Ce vaccinuri trebuie să fac în timpul sarcinii? Este vaccinarea în sarcina sigură sau afectează bebelusul? Iată sfatul medicului

Ce vaccinuri trebuie să fac în timpul sarcinii? Este vaccinarea în sarcina sigură sau afectează bebelusul? Iată sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Sunt însărcinată și mă preocupă necesitatea vaccinărilor. Sunt vaccinurile sigure în timpul sarcinii pentru mine și pentru bebeluș? Care vaccinuri nu sunt recomandate? Vaccinul antigripal poate provoca gripa?

→ Doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne răspunde la aceste întrebări.

Este sigura vaccinarea in timpul sarcinii?

Cateva vaccinuri, cum ar fi vaccinul antigripal si cel antituse convulsiva, sunt recomandate in timpul sarcinii pentru a proteja bebelusul si gravida. Un vaccin inactivat nu contine virusul activ impotriva caruia a fost creat.

Vaccinul antitetanos este sigur in sarcina daca este necesar. Totul depinde de tipul de vaccin. De exemplu Priorixul (antirujeola, rubeola, oreion) si anti febra galbena, sunt vaccinuri potential periculoase in sarcina si nu se recomanda.

Vaccinurile nerecomandate de obicei in sarcina (vaccinurile vii)

Vaccinul viu, cum ar fi cel antirujeola, antirubeola, antioreion, se recomanda sa se faca dupa nastere, pentru ca exista un potential risc sa provoace boala bebelusului intrauterin. Nu exista dovezi ca toate vaccinurile vii provoaca defecte fetale.

Uneori, un vaccin viu poate fi indicat in sarcina daca riscul infectiei este mai mare decat riscul vaccinarii.

Vaccinurile vii includ:

• BCG (antituberculoza)
• ROR (antirubeola, antioreion, antirujeola)
• oral polio
• oral thyphoid
• febra galbena

Vaccinurile recomandate in sarcina

Vaccinul antigripal

In timpul sarcinii sistemul imunitar este slabit pentru a proteja sarcina. Aceasta insemna ca gravida are o rezistenta scazuta la infectii. Cand bebelusul creste, scade capacitatea gravidei de a respira profund si creste riscul de pneumonie. Aceste schimbari pot creste riscul de a face gripa, de a face complicatiile gripei comparativ cu femeile negravide si de a fi internate in spital. Vaccinarea antigripala scade riscul de a face gripa.

Tusea convulsiva

Tusea convulsiva este o infectie serioasa iar bebelusii au un risc crescut de a face boala. Majoritatea bebelusilor care fac boala vor fi admisi in spital. Gravida care face vaccinul va produce anticorpi protectori antituse convulsiva, acesti anticorpi vor trece la bebelus si astfel va fi protejat pana la 8 saptamani de viata cand va face vaccinul antituse convulsiva.

Vaccinurile pentru calatorii in sarcina

Cand esti gravida este bine sa eviti tarile sau zonele unde sunt necesare vaccinuri pentru a calatori. Inainte de o calatorie trebuie consultat medicul ginecolog si cel de boli infectioase.

Daca exista un risc crescut de infectie in zona in care calatoresti, este de obicei mai sigur sa te vaccinezi decat sa calatoresti neprotejata de boli care ar putea fi mai daunatoare bebelusului decat vaccinul.

De exemplu febra galbena este un virus raspandit de tantari. Majoritatea oamenilor care fac forma severa de boala vor muri. Vaccinul impotriva febrei galbene este un vaccin viu - trebuie luat in considerare atunci cand calatoresti in zone in care exista riscul crescut de febra galbena.

Sarcina si malaria

Gravidele sunt sensibile la malarie. Aceasta este o conditie serioasa care in cazurile severe poate fi fatala pentru mama si bebelus. Se intalneste frecvent in Africa, America de Sud si Centrala, Asia si Orientul Mijlociu.

Daca este posibil, nu trebuie sa calatoresti in aceste zone atunci cand esti gravida. In cazul in care amanarea sau anularea calatoriei nu este posibila, se recomanda tratamentul preventiv cu tablete antimalaria. Tratamentul antimalarie depinde de tara de calatorie, trimestrul sarcinii, patologia asociata. In anumite zone medicatia antimalarie nu functioneata din cauza faptului ca parazitul a dezvoltat rezistenta la medicatie.

Anumite medicamente antimalarie pot afecta dezvoltarea bebelusului. De exemplu, doxiciclina poate provoca decolorarea dintilor de lapte daca este administrat dupa 12 saptamani de sarcina.

Riscurile malariei sunt mai mari decat ale medicamentelor antimalarie. Protectia antimalarie a gravidei consta in precautii impotriva muscaturilor de tantari, spray antitantari permis in sarcina, haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete, somnul protejat de plasa antitantari.

Vaccinul antigripal se recomanda indiferent de trimestrul de sarcina

De ce se recomanda gravidelor? Acesta protejeaza mama si bebelusul. Exista dovezi ca gravidele care fac gripa vor face frecvent complicatii, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.

Una din complicatiile gripei este bronsita, care poate progresa spre pneumonie.

Este vaccinul sigur in sarcina? Da, este sigur in toate trimestrele de sarcina. Gravidele vaccinate transmit o oarecare protectie bebelusului care dureaza cateva luni de viata. Este sigur si pentru femeile care alapteaza.

Cand trebuie facut vaccinul antigripal?

Acesta se recomanda toamna, de la inceputul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii noiembrie. Se poate face si iarna. Nu trebuie sa te ingrijorezi cand afli ca esti gravida in plin sezon de gripa pentru ca vaccinul se poate face oricand.

Daca ai fost vaccinata antigripal in anul precedent, ar trebui repetat? Da, trebuie repetat, pentru ca virusurile gripale se schimba in fiecare an. Aceasta inseamna ca gripa (vaccinul) in acest an poate fi diferit fata de cel de anul trecut. Daca ai facul vaccinul anul trecut pentru ca ai fost gravida sau esti intr-un grup de risc, trebuie sa il faci si in acest an.

Vaccinul antigripal provoaca gripa?

Nu, vaccinul nu continue virusuri vii, nu poate provoca gripa. Unii oameni pot prezenta o temperatura mai ridicata, dureri musculare pentru cateva zile, durere la nivelul zonei de injectare.

Pot face vaccinul antigripal si antituse convulsiva in acelasi timp?

Ele se pot face in acelasi timp, oricum nu trebuie intarziat vaccinul antigripal.

Vaccinul antituse convulsiva se recomanda intre 16-32 saptamani de sarcina. Daca din diferite motive nu ai facut vaccinul, acesta se poate face oricand pana la momentul intrarii in travaliu.

Gripa in sarcina

Daca gripa a aparut trebuie sa vorbesti cu medicul de familie care iti poate prescrie un medicament care reduce riscul de complicatii, acesta trebuie luat foarte curand dupa ce au aparut simptomele.

Frecventa tusei convulsive a crescut mult in ultimii ani iar bebelusii sub 2 luni de viata, inainte de vaccinare, sunt in pericol de a face boala. Vaccinul provoaca anticopi care trec pasiv prin placenta la bebelus, il protejeaza pana cand sunt suficient de maturi sa faca vaccinul la 8 saptamani de viata. Este de inteles ingrijorarea gravidelor privind siguranta vaccinului in sarcina, dar nu exista dovezi care sa sugereze ca vaccinul este nesigur pentru mama sau bebelus.

In UK 69% din gravide au primit vaccinul antituse convulsiva si nu au fost descrise reactii adverse la mama sau bebelus. Acesta este recomandat in multe alte tari (Australia, Noua Zeelanda, Spania, Belgia, US).

Vaccinul administrat gravidelor este foarte eficient in a proteja bebelusul care poate avea primul vaccin la 8 saptamani de viata si eficient in a proteja mama de boala.

Vaccinul antituse convulsiva nu exista de unul singur, este asociat cu cel antitetanos si antidifterie (Adacel).

Reactiile adverse posibile sunt edemul, roseata sau durere in zona unde a fost administrat, la fel ca la alte vaccinuri. Acestea dureaza cateva zile. Alte reactii pot fi febra, iritatia zonei, pierderea apetitului, iritabilitate si durere de cap.

Tusea convulsiva este o infectie severa care provoaca accese lungi de tuse si inecarea cu secretii, fiind dificila respiratia. Poate provoca pneumonie si leziuni cerebrale, in special la bebelusi. Necesita internare in spital si uneori in cazurile severe acestia pot deceda.

Vaccinul antituse convulsiva nu este un vaccin viu, nu contine virusul tusei convulsive, tetanosului sau difteriei, nu provoaca bolile.

Chiar daca ai facut vaccinul in copilarie, imunitatea scade in timp si anticorpii protectori dispar. Vaccinul se face in fiecare sarcina incepand cu 16 saptamani pentru a maximiza protectia pentru bebelus.

Vaccinurile in timpul sarcinii

Vaccinurile si sarcina. Specialistii sustin ca vaccinurile care contin virusuri inactive pot fi administrate fara probleme in timpul sarcinii, in timp ce vaccinurile ce contin virusuri vii nu sunt recomandate femeilor insarcinate. De fapt, singurul vaccin recomandat femeilor insarcinate pare sa fie vaccinul antigripal, administrat in sezonul rece. Mai departe...

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia doamnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII