Schema de vaccinare in 2021: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Schema de vaccinare in 2021 -  calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

Schema de vaccinare in 2021: calendarul de vaccinare a copiilor in Romania

In 2021, schema de vaccinare a copiilor este similara schemei din 2021, cu recomandarea ca, in pofita situatiei de pandemie, parintii sa o respecte -  pentru a creste riscul unor boli grave care pot afecta copilul.

Vaccinarea bebelusului si a copiilor este o masura de importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este obligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Desprecopii sustine vaccinarea copiilor.

Iată schema vaccinurilor (a schemei gratuite de vaccinare) in 2021 sau așa numitul calendar de imunizare a copiilor in Romania 2021.

- despre schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania in 2021, veti citi:
Schema de vaccinare a copiilor din Romania in 2021
Vaccinarea bebelusului este de importanta majora pentru sanatatea si viata lui
Schema vaccinurilor gratuite in ROMANIA (Valabil in 2021) - calendar de vaccinare
Despre bolile severe ce pot sa apara daca nu respecti calendarul imunizarilor
Despre vaccinarea copiilor, trebuie citit cu atentie:
Vaccinuri optionale
De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?
Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici
Bolile copilului, o trecere in revista utila
Comunitatea parintilor informati: forum medical

Schema de vaccinare a copiilor din Romania in 2021

In 2021, schema de vaccinare a copiilor din Romania nu difera de recomandarile anului anterior. Insa, desi trecem prin situatia cauzata de pandemia de coronavirus - si parintii sunt poate tentati sa amane vaccinarea - recomandam parintilor sa o respecte cu strictete.

Toate vaccinurile care figurează în Calendarul Național de Vaccinare sunt, oferite gratuit în maternitate și, ulterior, la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român.

Vaccinarea bebelusului este de importanta majora pentru sanatatea si viata lui

Vaccinarea bebelusului si a copilului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame.

Parinti, este foarte important sa va informati din surse serioase - inainte de a lua o decizie despre vaccinarea copilului

In Romania, vaccinarea copiilor nu este obligatorie insa, din pacate,  pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Aceasta decizie trebuie luata cu mare responsabilitate. Te invitam sa participi la platforma noastra de dezbateri despre vaccinare - absolut independenta - unde poti citi sau participa la discutie PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere 

  Vaccinarea PRO si CONTRA - argumentatie

Schema vaccinurilor gratuite in ROMANIA (Valabil in 2021)

In conformitate cu ORD MS 386/2015 privind Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2016- 2018, se aplica urmatorul calendar national de vaccinare:

Calendar de vaccinare in 2021

calendar vaccinare 2021

Schema de vaccinare 2021 - infografic

Vaccinul Hepatic B -
Cand se face: primele 24 de ore de viata

Hep B - Vaccinare impotriva Hepatitei B
- se face in maternitate
Intervale minime de vaccinare:
- între prima și a doua doză: minimum o lună,
- între a doua și a treia doză: cel puțin două luni,
- între prima și a treia doză: minimum patru luni.

Vaccinul BCG de tip Calmette-Guerin
Cand se face: 2-7 zile de viata

- Vaccinul BCG riscul de îmbolnavire pentru forme grave de tuberculoză, precum Meningita tuberculoasa și Tuberculoza miliara.
- Vârstă recomandată: vaccinul se face la externarea din maternitate, la nou-născuții cu greutate mai mare de 2500 de grame.
 - se face in maternitate)

Vaccin Hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B)
Cand se face: la 2 luni, 4 luni, 11 luni

Vaccin hexavalent  diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B
Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B.
- se face la medicul de familie|
Intervale minime de vaccinare:
- intre prima și a doua doză: minimum o lună,
- între penultima și ultima doză: minimum șase luni.

Vaccin pneumococic (se fac trei doze la intervale diferite)
Când se face: 8 săptămâni, 16 săptămâni, 12 luni.

Vaccinul pneumococic
Boli împotriva cărora oferă protecție: pneumonie provocată de 13, respectiv 23 de tulpini ale bacteriilor pneumococice (în funcție de tipul de vaccin care este administrat), otite, septicemii, meningite pneumococice.
Unde se face: la medicul de familie
Pentru copiii trecuți de doi ani este suficientă o singură doză.

Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
Cand se face: la 12 luni, 5-7 ani

Bolile împotriva cărora oferă protecție: rujeolă, rubeolă, oreion.
- se face la medicul de familie

Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI
Cand se face: 6 ani

Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic
Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită.
( DTPa-VPI)/vaccinul polio inactivat (VPI)
- se face la medicul de familie

 Vaccinul HPV -  impotriva cancerului de col uterin / fete
Cand se face: dupa 9 ani

Bolile împotriva cărora oferă protecție: cancer de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian și anal.
Vârsta recomandată: Se recomandă ca vaccinul sa fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 26 de ani, fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse infectării HPV prin activitate sexuală. Vaccinul poate fi făcut până la 45 de ani.
- se face la medicul de familie

Citeste si Fetele care nu sunt active sexual trebuie vaccinate impotriva HPV?

 Vaccinul (DTPa) -  diftero-tetanic pentru adulti/ vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
Cand se face: la 14 ani

Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă.
- se face la medicul de familie


extra informatii

- Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.
- Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).
- care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa - la 4 ani sunt vaccinati cu VPI.
- care nu au in antecendentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani - vor fi vaccinati cu DTPa - VPI
- copiii cu varsta de 8 ani care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani - vor fi vaccinati in 2016 (copiii care nu au fost scolarizati in clasa pregatitoare) -

Pentru administrarea tuturor vaccinurilor mentionate se vor utiliza numai seringi de unica utilizare.

1. Obiectivul principal: pana la varsta de 18 luni orice copil trebuie sa fie vaccinat cu minimum 3 doze HB si 3 doze DTPa-VPI si Hib

2. Vaccinare cu vaccin hexavalent la 11 luni se va face incepand cu copiii care nu au primit acest vaccin la varsta de 6 luni. 

Costul vaccinurilor este suportat de stat. Fiecare țară își alcătuiește un calendar al vaccinărilor. Calendarul este un program oficial, recomandat pentru vaccinarea tuturor persoanelor eligibile, în funcție de vârstă.

De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul ?

Si ce iti pasa tie daca imi vaccinez sau nu copilul ? - intreaba unele mamici cand iau parte la dezbaterile pro-contra despre vaccinare de pe forumul Desprecopii - (foarte aprinse de altfel).

Ca parinte responsabil vrei sa iei cea mai buna decizie pentru sanatatea copilului tau. Si de asta trebuie sa pui intrebari medicilor, sa te documentezi serios, sa nu dai crezare surselor dubioase de informatii, fanelor Oliviei Ster sau alte grupuri conspirationiste de coafor care au succes ingrijorator pe Facebook. Si de asemeni, sa intelegi ca decizia ta de a-ti vaccina sau nu copilul afecteaza toti copiii din comunitatea in care traiesti citeste mai departe detaliile care conteaza aici.

Despre bolile severe ce pot sa apara daca nu respecti calendarul imunizarilor

Difteria: Difteria este o boala infectioasa severa, in care se poate forma o membrana in portiunea posterioara a nasului si gatului, impiedicand astfel respiratia. Se poate preveni prin vaccinarea DTP.

Rujeola: Rujeola este o boala potential severa. Ea poate determina febra mare si complicatii de tipul infectiei la nivelul ochiului si al urechii medii, surditate, crup, pneumonie si mult mai rar, complicatii la nivelul creierului. Se poate preveni prin vaccinare VVR.

Tusea convulsiva: Este o infectie bacteriana periculoasa, mai ales la sugari. Tusea are un aspect particular - copilul are crize de tuse latratoare care se termina printr-un horcait. Acest  horcait inspirator poate fi inlocuit printr-un stop al respiratiei.

Complicatiile include convulsii, pneumonie, infectie otica, hernii si uneori complicatii cerebrale. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Tetanosul: Tetanosul este o infectie care poate duce la deces. Ea apare atunci cand o rana (chiar superficiala) este contaminata cu pamant continand spori de tetanos. Afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Este foarte important sa preveniti boala prin vaccinare si revaccinare periodica. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Poliomielita: Este o boala virala care afecteaza sistemul nervos central. Poate determina paralizii ale membrelor, si uneori paralizii extensive, cuprinzand muschii respiratori, meningita si chiar moartea.Protectia impotriva acestei boli este esentiala. Se poate preveni prin vaccinare anti-polio VPI. Citeste  Poliomielita si vaccinarea antipolio in Romania

Despre vaccinarea copiilor, trebuie citit cu atentie:

Vaccinurile copilăriei: răspunsuri directe la intrebări dificile

Vaccinurile copilăriei: răspunsuri directe la intrebări dificile

Vaccinurile administrate in copilarie protejeaza copiii de o multitudine de boli grave sau cu potential letal, precum difteria, pojar, meningita, poliomielita, tetanosul si tusea convulsiva.…

Bolile copilariei – Povesti de la mamici

Bolile copilariei – Povesti de la mamici

Gastroenterita cauzata de rotavirus este o boala foarte contagioasa, care afecteaza intr-o proportie mare copiii intre 0 si 5 ani. Multe mamici nu stiu insa ca aceasta boala poate duce la…

De ce trebuie să ne vaccinam copiii: 15 argumente

De ce trebuie să ne vaccinam copiii: 15 argumente

Exista parinti din Romania hotarasc sa nu isi vaccineze copilul dupa ce citesc diverse surse obscure de informatie de pe net.Iata sfatul specialistului de la Desprecopii: Ma lovesc in ultimul timp de…

Vaccinuri optionale

Vaccinul Rotaviral - este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.

Vaccinul antirubeolic asigura protectie impotriva rubeoleo. Rubeola este o boala eruptive cunoscuta si sub numele de pojarul german de trei zile.

Vaccinul impotriva gastroenteritei acute
cu RotavirusRotarix este un vaccin administrat oral, in doua doze, care ofera din timp protectie copiilor impotriva rotavirusului. OMS recomanda administrarea acestuia la copii cu varsta cuprinsa intre 6-32 de saptamani pentru prevenirea gastroenterocolitei produsa de rotavirus. Vaccinul este acum prezent si se realizeaza in peste 100 de tari din lume.

Vaccinul HPV -
bivalent, tetravalent și nonavalent, se face intramuscular. Se administrează în 2 sau 3 doze, între 9 și 26 de ani. Se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului. Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal. Vaccinul tetravalent protejează și împotriva condilomatezei acuminate (vegetații veneriene).

Vaccinul Varicelic - Vaccinul antivaricelos asigura protectie impotriva infectiei cu virusul varicelo-zosterian, care produce ca boala primara varicela, o boala eruptiva extrem de contagioasa. Vaccinul contine virus viu, atenuat si face parte din vaccinurile obligatorii in multe tari.

 - este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de "bubatul mare" sau "vărsat de vânt". Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.

Vaccinul impotriva Hepatitei A
- Hepatita A este o boala transmisa in special in colectivitate sau apa contaminata. In 19% din cazuri, Hepatita A cazuri evolueaza letal.

Vaccinul antiurlian - Vaccinul antiurlian asigura protectie impotriva oreionului/parotidei epidemice. Oreionul este o boala virala produsa de virusul urlian, caracterizata prin largirea dureroasa a parotidelor si a altor glande salivare.  In unele tari dezvoltate exista un vaccine combinat pentru rujeola, rubeola, oreion, si in unele tari face parte din lista vaccinurilor obligatorii.

Vaccinul Meningococic A+C, tulpina A fiind considerata a fi cel mai des implicata in cazurile de meningita meningococica in Romania.

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor

Ce riscuri are un vaccin pentru copilul tau? Si ce beneficii? Ca parinte este foarte important sa stii si sa intelegi care sunt adevaratele avantaje –si adevaratele riscuri – ale vaccinurilor facute copiilor. Exista intrebari si dileme care trebuiesc raspunse de specialisti. Este adevarat ca vaccinurile cauzeaza autism? De ce unele vaccinuri mai contin compusul controversat, pe baza de mercur, numit timerosal?

Iata raspunsuri clare la intrebari si neclaritati despre vaccinuri: Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor.

Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici

PRO SI CONTRA VACCINARE - ARGUMENTE 

Legea vaccinarii copiilor in Romania - dezbatere DC
Mesaj pentru cei care sustin campania anti-vaccinare
Urmari ale campaniilor anti-vaccinare. Cerere.
Olivia Steer si vaccinarea copillor - sau starletismul iresponsabil
vaccinare polio la 6 ani
Ebola si vaccinurile - sau despre isteria conspiratiilor
Vaccinurile copilariei - gratis sau nu ?
 

Bolile copilului, o trecere in revista utila

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte: Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, din 31.03.2015
Calendarului Național de Vaccinare, elaborat de Ministerul Sănătății

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. sabina
    sabinatrimis la 4/12/2020

    Buna ziua. Cel de Polio l-am comandat din Germania. Merci pt nimic in Romania nu se gaseste. Iar in cel de gripa sincer nu am incredere, vecinul din bloc(in vecin sanatos tun ) era sa moara de la el la fel o colega de serviciu. Acestea gripale nu sunt ca cele de pe vremea lui Ceausescu pe care le-am facut si noi. Nu avem incredere decat in cele clasice.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII