Lectiile barbatilor: Infertilitatea masculina

Lectiile barbatilor: Infertilitatea masculina

Multi doctori definesc infertilitatea ca fiind imposibilitatea conceptiei dupa cel putin un an de incercari. Cercetarile au aratat ca circa o treime din cazurile de infertilitate sunt rezultatul unei probleme masculine, in general legate de cantitatea si calitatea spermei partenerului de sex masculin. De aceea majoritatea barbatilor considera infertilitatea o problema dificila, pe care n-o pot accepta prea usor.
Tema: Voi fi tata |

Cum sa abordam infertilitatea masculina?

Multi doctori definesc infertilitatea ca fiind imposibilitatea conceptiei dupa cel putin un an de incercari. Cercetarile au aratat ca circa o treime din cazurile de infertilitate sunt rezultatul unei probleme masculine, in general legate de cantitatea si calitatea spermei partenerului de sex masculin. De aceea majoritatea barbatilor considera infertilitatea o problema dificila, pe care n-o pot accepta prea usor.

Ce se poate intampla rau?

Un test al spermei poate furniza un diagnostic clar al majoritatii cazurilor de infertilitate masculina. Anormalitatile pe care un astfel de test le poate detecta sunt:

  • Numar mic de spermatozoizi fata de numarul normal de cel putin 20 milioane spermatozoizi per mililitru de sperma.
  • Nu exista nici un spermatozoid, datorita unei disfunctii testiculare.
  • Slaba mobilitate/motilitate a spermatozoizilor.
  • Defecte de forma (morfologie) ale spermatozoizilor

Aceste anormalitati nu sunt insa singurele cauze ale infertilitatii masculine. Pot sa existe dificultati sexuale cum ar fi probleme de ejaculare si impotenta. Cercetarile au aratat de asemenea ca un mare numar de cupluri sufera de "infertilita imunologica", caz in care sistemul imunitar al partenerei respinge sperma partenerului. Exista de asemenea un numar in crestere de barbati care sunt infertili ca urmare a vasectomiilor.

 Posibilitati de tratament

Tratatamentul poate varia in functie de cauza si gravitatea problemei. Din cauza ca unele tratamente nu sunt prea raspandite sau sunt prea scumpe, doctorii si pacientii se confrunta cu multe decizii dificile. In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva dintre tratamentele principale.

Tratamentul medicamentos

Nu exista nici un medicament care sa creasca concentratia de spermatozoizi sau sa corecteze forma acestora, dar totusi unele medicamente au fost folosite cu succes in tratamentul impotentei. De asemenea, cand partenerul de sex masculin sufera de o boala numita hypogonadism -  in care testiculele nu pot produce spermatozoizi din cauza stimularii hormonale insuficiente sau inadecvate a testiculelor - se poate recurge la un tratament hormonal pentru stimularea testiculara.

Fertilizarea "in vitro" (artificiala)

Fertilizarea in vitro (IVF) foloseste tehnica originala a "eprubetei" si este metoda de conceptie asistata cea mai larg raspandita pe glob. Se preleveaza unul sau mai multe ovule din ovare si se fertilizeaza in laborator, folosind sperma partenerului de sex masculin. O parte dintre embrionii astfel rezultati pentru implantare si sarcina. Desi aceasta tehnica a fost dezvoltata pentru tratarea infertilitatii feminine, ea se dovedeste utila si pentru problemele datorate numarului mic de sprematozoizi produsi sau defectele de forma ale acestora. Metodele moderne de preparare (spalare si cultura) pot de asemenea sa imbunatateasca viabilitatea esantioanelor de sperma si sa favorizeze fertilizarea ovulelor.

Inseminarea artificiala

Inseminarea cu sperma de la un donator de sperma a fost in general o metoda rezervata cazurilor de anormalitati grave si este realizata cu sperma de la un donator anonim. Cu noile tehnici cum ar fi injectia intracitoplasmica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm injection sau ICSI) se pot obtine insa cazuri de sarcina l oncentratii de spermatozoizi mult sub cele normale si astfel s-a largit gama tratamentului cu sperma provenita de la partenerul de sex masculin.

Schimbarea stilului de viata

Numarul de spermatozoizi sanatosi produsi se poate maximiza prin renuntarea la fumat, prin consum redusde alcool si in general prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Evitati saunele si baile prea fierbinti si incarcati sa evitati pe cat posibil stresul. Daca serviciul pe care il aveti va expune la riscuri potentiale, asigurati-va ca masurile sanitare si de protectie sunt respectate cu strictete.

Cum sa abordam infertilitatea

Capacitatea unui barbat de a se obisnui cu o problema de infertilitate depinde da cat de bine reactioneaza din punct de vedere emotional. In mod obisnuit, barbatii se simt deprimati si stresati, dau toata vina pe ei insisi pentru dezamagirile partenerei si se vad pe sine insisi decazuti din calitatea de barbat adevarat. Multi barbati isi fac griji ca partenera ii poate parasi pentru cineva fara probleme de infertilitate. Pentru acestia este important sa discute cat mai mult cu partenera si poate cu cineva de specialitate. Desi nu pare la prima vedere asa, o problema de fertilitate este de domeniul medical si nu trebuie sa induca nici un fel de opinii asupra sexualitatii, potentei sau virilitatii unui barbat.

Editor: Emilia Manea

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)

5 comentarii din 30
Trimis de beata

Ce tratament e pt azoospermie ajutor va rog

Trimis de Iulia

Buna tuturor!Ma alatur celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament din ingrediente naturale.Pe atunci l-am cumparat din Italia,deoarece nu se gasea in Romania.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:iulia_305@yahoo.com

Trimis de dana

eu si sotul meu ne confruntam cu aceeasi problema ,nu sunt destui spermatozoizi in urma analizei facute de el,a fost un soc ptr.toti.as vrea sa ne ajute cineva in masura cu un tratament ptr.asa ceva ..

Trimis de claudiu

am fost diagnosticat cu oligoteratoastenospermie,doctorul urolog care m-a diagnosticat a zis ca nu exista tratament,nu stiu ce sa fac

Trimis de luminita

ce tratament un exista momentan pe piata pt dignosticul de azospermie

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.