Ce sunt probioticele si de ce ar trebui sa le includ in alimentatia copilului meu?

Ce sunt probioticele si de ce ar trebui sa le includ in alimentatia copilului meu?

Ce sunt probioticele si de ce ar trebui sa le includ in alimentatia copilului meu?

Se știe că probioticele sunt folosite pentru a suplini bacteriile bune din organism. Ele pot ajuta la afecțiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil, eczeme și răceli.

Majoritatea adulților folosesc probiotice, dar sunt acestea sigure și pentru copii? Ar trebui incluse în alimentația lor? (1) Iată ce trebuie să știi:

Ce sunt probioticele?

Bacteriile nu au o reputație prea bună, dar nu toate sunt rele. Corpul are nevoie de anumite bacterii pentru a rămâne sănătos, deoarece acestea ajută la digestie, la absorbția nutrienților și la combaterea altor germeni care ne îmbolnăvesc.

Atunci când echilibrul dintre germenii buni și cei răi din microbiomul nostru este înclinat, pot apărea infecții și boli. De exemplu, utilizarea antibioticelor ucide bacteriile cauzatoare de infecții. Dar, de asemenea, elimină și bacteriile bune. Acest lucru permite bacteriilor rele să se înmulțească și să preia controlul, lucru ce duce la infecții secundare (infecții ale tractului urinar și infecții intestinale).

Probioticele conțin bacterii vii, bune, găsite în mod natural în corpul nostru. Pot contine un singur tip de bacterii sau un amestec de mai multe specii.

Ar trebui probioticele incluse în dieta copilului tău?

Microbiota intestinală a nou născuților se dezvoltă încă dinainte de a se naște și până în copilăria timpurie.

Probioticele sunt un remediu natural popular pentru copii. Conform Sondajului Național pentru Interviuri în Sănătate din 2012 (2), probioticele sunt al treilea produs natural cel mai utilizat de copii.

Sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi beneficiile și riscurile utilizării probioticelor la copii, dar unele cercetări sunt încurajatoare:

O recenzie publicată în American Family Physician (3) a descoperit că probioticele ar putea ajuta la tratarea bolilor inflamatorii ale intestinului. De asemenea, pot reduce durata diareei cauzate de gastroenterită. Când sunt administrate mamelor însărcinate și celor care alăptează, probioticele pot reduce dezvoltarea eczemelor și a alergiilor la sugari.

Un studiu publicat în JAMA Pediatrics (4) a descoperit că oferirea probioticelor la sugari în primele trei luni de viață poate ajuta la prevenirea colicilor, constipației și a refluxului de acid.

Un alt studiu de cercetare din 2015 (5) a concluzionat că probioticele au fost mai bune decât placebo în reducerea incidenței și a duratei infecțiilor tractului respirator superior la participanții la studiu. Utilizarea antibioticelor și absența școlară din cauza răcelilor au fost, de asemenea, reduse.

Probioticele există și în unele alimente fermentate precum iaurtul, kefirul și murăturile, dar este posibil ca al vostru copil să nu poată obține suficiente probiotice doar din alimente. Este posibil ca probioticele din produsele alimentare să nu supraviețuiască proceselor de fabricație și depozitare. De aceea, probioticele sunt adesea recomandate de medicul pediatru.

Probioticele pot ajuta la ameliorarea constipației acute, a colicilor și a refluxului de acid la sugari și copii. De asemenea, pot ajuta la prevenirea infecțiilor secundare și diareei la copiii care utilizează antibiotice. Probioticele pot chiar ajuta la prevenirea eczemelor și alergiilor la unii copii (1).

referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/parenting/probiotics-for-children
(2) https://www.nccih.nih.gov/health/statistics-from-the-national-health-interview-survey#2012-nhis
(3) https://www.aafp.org/afp/2011/0401/p849.html
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100440
(5) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD006895.pub3/abstract

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️