NeonaTEL: Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de nastere prematura si pentru parintii cu nou-nascuti indelung spitalizati

NeonaTEL: Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de nastere prematura si pentru parintii cu nou-nascuti indelung spitalizati

NeonaTEL: Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de nastere prematura si pentru parintii cu nou-nascuti indelung spitalizati

În contextul pandemiei COVID-19, Asociația Unu și Unu vine în sprijinul femeilor gravide cu risc de naștere prematură, al părinților cu bebeluși prematuri sau îndelung spitalizați și al familiilor aflate în suferință după pierderea bebelușului, prin lansarea unui call-center dedicat (NeonaTEL), unde pot primi recomandări din partea unui medic neonatolog sau a unui psiholog/psihoterapeut și susținere morală din partea unui părinte de prematur.

NeonaTEL funcționează 7 zile pe săptămână

NeonaTEL funcționează 7 zile pe săptămână, medicul neonatolog fiind disponibil de luni până vineri în intervalul 8:00-11:00, iar psihologul/psihoterapeutul și părintele de prematur de luni până duminică, în intervalul 8:00-20:00. Pentru a beneficia de servicii, părinții sau femeile gravide pot apela numărul 021.9980 (cu tarif normal, apelabil din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă din România).

“În mod normal, pentru o familie cu nou-născuți prematuri sau îndelung spitalizați, perioada de adaptare la viața bebelușului în terapie intensivă neonatală este una foarte dificilă, plină de temeri și îngrijorări. După externare, se confruntă în continuare cu o perioadă de incertitudini până ce copilul reușește să se recupereze medical și să ajungă la nivelul de dezvoltare al unui bebeluș născut la termen. Printr-un carusel emoțional trec și femeile gravide care cunosc că au risc de naștere prematură. De aceea, cu atât mai mult este nevoie de noi în acest moment de stare de urgență, când accesul la îngrijire medicală este îngreunat, unii bebeluși au rămas în secțiile de terapie în timp ce mamele au fost externate sau își pot vedea mult mai rar bebelușii, iar medicii din prima linie trebuie să trateze cu prioritate pacienți ai căror viață este pusă în pericol”, a declarat Corina Croitoru, președintele Asociației Unu și Unu. “Ne dorim să ajutăm părinții, medicii și sistemul sanitar, punând la dispoziție acest call-center gratuit, un proiect pe care am reușit să îl lansăm în timp record”, a adăugat Corina Croitoru.

La nivel mondial, 1 din 10 copii se naște prematur

Potrivit datelor oficiale, în România se nasc prematur aproximativ 18 mii de copii, unii dezvoltând diverse dizabilități: surditate 3%; cecitate 8%; paralizie cerebrală 8-12%; retard mintal 14%. Până nu demult, speranța de viață a prematurilor era destul de redusă, dar, în prezent, datorită progreselor în medicină, prematurii care ajung după naștere într-o unitate de îngrijire intensivă supraviețuiesc și pot avea o calitate bună a vieții.

Niciun părinte nu este pregătit complet pentru stresul și emoțiile prin care va trece în timpul spitalizării prematurului. Acestea continuă și după externare, când, de unii singuri și fără sprijin în aceeași măsură din partea cadrelor medicale, încearcă să înțeleagă cum este să fii părinte și să integreze responsabilitatea acestui rol, să stabilescă o relație de atașament cu nou-născutul și să depășească temerile și îngrijorările. O mare parte dintre prematuri depind de o serie de intervenții și îngrijiri specializate și după externare.

O gamă largă de emoții și temeri legate de viața bebelușului și a sa întâmpină și o femeie gravidă, care știe că are riscul de naștere prematură. La toate acestea se adaugă îngrijorările specifice acestei perioade de strare de urgență, în care gravidele nu știu daca vor naște în maternitatea și cu doctorul care le-a urmărit sarcina, în timp ce lucrurile se pot schimba de la o zi la alta.

Din nefericire, există și cazuri de familii care se confruntă cu pierderea dureroasă a unui bebeluș, un moment care este depășit cu foarte mare greutate, mai ales în lipsa unui suport specializat.
Proiectul NeonaTel a fost realizat cu sprijinul Nutricia. Detalii:  unusiunu.com/neonatel-021-9980/.

DESPRE ASOCIAŢIA UNU ŞI UNU

Asociaţia Unu şi Unu este asociaţia naţională a nou-născuţilor prematuri sau bolnavi şi îndelung spitalizaţi și a familiilor lor și este membră a EFCNI  (European Foundation for the Care of Newborn Infants) încă din 2013.

Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătaţi sănătatea bebeluşilor din România prin proiecte de prevenţie, informare şi educare a societăţii civile privind naşterea înainte de termen, implementarea principiilor Family Centred Care în terapiile intensive neonatale și alinierea Standardelor naționale la nivelul Standardelor Europene de îngrijire elaborate de EFCNI, precum și oferirea de suport bebeluşilor îndelung spitalizaţi la naștere și familiilor lor în procesul de recuperare medicală ulterioară, până la vârsta de 18 ani.

Din 2015, Asociația Unu și Unu are parteneriate cu toate maternitățile de nivel II şi III din România, când a lansat, alături de medici, Ghidul Prematurului.

Asociația contribuie la schimbarea Protocoalelor interne ale Maternităților, de la începutul lui 2019, prin proiectele “Pui de om în terapie” și “Terapie pentru trup și suflet”. Susține familiile în procesul de recuperare medicală a copilului.

Din 2017, Asociația a fost implicată în dezvoltarea Cursului de e-learning MedVET (aplicație și pe website) despre comunicarea între cadre medicale și părinți cu copii cu dizabilități sau la risc, într-un proiect European, alături de universități, spitale și asociații din Belgia, Bulgaria și Turcia, curs ce se va lansa în 2020.

Alătură-te efortului nostru! Susține proiectul NeonaTEL și alte proiecte ale Unu și Unu.

DONAŢII ÎN CONT BANCAR:

•    RO28INGB0000999909869381(RON)
•    RO77INGB0000999903935106 (EURO)

deschise la ING Bank, sucursala Bucureşti, reprezentant legal Corina Croitoru – tel. 0722.910877 şi e-mail: corina.croitoru@unusiunu.com

Citeste si Sunt gravida in timp de pandemie de coronavirus - anxietate si situatii la care inca nu stiu ce voi face

Coronavirus in sarcina: Ce se stie pana acum despre riscurile pentru sarcina si nou-nascuti de la gravide care au avut virusul

Coronavirusul si sarcina? Ceea ce se stie pana acum este ca femeile insarcinate nu par să aibă un risc mai mare sa aiba probleme majore cu COVID-19 iar virusul nu pare să treacă la fat, dar există încă multe despre care nu știm...

Iata ce se stie despre efectele infectarii cu coronavirus in timpul sarcinii, din cateva studii care s-au facut pana acum.

Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Coronavirusul este un agent patogen redutabil și trebuie tratat cu respectul si grija care i se cuvine.

Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

→  autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII