Ce rol au probioticele in alimentatie?

Ce rol au probioticele in alimentatie?

Ce rol au probioticele in alimentatie?

De ce au bebelușii dureri de burtică și cum îi putem ajuta?

Când pe bebeluș îl supără burtica, părinții intră în alertă. Uneori, pare că nimic nu-l poate ajuta. Dar durerile de burtică sunt comune la bebeluși, nefiind de obicei cauzate de nimic grav. Cu toate acestea, pot fi dureroase.

Durerile de burtică apar din diverse cauze, iar cea mai comună este durerea cauzată de colici

Acestea apar atunci când gazele creează spasme abdominale dureroase și îl fac pe bebeluș să plângă incontrolabil, adesea ore în șir. De obicei, gazele apar din cauza aerului pe care bebelușul îl înghite în timpul mesei, mai ales dacă este hrănit din biberon.

O alta cauză la fel de comună sunt gazele intestinale

La bebeluși, colicile și gazele intestinale merg adesea mână în mână. Acestea pot apărea în urma înghițirii aerului, a problemei digerării formulei, a anumitor alimente sau a laptelui matern atunci când mama consumă anumite alimente.

Dacă bebelușul tău are colici, nu trebuie să oprești alăptarea (2)

Alăptarea nu este o cauză a colicilor. Dacă alăptezi și crezi că bebelușul suferă de colici din cauza uneia dintre problemele legate de alăptare (laptele curge prea repede, bebe nu se atașează corect la sân), există câteva lucruri pe care le poți face pentru a încerca să ajuți copilul și îmbunătățești lucrurile, precum: o mai mare atenție la propria dietă, alăptarea la cerere a bebelușului, pomparea laptelui în cazul în care curge cu o forță prea mare pentru micuț și eliminarea gazelor bebelușului după fiecare masă.

Probioticele pot ameliora durerile de burtică?

Probioticele - sau „bacteriile bune” - au fost folosite pentru tratarea colicilor la sugari cu succes diferit. Într-un nou studiu (1), anchetatorii au arătat că picăturile care conțin o tulpină probiotică particulară (Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BB-12) au redus durata plânsului cauzat de colici cu mai mult de 50%, la 80% din cei 40 de sugari care au primit probioticul o dată pe zi, timp de 28 de zile, cu efecte benefice asupra duratei somnului și asupra frecvenței și consecvenței scaunului.

Cum și când oferim bebelușului probiotice?

Mămicile pot utiliza probiotice pentru sugarii sub un an, deoarece acestea sunt adaptate nevoilor specifice ale copiilor, încă din prima zi de viaţă. Acestea pot calma cu succes simptomele cauzate de colici, pot ușura disconfortul abdominal și ajuta la întărirea tractului gastrointestinal al bebelușului în timp.

Probioticele ajută și la prevenirea alergiilor la copii

Imediat după naștere, chiar în primele ore, începe să se formeze o barieră de protecție pe mucoasa intestinală a bebelușului. Bacteriile benefice se colonizează în acest strat și joacă un rol esențial în consolidarea barierei de protecție. Această perioadă de colonizare este extrem de importantă și depinde foarte mult de alimentația copilului în primele luni de viață, deoarece primele bacterii care ajung în intestinele sale au un avantaj distinct în colonizarea ecosistemului intern și în construirea imunității (3).

Dacă bariera formată pe mucoasa intestinului nu este suficient de eficientă sau lipsită de microflore bune, alimentele și toxinele ajung în sânge. În acest caz, micul corp al bebelușului reacționează ca și cum alimentul ingerat este un „invadator străin” și creează anticorpi împotriva acestuia, fapt ce duce la alergii alimentare.

Oferirea bacteriilor benefice la scurt timp după naștere poate asigura colonizarea corectă a microflorei sănătoase în intestine și poate preveni alergiile alimentare atât de frecvente în prezent.

Referinte:
(1) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191204145840.htm
(2) Johnson JD, Cocker K, Chang E. Infantile Colic: Recognition and Treatment. Am Fam Physician. 2015 Oct 1;92(7):577-82.
(3) Toll of Allergy Reduced by Probiotics https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673600043051/fulltext
(4) Probiotics Could Improve Premature Babies’ Gut Health.
https://www.nutraingredients-usa.com/news-by-product/news.asp?id=76502&idCat=68&k=probiotics-gut-health-necrotising-enterocolitis

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️