Scaunele pentru bebelusi si copii in masina: cum funcționează sistemul Isofix si care sunt avantajele

Scaunele pentru bebelusi si copii in masina: cum funcționeaza sistemul Isofix si care sunt avantajele

Scaunele pentru bebelusi si copii in masina: cum funcționează sistemul Isofix si care sunt avantajele

Din 2019 Isofix reprezinta un nou standard european pentru scaunele auto pentru copii (i-Size), ceea ce înseamnă că toate noile scaune pentru copii sunt echipate cu Isofix.

Este cel mai rapid, ușor și mai sigur mod de a monta un scaun auto în mașină. Iata ce trebuie să știți despre Isofix:

- vei citi:
Puteți atașa un scaun auto în mașină în două moduri
Cum funcționează Isofix?
Care sunt avantajele Isofix?
Este Isofix compatibil cu toate mașinile?
Scaunele Isofix pot fi utilizate și în mașini fără Isofix?
Scaunele Isofix se potrivesc oriunde în mașină?

Puteți atașa un scaun auto în mașină în două moduri

Puteți atașa un scaun auto în mașină în două moduri: cu centuri de siguranță sau cu Isofix, un sistem de fixare standardizat la nivel mondial. Cu Isofix puteți asigura scaunul auto în mașină într-un mod ușor, rapid și sigur, fără a folosi centurile de siguranță. Mașinile fabricate după 2012 au puncte de fixare obligatorii (brackets), în mașina, în care montati cârligele unui scaun pentru copii. Suporturile de montare sunt conectate la corpul mașinii, astfel încât scaunul auto este fixat intr-un mod extrem de sigur.

Cum funcționează Isofix?

Există două tipuri de scaune auto Isofix:

1. Scaunele în care cârligele Isofix sunt fixate direct pe scaun.
2. Scaunele auto pe care trebuie să le atașați unui așa-numit cadru Isofix.


Un scaun auto universal Isofix are, pe lângă cele două cârlige Isofix pe care le atasati pe spătar, de asemenea, un al treilea punct de atașare deasupra scaunului, pentru o centură suplimentară, asa numita conexiune „Top Tether”. Acesta este atașat la un punct de ancorare din portbagaj, sau pe spatele scaunului. La majoritatea mașinilor noi, acest lucru este indicat de sigla "Top Tether" sub formă de ancoră.

Scaunele auto care trebuie montate pe un cadru Isofix au un picior de sprijin reglabil, care se sprijină pe podeaua mașinii. Scaunul auto nu mai are cum să se răstoarne în timpul unei coliziuni frontale.

Care sunt avantajele Isofix?

Isofix este cel mai rapid și ușor mod de a atașa și scoate scaunul auto, și cel mai sigur. Indicatorii speciali arată că scaunul este fixat corespunzător. În testul Asociației Consumatorilor, scaunele auto cu Isofix au un scor mai bun în coliziuni decât scaunele care sunt fixate cu centurile de siguranță. Mai ales în cazul impacturilor frontale și laterale. Dacă trebuie să frânati brusc, sau dacă cineva va loveste cu alta masina, provocand rasturnarea masinii, copilul va suferi mai puține șocuri. De asemenea, scaunul are o tendință mai mică de a se înclina in fata.

Este Isofix compatibil cu toate mașinile?

Din noiembrie 2012, este obligatoriu ca toate mașinile noi să fie echipate cu aceste puncte de montare ISOFIX. Mașinile construite înainte de 2006, adesea nu au puncte de montare ISOFIX. Rețineți insa că nu toate scaunele Isofix sunt universale. Există, de asemenea, scaune ISOFIX care pot fi utilizate numai în vehiculele desemnate. Puteți de obicei găsi aceste mașini pe o listă furnizată odata cu scaunul. Așadar, trebuie să verificați întotdeauna dacă tipul de scaun auto pe care doriți să îl cumpărați se potrivește și în mașina dvs.

Noile scaune auto universale i-Size pot fi atașate pe orice scaun cu o etichetă „i-Size ready”
(mașinile noi au fost echipate cu cel puțin un așa-numit scaun „i-Size ready”, de la sfârșitul anului 2013). În schimb, noile scaune auto i-Size, în majoritatea cazurilor, se potrivesc și mașinilor cu puncte de fixare „vechi” Isofix. Verificați lista de tipuri din manualul de utilizare pentru aceasta.

Scaunele Isofix pot fi utilizate și în mașini fără Isofix?

Multe scaune Isofix pot fi asigurate doar cu ajutorul unui sistem Isofix, deși există și situatii in care acestea pot fi atașate cu centurile de siguranță. Cu toate acestea, acestea nu sunt scaune auto făcute conform noului standard i-Size. O excepție se aplică scaunelor pentru copii, pe care le montati pe un cadru i-Size din mașină. Acestea pot fi folosite și în mașini fără Isofix. Și dispozitivele care ridica inaltimea sezutului pot fi de asemenea utilizate fără montarea ISOFIX.

Vă rugăm să rețineți:

Scaunele de susținere fără spătar sunt aprobate numai pentru copii cu o înălțime mai mare de 125 de centimetri, și o greutate mai mare de 22 de kilograme.

Toate scoicile destinate nou-născuților se montează doar cu spatele spre direcția de mers, dintr-un motiv simplu: așa e cel mai sigur!

Majoritatea producătorilor de scaune auto pentru copii recomandă montarea cu spatele la sensul de mers până când copilul are cel puțin 9 kg, în vreme ce documentația sistemului i-size recomandă această poziție până la vârsta de 15 luni.

Scaunele Isofix se potrivesc oriunde în mașină?

Punctele de fixare ISOFIX nu sunt de obicei prezente pe toate locurile. De obicei stau pe scaunele exterioare ale banchetei din spate, și uneori pe scaunul pasagerului din mașină. În mașinile mai vechi, nu este întotdeauna clar unde sunt punctele de montare Isofix, deoarece acestea pot fi ascunse între spătar și scaun. În modelele de mașini noi puteți recunoaște punctele de fixare prin etichetele speciale ISOFIX.

Scaunul de masina pentru bebelusi - greseli pe care nu trebuie sa le faci

Atâta vreme cât nu este intr-un scaun de sigurantă si nu poartă centuri, bebelușul poate fi accidentat grav de airbaguri și scaune și poate fi proiectat prin parbriz.

In continuare avem informații despre tipurile de scaune pentru bebeluși si copilași, și care sunt acele greșeli pe care NU ai voie sa le faci.

Citeste si

5 sfaturi pentru alegerea unui scaun de masina pentru copii

11 reguli pentru prevenirea unor accidente grave copilului mic

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII