Teste prenatale și analize recomandate în trimestrul 2 de sarcină: sfatul medicului specialist obstetrică-ginecologie

Teste prenatale și analize recomandate în trimestrul 2 de sarcină: sfatul medicului specialist obstetrică-ginecologie | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Odată ce ai intrat în trimestrul doi de sarcină, urmează evident încă o serie de analize și teste prenatale pentru a te asigura că sarcina decurge în mod normal și bebelușul este sănătos. Ce analize și teste prenatale urmează să faci în al doilea trimestru de sarcină? Și la ce sunt de folos acestea?

• Ne raspunde la aceste intrebări, doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ce analize si teste prenatale sunt necesare in trimestrul doi de sarcina?

Ingrijirea prenatala in trimestrul 2 de sarcina (intre 14 si 27 saptamani) consta intr-o vizita lunara la medicul obstetrician.

Se vor face o serie de teste si analize, incluzand teste de sange si ecografii pentru a face sarcina sigura, pentru a verifica dezvoltarea si starea de bine a gravidei si a bebelusului, pentru descoperirea unor complicatii legate de sarcina.

1. Se verifica greutatea si cat a crescut in greutate gravida comparativ cu greutatea inainte de sarcina si cu cea de la ultima vizita.

In trimestrul 2, dupa 20 saptamani, majoritatea gravidelor iau in greutate datorita faptului ca bebelusul creste, dar si pentru ca va creste masa de grasime pentru a produce lapte dupa nastere.

2. Se vor face teste de urina pentru a depista proteinele care pot semnifica o infectie urinara sau un semn de preeclampsie.

Preeclampsia afecteaza 5% din sarcini si poate duce la multe probleme, incluzand convulsii. Aceasta necesita tratament de urgenta pentru ca ameninta viata. Ea poate afecta cresterea si sanatatea bebelusului. Gravidele cu preeclampsie se simt bine de obicei.

3. Se va masura tensiunea arteriala la fiecare vizita prenatala.

Creșterea tensiunii arteriale în stadiile târzii ale sarcinii poate fi un semn al preeclampsiei, o afecțiune gravă care poate afecta atât mamă, cât și fătul. De obicei, tensiunea arterială este mai scăzută în prima jumătate a sarcinii și începe să crească ușor în a doua jumătate. Este important să menționezi orice schimbare bruscă sau semnificativă în tensiunea arterială medicului tău obstetrician pentru evaluare și monitorizare adecvată.

4. Testele de sange din primul trimestru se repeta in trimestrul 2.

Se verifica hemoleucograma, analizele de ficat, rinichi, testele urinare. In cazul in care gravida nu este imunizata pentru rubeola, cytomegalovirus sau toxoplasma, se vor repeta anticorpii Ig M.

La gravidele cu Rh negativ si incompatibilitate de Rh se vor repeta anticorpii anti Rh la 28 saptamani. Este necesara o grija suplimentara pentru a preveni izoimunizarea prin faptul ca gravida cu Rh negativ dezvolta anticorpi care ataca celulele rosii ale fatului, avand consecinta anemia si icterul la bebelus. In acest caz se poate oferi o injectie la 28 saptamani pentru a preveni producerea de anticorpi. Este sigura pentru mama si bebelus.

5. Se va face verificarea hemoleucogramei pentru a depista anemia de sarcina, care se trateaza cu fier si acid folic.

6. Se face testul de hiperglicemie provocata.

Intre 24-28 saptamani de sarcina se face testul de hiperglicemie provocata, pentru a depista riscul de a dezvolta diabet in sarcina.

Acest test este important mai ales:

pentru persoanele cu indice de masa corporala de peste 30;
 daca gravida a avut diabet la o sarcina precedenta;
daca ati nascut in antecedente un copil cu o greutate mai mare 4,5 kg;
daca aveti rude cu diabet;
daca in timpul sarcinii s-a constatat prezenta zaharului (glucoza) in urina;
daca aveti origine in Asia de sud-est, Orientul Mijlociu.

Ce implica acest test?

In noaptea dinaintea testului nu trebuie sa mancati nimic dupa ora 22. Puteti bea putina apa. Cand ajungeti la clinica vom prelua o monstra din sangele dumneavoastra, apoi va trebui sa beti o bautura pe baza de glucoza in 5-6 minute.

Dupa aceea va trebui sa ramaneti in sectie 2 ore, fara mancare, bauturi sau fumat. Dupa 2 ore vom face al doilea test de sange.

7. Medicul va evalua inaltimea fundului uterului prin palparea abdomenului mamei.

8. Ascultarea batailor cardiace fetale cu un stetoscop special sau cu un dispozitiv Dopler.

9. Evaluarea miscarilor active fetale.

► CIteste si Al doilea trimestru de sarcina - trimestrul de miere al sarcinii: simptome specifice, momente importante si evolutie pe saptamani

Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Al doilea trimestru de sarcină are o serie de teste de rutină si unele suplimentare - Iată testele de sarcină care sunt indicate a fi efectuate in al doilea trimestru de sarcină. Mai departe...

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️ 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII