii „ușori”, „copii dificili” și copii „mai greu de incalzit”.

personalitate bebelus

Aceste categorii ale copilăriei prezic tipuri de personalitate?

Un studiu ulterior facut in New York a descoperit unele dovezi conform cărora copiii clasificați ca fiind ușori sau dificili la vârsta de trei ani au avut, de asemenea, tendința de a fi clasificați în același mod la vârsta timpurie, dar cercetarea nu a examinat legăturile dintre temperamentul copilului și personalitatea adultului, ca atare.

De fapt, de mult timp psihologii care studiază temperamentul infantil și cei care studiază personalitatea adulților nu au avut prea multe legături între ei. Totuși, în ultimii zece ani, totuși, asta a început să se schimbe și, deși temperamentul infantil nu prognozează complet personalitatea ulterioară, cele două sunt cu siguranță conectate.

Ce definește temperamentul unui copil?

Rețineți că sistemele de notare pentru temperamentul infantil s-au schimbat în timp. Astăzi, cele nouă aspecte originale ale temperamentului sunt distilate în doar trei dimensiuni largi:

Controlul eficace” care descrie lucruri precum autocontrolul copilului și capacitatea de concentrare (de exemplu, rezistență la ademenirea unei jucării ispititoare);

Afectivitatea negativă”, care, așa cum sună, se referă la niveluri de emoții negative precum frica și frustrarea;

și „Extraversiune” sau „intervenție emotionala”, care se referă la nivelurile de activitate, emoția și sociabilitatea.

Interesant, unele legături se pot întinde chiar și pe parcursul a patru decenii. Într-un alt studiu, publicat în 2017, cercetătorii din Cehia au masurat temperamentul bebelusilor între vârsta de 12 și 30 de luni și au găsit o asociere, deși foarte specifică, cu trăsături de personalitate la aceiași indivizi atunci când au fost testati din nou 10 de ani mai târziu.

Merită să ne amintim când citim despre aceste descoperiri că personalitățile noastre, deși manifestă consecvență de-a lungul vieții, evoluează în permanență și ar fi imposibil de identificat un moment în care personalitatea unei persoane din tinerețe a luat forma sa adultă (în afară de orice , aceasta ar depinde de ce versiune a personalității lor adulte maturizate aveți în minte). Cu toate acestea, pe măsură ce un bebelus crește, personalitatea lui se cristalizează treptat.

Așteptați până când un copil împlinește trei ani, de exemplu, iar acum comportamentul lor va prezice și mai puternic personalitatea adultului.

Fiecare parinte de bebelus este tentat sa caute semne ale unor trăsături de personalitate ce pot deduse din chicotirea sau încruntarea copilului.

Iar ultimele cercetări în psihologie sugerează că exista multe concluzii pe care le putem trage despre personalitatea si temperamentul unui bebelus, inca din primele luni.

Dar există și o latură serioasă în aceasta privinta.  Din ce în ce mai mult, cercetătorii realizează că rădăcinile problemelor psihologice ale adulților pot sta în tendințele comportamentale care apar pentru prima dată în copilărie. Învățând să recunoaștem aceste semne, s-ar putea să fie posibil să intervenim cu atenție la o vârstă fragedă și să-i ajutăm pe copii să se îndrepte spre un drum mai bun De citit in continuare Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor

Temperamentul bebelușului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea

Fiecare bebelus se naște cu un mod unic de a simti și intelege viata și de a-i raspunde.  Aceasta reactie se numește temperament. Înțelegerea temperamentului bebelusului vostru, dragi parinti - vă poate ajuta să alegeți cat mai devreme strategiile de dezvoltare care sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea optima a copilul vostru.

Temperamentul copilului poate fi diferit de cel al parintilor săi. Psihologii sustin ca nu putem schimba temperamentul copilului nostru - el este cine este, și asta e minunat. Insă, noi parintii, ne putem adapta felul in care il creștem - la temperamentul său - astfel incât să ii susținem cât mai bine dezvoltarea aici vei citi cum.

Despre temperamentul unui bebelus, e e interesant de citit

Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor

Ce temperament are bebelusul tau? Unul va fi presedinte, altul somer de meserie, altul actor, altul fizician, altul comedian, altul poet, altul astronom, altul mare fotomodel ... da da vorbim de bebelusii pe care ii vedem acum in scutece - dar peste 25-30 de ani. Deci este foarte normal ca inca din vremea bebelusiei, micutii sa isi arate temperamentul. Si, ca proaspata mamica sau proaspat tatic buimac, e imposibil sa nu  observi ca mica ta progenitura, la care tii ca la ochii din cap, este deja dotat cu personalitate. Desprecopii a ajuns la concluzia ca exista 5 feluri de bebelusi cu temperamente distincte. Iata-le aici.

Temperamentul copilului: 9 caracteristici majore si cum il putem intelege mai bine

La 7 ani, temperamentul copilului este bine definit. Temperamentul nu prezinta posibilitatea de a se schimba mult in viitor. Insa aceste caracteristici innascute nu au nici o legatura cu abilitatile tale de parinte. Cu toate acestea, ajustarea comportamentala a unui copil de varsta scolara depinde foarte mult de interactiunea dintre temperamentul sau si al tau, de modul in care ceilalti ii raspund, de cat de confortabil se simte in mediul sau si cu oamenii din jurul lui. Iata  9 caracteristici majore ale temperamentului unui copil si cum il putem intelege mai bine.


autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

 

referinte
Rubin, K.H., Burgess, K.B., & Hastings, P.D. (2002). Stability and social-behavioral consequences of toddlers’ inhibited temperament and parenting behaviors. Child Development, 73, 483-495. doi: 10.1111/1467-8624.00419.
https://www.bbc.com/future/article/20160907-clues-to-your-personality-appeared-before-you-could-talk
Sanson, A., Hemphill, S., Yagmurlu, B., & McClowry, S.G. (2011). Temperament and social development. In P.K. Smith & C.H. Hart (Eds), The Wiley-Blackwell handbook of childhood social development (2nd edn, pp. 227-245). West Sussex: John Wiley & Sons.
Sanson, A., Letcher, P., Smart, D., Prior, M., Toumbourou, J.W., & Oberklaid, F. (2009). Associations between early childhood temperament clusters and later psychosocial adjustment. Merrill-Palmer Quarterly, 55, 26-54. doi: 10.1353/mpq.0.0015.
Zenter, M., & Bates, J.E. (2008). Child temperament: An integrative review of concepts. European Journal of Developmental Science, 2, 7-37. doi: 10.3233/DEV-2008-21203.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII