Teste de sarcină care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Teste de sarcină care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Al doilea trimestru de sarcină are o serie de teste de rutină si unele suplimentare - Iată testele de sarcină care sunt indicate a fi efectuate in al doilea trimestru de sarcină.

→ Dna medic ginecolog Daniela ter Horst ne explică testele prenatale de rutină si testele prenatale suplimentare care se fac in al doilea trimestru de sarcină.

► veti citi:
Ecografie morfologică de trimestru al doilea (20-24 de săptămâni)
Testul de urina si verificarea tensiunii arteriale
Examinarea cu ultrasunete (sonograma)
Testul glicemiei - testul de torelanta la glucoza
Triplul Test
Cordocenteza
Amniocenteza
Despre testele de sarcina, mai citeste

Al doilea trimestru de sarcină

Al doilea trimestru de sarcina - calculat de la saptamana 14 inclusiv pana la saptamana 26 inclusiv este cunoscut si trimestrul de miere al sarcinii. Aceasta a doua parte a sarcinii este o perioada cu adevarat extraordinara pentru cele mai multe dintre viitoarele mamici. In interiorul uterului au loc schimbari majore, iar organismul mamei trece si el prin modificari esentiale.

Iata testele de sarcina care sunt indicate a fi efectuate in al doilea trimestru de sarcina

>> TESTE DE RUTINA in trimestrul al doilea de sarcina ✅  

Ecografie morfologică de trimestru al doilea (20-24 de săptămâni):

Această ecografie este o evaluare detaliată a structurii și dezvoltării fătului. Medicul va verifica organele și sistemele fătului pentru a identifica orice anomalii sau probleme.

Examinarea ecografica cu ultrasunete este un test care se face in mod curent in saptamana 20 de sarcina, desi, teoretic, poate fi facuta oricand pe parcursul acesteia. Motivele pentru care se recomanda efectuarea unei sonograme sunt multiple, de la verificarea datei nasterii, la investigarea unor complicatii legate de placenta sau de dezvoltarea efectiva a fatului.

Procedura este simpla si consta in miscarea unui dispozitiv din plastic pe abdomen, cu ajutorul ultrasunetelor transmitandu-se pe monitor imaginea uterului si a fatului. Ecografia morfologica facuta in trimestrul al doilea de sarcina presupune evaluarea anatomica fetala detaliata. Actualmente exista si ecografii tridimensionale care ofera o imagine mult mai clara a fatului.

Acestea nu sunt insa disponibile in orice cabinet medical si, in plus, nu exista studii relevante referitoare la diferentele esentiale in ceea ce priveste presupusele avantaje legate de controlul sarcinii si al nasterii fata de ecografiile bidimensionale. 

Testul de urină si verificarea tensiunii arteriale

Un puseu de tensiune arteriala, împreună cu proteinele din urină, poate indica preeclampsia (hipertensiune arterială în timpul sarcinii).

Preeclampsia, care afectează între 5 și 8% dintre femeile gravide, determina o crestere in greutate a fatului, poate duce la desprinderea placentei de pe peretele uterului și expunerea viitoarei mamici la risc de accident vascular cerebral, disfuncție hepatică și alte probleme.

Cazurile ușoare de Preeclampsie pot fi tratate cu multa odihnă; cele severe pot necesita medicamente antihipertensive sau o nastere timpurie. Citeste Tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii

Screeningul glicemei - testul de toleranta la glucoza

Testul de glucoză (testul de toleranță la glucoză): Acesta este un test de screening pentru diabetul gestațional, o afecțiune care poate apărea în timpul sarcinii. Vei bea o băutură îndulcită cu glucoză, iar apoi nivelurile de glucoză din sângele tău vor fi monitorizate pentru a vedea cum răspunde organismul.

In mod obisnuit se face intre saptamanile 24 si 28 de sarcina si este un test de rutina pentru depistarea diabetului de sarcina, care poate afecta greutatea bebelusului, poate genera probleme de sanatate pentru mama si copil si poate ingreuna nasterea. Acest test masoara nivelul de zahar din sange la o ora dupa ce este baut un pahar cu un lichid special. Daca rezultatele sunt ingrijoratoare, medicul va recomanda, probabil, mai multe teste de masurare a tolerantei la glucoza.

>> TESTE SUPLIMENTARE in trimestrul al doilea de sarcină

Triplul Test

Triplul test se efectueaza de obicei intre saptamanile 16 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 – sindromul Down).

