Dezvoltarea intelectuală (cognitivă) la copiii de 3-5 ani

Dezvoltarea intelectuala (cognitiva) la copiii de 3-5 ani

Dezvoltarea intelectuală (cognitivă) la copiii de 3-5 ani

Perioada preșcolară este o perioadă de creștere rapidă! In perioada 3-6 ani, copiii învață să folosească gândirea simbolică, ale căror repere sunt limbajul și utilizarea simbolurilor.

Copiii de această vârstă arată concentrarea gândirii, ceea ce înseamnă că, concentrarea lor este limitată la un aspect al unei situații sau obiect. Copiii își arată propriile moduri de clasificare, raționare și rezolvare a problemelor.

-vei citi:
Memoria la copiii de 3-5 ani
Lucrările lui Vygotsky
Gândirea preșcolară
Utilizarea simbolurilor

Memoria la copiii de 3-5 ani

Memoria este capacitatea de a achiziționa, stoca și reaminti informații sau experiențe de-a lungul timpului. Abia la vârsta de 3 ani copiii pot face acest lucru în mod fiabil, deși rămân mai buni la recunoaștere decât la reamintire și nu arată abilitatea de a folosi spontan strategii mnemonice. Preșcolarii folosesc limbajul pentru a codifica și compara informațiile pentru regăsirea ulterioară; astfel, vorbind despre evenimente crește memoria copiilor.

Amintirile sunt mai ușor reamintite atunci când copilul este participant, spre deosebire de observator sau când ceva îi face o impresie semnificativă. Capacitatea copiilor de a crea imagini mentale cu persoane sau evenimente facilitează de asemenea memoria. Ajută-ți copilul să învețe să creeze și să întrețină imagini cu ajutorul puzzle-urilor amuzante.

Copiii tind să folosească rutine pentru a defini înțelegerea evenimentelor și pentru a-și reaminti secvența, dar simțul timpului preșcolarilor este foarte general (de exemplu, pot folosi cuvântul „ieri” pentru acum o lună).

Lucrările lui Vygotsky

Cercetătorul rus Lev Vygotsky credea că cunoștințele avansau prin interacțiuni sociale și rezolvarea problemelor. Lucrările lui Vygotsky demonstrează că abilitatea copiilor arată o creștere semnificativă, atât timp cât interacțiunile nu au fost prea avansate pentru nivelul actual de abilitate al copilului. El a considerat că nivelul de provocare adecvat va fi în „Zona de dezvoltare proximală” a copilului.

Vygotsky a observat, de asemenea, că pe măsură ce copiii se îndreptau spre independență, cu sarcini provocatoare, vor vorbi cu ei înșiși. Convorbirea privată - această discuție de sine este foarte răspândită la copiii cu varsta între 3-7 ani. După aceea, se mută în vorbirea interioară sau în gândirea internă, deși este probabil să reapară la sarcini provocatoare sau confuze. Potrivit lui Vygotsky, utilizarea limbajului de către copii în acest fel stă la baza abilităților lor de funcție executivă, inclusiv atenția, memorarea, planificarea, controlul impulsurilor, etc.

Gândirea preșcolară

Preșcolarii sunt ferm în etapa Piaget numită perioada preoperațională (pre-logică) de la 2-7 ani. În timp ce cercetătorii actuali se întreabă dacă preșcolarii sunt la fel de ilogici așa cum a spus Piaget, oricine a petrecut timp cu ei știe că gândesc diferit față de adulți! În mod special, nu sunt capabili să inverseze acțiunile (de exemplu, să înțelegeți că: dacă 3 + 3 = 6, atunci 6-3 = 3, sau îngrijorându-se că, dacă rup un os, acesta nu poate fi fixat). În plus, aceștia nu sunt în măsură să păstreze (să recunoască faptul că obiectele care se schimbă în formă nu se schimbă în cantitate). Piaget afirmă că logica copiilor în această perioadă este condusă de percepții și nu de raționament.

Ideea centrării bazate pe percepție se extinde dincolo de conservare, la viziunea mondială mai mare a preșcolarilor. În general, copiii de această vârstă sunt egocentrici; ei nu pot varia în mod spontan și independent din propria lor perspectivă. De exemplu, copiii pot spune că iarba crește pentru ca ei să nu se lovească atunci când cad sau dacă lor le place ciocolata, toată lumea trebuie sa iubească ciocolata. Ca o extensie, ei cred că toată lumea împărtășește același punct de vedere ca și ei, așa că, bineînțeles, ar trebui să obțină acele fursecuri în cazul în care consideră că toată lumea le cumpără. Ca o componentă a gândirii egocentrice, preșcolarii arată animism, credința că natura și obiectele sunt vii cu caracteristici asemănătoare omului (de exemplu, când copilul tău spune că pământul l-a făcut să cadă). Abilitatea de a decenta este una dintre caracteristicile de finalizare ale etapei preoperaționale.

Gândirea ilogică a copiilor se extinde pe diverse domenii. De exemplu, în abilitățile lor de clasificare, încă nu pot înțelege că un obiect poate fi clasificat în mai multe moduri. De exemplu, copiii ar putea spune că există mai multe fete decât copii într-o clasă, sau că nu vor fructe pentru gustare, ci vor mere. În același mod, ei vor generaliza adesea etichetele de categorie. De exemplu, un copil poate numi toate animalele cu patru picioare „câini” sau toate persoanele cu părul gri „bunici”.

În plus, preșcolarii se bazează adesea pe raționamentul transductiv, prin care consideră că asemănările dintre două obiecte sau succesiunea evenimentelor oferă dovezi de cauză și efect. De exemplu, dacă un copil își vede profesorul la școală dimineața și din nou când pleacă, este posibil să creadă că profesorul lor trebuie să locuiască acolo. În mod similar, dacă prietenul lor este italian și mănâncă paste, ei ar putea crede că consumul de paste va face pe cineva să devină italian. În aceste exemple, vedem modul în care gândurile preșcolarilor sunt dominate de percepțiile lor. Ca o extensie, preșcolarii demonstrează o gândire magică, prin care ei consideră că, dacă doresc ceva, au puterea de a face acest lucru.

Utilizarea simbolurilor

Vârsta de 3-5 ani este inima dezvoltării simbolurilor la copiii mici. Utilizarea simbolurilor presupune posibilitatea de a folosi un lucru pentru a reprezenta un altul, de exemplu, pentru ca literele „câine” să reprezinte un câine efectiv, un desen / hartă să reprezinte o locație. Preșcolarii învață să folosească și să reprezinte obiecte tangibile prin imagini, cuvinte și desene. Încurajează abilitățile de desenare ale copilului. În timp ce copiii încă nu pot manipula aceste simboluri sau reprezintă idei abstracte, capacitatea de a utiliza simboluri, mai degrabă decât să se angajeze în jocul motor simplu este o caracteristică definitorie a perioadei preșcolare.

De fapt, jocul imaginar este legat de creșterea și realizarea cognitivă. Copiii care creează prieteni imaginari, care anterior ar fi fost semnalizați ca fiind expuși riscului de inadecvare, demonstrează reprezentări mentale mai avansate și mai multă sociabilitate cu semenii lor decât cei care nu o fac.

Deși nu se poate nega perspectiva unică cu care preșcolarii privesc lumea, există contexte și domenii în care acești copii foarte mici gândesc de fapt logic. Cheia acestei „abilități ascunse” este cantitatea de cunoștințe sau experiență pe care copilul o are în domeniul de studiu anume. Important, modul în care sunt dobândite aceste cunoștințe - prin investiții, implicare, explorare și descoperire - este mijlocul prin care preșcolarii avansează în abilitățile lor de gândire și raționament.

Ce inseamnă un comportament normal la gradiniță pentru un copil? Si când vorbim despre un copil problemă la gradiniță?

Ce inseamna un comportament normal la gradinita pentru un copil? Si cand vorbim despre un copil problema? Un copil de gradinita se confrunta cu o serie de probleme de adaptare si este esential ca educatorii sa stie cum sa le adreseze.

Iata de ce educatorarele trebuie sa cunoasca psihologia copilului de gradinita. Pentru ca „Copilul cu probleme” este un copil, nu o problemă.

Despre gradinită, alte lecturi interesante:

Gradinita intre optiune si necesitate: rolul gradinitei pentru copil si ce astepta parintii de la o gradinita
Hartuirea copilului la gradinita: cum se intampla si ce trebuie sa stie parintii
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei
Fiecare copil e exceptional in felul lui
Analize pentru inceperea gradinitei

Citeste si The ‘Problem Child’ Is a Child, Not a Problem - New York Times.

Forumul de GRADINITE

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE. Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena. 

autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII