Legatura dintre imunitate si probiotice

Legatura dintre imunitate si probiotice

Legatura dintre imunitate si probiotice

Sistemul nostru digestiv depinde de un echilibru delicat de bacterii bune și rele. Bacteriile bune ajută la digerarea alimentelor în mod corespunzător, la echilibrarea pH-ului și la rezistența împotriva agenților patogeni.

Pentru a sprijini bacteriile intestinale prietenoase, alegem să luăm un probiotic: acesta poate fi sub formă de alimente fermentate, iaurturi și suplimente. Cele mai multe dintre acestea pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății noastre digestive generale, dar pot stimula și sistemul imunitar?

Probioticele sprijină sistemul imunitar

Efectele benefice (1) ale probioticelor au fost demonstrate în multe boli. Unul dintre mecanismele importante ale acțiunii probioticelor este prin reglarea răspunsului imun al gazdei. A apela la probiotice pentru sprijinirea sănătății imunitare nu este o noutate; ideea există de mai bine de 100 de ani (2).

Studiile (2) au identificat mai multe gene și compuși specifici derivați din probiotice, care mediază efectele imunoregulatoare. Studiile privind consecințele biologice ale probioticelor asupra imunității gazdelor au sugerat reglarea funcțiilor celulelor imune sistemice și mucoase, dar și ale celulelor epiteliale intestinale. Astfel, probioticele au arătat un potențial terapeutic pentru boli, cum ar fi alergii, eczeme sau infecții virale.

Probioticele oferă o serie de beneficii pentru persoanele de toate vârstele - chiar și copiilor nou născuți, fie că sunt hrăniți prin alăptare sau prin formulă de lapte.

O floră intestinală sănătoasă poate să susțină sistemul imunitar?

Principalele funcții ale bacteriilor intestinale prietenoase sunt de a ajuta la digestia alimentelor și de a menține bacteriile neprietenoase la distanță - două lucruri de care sistemul imunitar beneficiază (3).

Păstrarea unui echilibru sănătos de bacterii în intestin înseamnă că produsele alimentare vor fi defalcate mai eficient, iar substanțele nutritive pe care le conțin pot fi mai bine absorbite. Acest lucru înseamnă că putem profita la maxim de mâncarea sănătoasă! De exemplu, nu contează câte portocale consumăm, dacă nu le putem digera în mod corespunzător nu vom beneficia de toată vitamina C.

Bacteriile prietenoase oferă o barieră împotriva bacteriilor dăunătoare care intră în sistemul nostru. Nu trăim într-un mediu complet steril, așa că ingerăm frecvent bacterii neprietenoase, fie din alimente, de pe mâinile noastre sau de pe tacâmuri, pahare sau căni. Cu toate acestea, agenții patogeni ingerați tind să fie combătuți de bacteriile prietenoase. Nu numai că pot lupta cu acești invadatori, dar vor ocupa pur și simplu spațiul, folosind toată mâncarea disponibilă în intestin, ca apoi bacteriile neprietenoase să nu mai aibă în mod efectiv loc să crească. Acest lucru lasă celulele imune libere să lupte împotriva infecțiilor din alte zone ale corpului, cum ar fi sistemul respirator.

O populație bună de bacterii prietenoase ajută, de asemenea, la menținerea sistemului digestiv într-o stare bună de sănătate, prin controlul inflamației, echilibrarea pH-ului pe întregul tract digestiv și contribuirea la ușurarea problemelor digestive. Acest lucru creează un mediu mai bun pentru ca celulele imune să prospere..

Un mod minunat de a ne asigura că obținem bacteriile prietenoase de care avem nevoie este să avem o alimentație sănatoasă, bogată în fructe și legume proaspete, proteine slabe, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Dar, de asemenea, să reducem aportul de zahăr și carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, deoarece bacteriior prietenoase nu le plac! Suplimentarea alimentatiei sanatoase cu un aport de probiotice (conform cu sfatul medicului) poate creste rezistenta organismului la infectii comune si poate reduce incidenta si durata infectiilor respiratorii. (4)

Deși este posibil să nu credem că intestinul este un principal contribuitor la sănătatea imunitară, nu trebuie să uităm că 70 - 80% din celulele imune trăiesc în intestin! Dacă intestinul nu este sănătos, nici sistemul imunitar nu poate fi.

referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/
(2) https://link.springer.com/article/10.1007/s10482-014-0171-y
(3) https://www.avogel.co.uk/health/immune-system/how-can-probiotics-help-the-immune-system/
(4) Taipale, et al. Bifidobacterium animalus subsp. lactis BB-12 in reducing the risk of infections in infancy. Br.J.Nutr.2011;105:409-16.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️