Investigatia se numeste Triplu test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie. Citeste pe larg despre acest test: Triplul test de sarcina: de ce se face si factori de risc

Când este efectuat:  Între saptamana 16 și 18 săptămânid de sarcina

Rezultatele și interpretare a testului: 

Rezultatele sunt disponibile în decurs de una până la două săptămâni. Dacă nivelul dvs. de AFP și estriol este scăzut și nivelul de hCG este ridicat, bebelușul dumneavoastră are un risc crescut de sindrom Down. Triplul Test detectează aproximativ 60% dintre cei afectați; ecranul cvadruple, 75 la sută.

De asemenea, testele relevă aproximativ 80% din defectele tubului neural. Dacă rezultatele sunt anormale, vi se va recomanda o amniocenteză (vezi mai jos). Aceste teste au o rată ridicată fals pozitivă: 50 din fiecare 1000 de femei vor fi informate că fătul lor este în pericol; dintre acestea, doar unul sau doi copii vor avea sindromul Down.

Cordocenteza

Cunoscuta si sub numele de recoltarea percutanta de sange ombilical (PUBS), procedura presupune recoltarea de sange direct din cordonul ombilical sau din corpul fatului si este utilizata pentru a masura anemia si nivelul oxigenarii sangelui, precum si pentru a determina anticorpii Rh. Cordocenteza poate fi efectuata inca din saptamana 17 de sarcina.

Amniocenteza

Amniocenteza este un test prenatal care ofera medicului informatii despre sanatatea si dezvoltarea bebelusului pe baza unei mostre de lichid amniotic.

Amniocenteza este folosita pentru a detecta:

► Aproape toate anomaliile cromozomiale, inclusiv sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18 si anomaliile cromozomilor sexuali (ca sindromul Turner si sindromul Klinefelter). Amniocenteza are o precizie de peste 99% in diagnosticarea acestor boli. 

► Cateva sute de boli genetice, ca fibroza chistica, maladia celulelor secera (sickle cell disease) si boala Tay-Sachs. Testul nu este folosit pentru detectarea tuturor acestor boli, insa daca bebelusul are un risc crescut de a face una sau mai multe dintre aceste boli, in cele mai multe cazuri amniocenteza poate indica de obicei daca are boala sau bolile respective. 

► Anomaliile de tub neural, ca spina bifida si anencefalia.

Amniocenteza nu detecteaza anomaliile congenitale (din nastere) ca malformatiile inimii, buza de iepure sau despicarea boltei palatine. Totusi, multe defecte structurale pot fi detectate la ecografia din al doilea trimestru, care a devenit deja o rutina, mai ales pentru femeile care fac si amniocenteza.

Citeste pe larg: Amniocenteza: ce detecteaza, factori de risc si consiliere genetica

Cum se face: o probă de lichid amniotic este extrasă printr-un ac introdus în abdomen. Este indicat femeilor cu vârsta peste 35 de ani sau cu risc crescut de tulburări cromozomiale sau genetice. Între 1 din 400 și 1 din 200 de femei vor avea un avort spontan ca urmare a acestei proceduri.

Când este efectuata:  la saptamana 15 până la 19 săptămâni de sarcina

Rezultatele și interpretare a testului: 

Rezultatul amniocentezei este corect de 99%; rezultatele sunt disponibile în două-trei săptămâni. De asemenea, testul FISH poate verifica anomalii în acest moment.

Fetoscopia

Este un test care ii permite medicului sa vada fatul cu ajutorul unui instrument foarte subtire si flexibil numit fetoscop, prevazut cu o camera optica. Fetoscopia poate detecta anumite boli care nu pot fi detectate cu ajutorul altor teste care se efectueaza in sarcina. Ea este insa o procedura neobisnuita, recomandata doar in cazurile in care riscul ca bebelusul sa sufere de vreo anomalie este foarte ridicat.

Despre testele din al doilea trimestru de sarcina, cIteste si sfaturile doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

► Citeste in continuare si Trimestrul al doilea de sarcina: lista cu lucruri importante de facut

Despre testele de sarcina, mai citeste

Ce analize sunt gratuite pentru gravide?
Analizele in sarcina si teste obligatorii în sarcină indiferent de varsta
Testele prenatale: privire generala
Teste de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Si pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de decembrie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mereuță Elena Simona
    Mereuță Elena Simona trimis la 4/1/2021

    Sunt insarcinata în saptamâna 19 ÃŽmi doresc sa primesc geanta de la dumneavoastra

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII