Distrugem mituri. Când e cel mai bun moment al lunii să rămâi însărcinată?
“Am șanse să rămân însărcinată doar atunci când sunt la ovulatie” sau “ziua ovulatiei este cea mai bună pentru a avea relații intime dacă vreau să rămân însărcinată” – iată două informații neadevărate după care însă multe femei se ghidează atunci când vor să își crească șansele de a rămâne însărcinate.
→ Ai ajuns în acel moment al vieții tale când simți că ești pregătită să devii mamă? Ai pentru noul an cel mai frumos și mai palpitant plan din lume și ești gata să începi pregătirile pentru a-i oferi bebelușului cele mai bune condiții la venirea pe lume.
Dar cum știi că nu ratezi cel mai bun moment, cu cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată?
În realitate, în decursul unei luni calendaristice sunt câteva zile optime pentru a rămâne însărcinată.
Află în continuare care sunt aceste zile și ce le influențează.
Ce este ovulația?
Ovulația înseamnă eliberarea de către ovare a unuia sau mai multor ovule o dată pe lună. Ovulația are loc într-un interval de maximum 24 de ore. Odată eliberat, ovulul străbate trompa uterină unde se va întâlni cu spermatozoidul și se va produce fecundația. Acesta este startul noii vieți care va crește în uterul mamei.
Când are loc ovulația și cum îți poți da seama?
Cel mai adesea ovulația are loc cu 12 până la 16 zile înainte de începerea următorului ciclu menstrual.
Nu uita: aceste zile se calculează de la prima zi a perioadei menstruale.
Dacă nu ai un ciclu regulat acest calcul nu te ajută; există însă câteva metode care te pot ajuta să depistezi ziua ovulației:
• Una din ele este să îți măsori temperatura bazală în fiecare dimineață. Temparatura bazală este cea mai mică temperatură a corpului într-o perioadă de 24 de ore. Pentru a evalua corect această temperatură îți recomandăm să folosești un termometru bazal, care este mai sensibil, mai precis și reține variațiile înregistrate. Temperatura bazală se măsoară imediat ce te-ai trezit și ești încă întinsă în pat.
Înainte de ovulație temperatura scade, iar imediat după ovulație, această temperatură crește cu 0,4 - 0,5 grade Celsius.
• În unele cazuri se pot simți dureri vagi în zona ovarelor în momentul producerii ovulației și acesta poate constitui de asemenea un semnal.
• O altă metodă este depistarea modificării consistenței mucusului cervical, în perioada fertilă (din cauza creșterii nivelului de estrogen) secreția devenind mai intensă și mai alunecoasă, asemănătoare albușului de ou.
Niciuna din aceste metode însă nu are o precizie de 100% în depistarea momentului exact al ovulației, de aceea există în farmacii și teste de ovulație pe care le poți face acasă.
Când sunt cele mai mari șanse de a se produce fecundarea în urma contactului sexual?
Pentru ca fecundarea să aibă loc, spermatozoidul “norocos” trebuie să întâlnească ovulul la nivelul trompei uterine în maximum 24 de ore de la eliberarea lui. Dacă nu este fertilizat de un spermatozoid în acest interval de timp “va muri” și va fi eliminat ulterior. Spermatozoizii, pe de altă parte, rămân viabili până la 5 zile în mucusul cervical și în vagin.
Pentru a ajunge însă în trompele uterine, spermatozoidul are nevoie de 3 zile. De aceea, este recomandat ca relațiile sexuale să aibă loc cu 2-3 zile înainte ca ovarul să elibereze ovulul.
În concluzie, este o perioadă foarte scurtă în decursul unei luni în care poți rămâne însărcinată. Iată o altă metodă prin care poți afla perioada fertilă: Calendarul fertilității.
Informatie si sustinere pentru femeile care doresc sa aiba un copil
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com.
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Imi doresc fff mult sa raman insarcinata am 48 ani.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII