Tulburările de ovulațe și impactul asupra fertilității: cauze și tratamente

Tulburarile de ovulatie si impactul asupra fertilitatii: cauze si tratamente

Tulburările de ovulațe și impactul asupra fertilității: cauze și tratamente

Tulburările de ovulație constituie cea mai frecventă cauză a infertilității feminine, dar și cea care este cel mai ușor de tratat. Femeile care au astfel de probleme au un ciclu menstrual neregulat sau, uneori, prezintă amenoree.

Cu toate acestea, disfuncțiile legate de ovulație pot apărea chiar și dacă ciclul menstrual este regulat. Iată mai multe detalii despre tulburările de ovulație și sfatul de la Desprecopii.

- despre tulburarile de ovulatie, veti citi
Problemele legate de ovulatie, o cauza a infertilitatii feminine
Ce fel de tulburari de ovulatie exista
Cauzele tulburarilor de ovulatie
Cum se pot trata tulburarile de ovulatie?
Despre ovulatie mai cititi
Probleme ale ovulatiei
Despre fertilitatea la femei 

Problemele legate de ovulatie, o cauza a infertilitatii feminine

Problemele legate de ovulatie constituie cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine, dar si cea care este cel mai usor de tratat. Tulburările de ovulație reprezintă afecțiuni în care procesul de ovulație, adică eliberarea unui ovul matur din ovar, este afectat sau perturbat. Ovulația este esențială pentru a permite fertilizarea și concepția unui copil. Tulburările de ovulație pot fi cauzate de diferite condiții sau afecțiuni, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP), hipotiroidismul, hiperprolactinemie sau tulburări hormonale. Aceste tulburări pot duce la cicluri menstruale neregulate sau absente, dificultăți în concepție și infertilitate. Diagnosticarea și tratamentul adecvat al tulburărilor de ovulație pot fi gestionate de către un specialist în fertilitate sau un medic ginecolog.

Femeile care au astfel de probleme au un ciclu menstrual neregulat sau, uneori, prezinta amenoree. Cu toate acestea, disfunctiile legate de ovulatie pot aparea chiar daca ciclul menstrual este regulat. Un alt simptom al acestor disfunctii poate fi pilozitatea corporala si faciala, acneea, secretiile de lapte din sani etc.

Ce fel de tulburari de ovulatie exista

Tulburarile de ovulatie se clasifica in:

Anovulatie (lipsa ovulatiei)

Oligoovulatie (ovulatie neregulata)

Probleme ale fazei luteale

Frecventa:  20 - 25%

Cauzele tulburarilor de ovulatie

Primare

  atunci cand problemele tin de functionarea in sine a ovarelor. Printre cauzele primare cele mai frecvente se numara:

- extirparea chirurgicala a ovarelor;
- afectarea ovarelor de radioterapie si chimioterapie (folosite in tratarea cancerului);

prezenta menopauzei premature (ovarele au putine ovule in ele), afecteaza 1 - 2% dintre femeile sub 40 de ani;

lipsa ovarelor inca de la nastere;

ovare polichistice.

probleme ovulatie

Secundare,  in acest caz nu ovarele sunt problema, ci lipsa hormonilor produsi de hipofiza si de hipotalamus. Printre cele mai frecvente cauze se numara:

 stresul sever;
scaderea sau cresterea brusca in greutate;
anumite medicamente;
tumori;
producerea excesiva de prolactina;
dereglari ale tiroidei si ale glandei suprarenale.

Insuficienta fazei luteale,  este vorba fie despre un deficit de progesteron, fie despre o deficienta a mucoasei uterine in ceea ce priveste raspunsul la stimularea hormonala. Acest lucru duce la un mediu inadecvat pentru plantarea embrionului in uter. Dereglarea fazei luteale afecteaza intre 3 si 20% dintre cuplurile infertile.

Cum se pot trata tulburarile de ovulatie?

Tratamentul tulburărilor de ovulație depinde de cauza specifică a afecțiunii și de obiectivul dorit al pacientului. Iată câteva opțiuni comune de tratament:

Medicamente pentru stimularea ovulației: Aceste medicamente pot fi prescrise pentru a stimula dezvoltarea și eliberarea ovulelor. Ele pot include clomifen citrat, gonadotropine sau medicamente specifice în funcție de nevoile individuale.

Chirurgia: În anumite cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru tratarea tulburărilor de ovulație. De exemplu, în cazul sindromului ovarelor polichistice (SOP), o intervenție chirurgicală numită drilling ovarian poate ajuta la restabilirea ovulației.

Terapia hormonală: Tratamentul hormonal poate fi utilizat pentru a corecta dezechilibrele hormonale care afectează ovulația. Acesta poate include administrarea de pilule contraceptive sau administrarea de hormoni specifici pentru a stimula ovulația.

Tehnici de reproducere asistată: În cazurile mai complexe sau în cazul în care alte metode de tratament nu au avut succes, tehnicile de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV), pot fi considerate. Aceste tehnici implică fertilizarea ovulului în laborator și transferul embrionilor în uter.

Probleme ale ovulatiei

Există multe lucruri care pot afecta capacitatea femeii de ovulaţie. După o perioadă de încercări, va deveni evident faptul că femeia nu poate concepe. In general, e greu de tras o concluzie rapida deoarece sunt necesare multe teste pentru a determina cauza reală a problemelor de fertilitate ale unui cuplu. Iata o trecere in revista a problemelor care pot afecta capacitatea de ovulatie a unei femei.

Doua cauze controversate ale infertilitatii

Cercetarile legate de infertilitate sunt o procupare constanta in medicina ultimlor decenii. Chiar daca procedurile FIV au evoluat si succesele inregistrate in acest domeniu sunt din ce in ce mai numeroase, incercarile specialistilor de a determina cu exactitate cauzele care determina infertilitatea sunt la fel de intense. Citeste mai departe AICI

 

Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.

autor: Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Alina
    Alinatrimis la 19/11/2015

    Fetele va rog explicatim si mie cum este cu ovulatia am tot citit dar nu inteleg

    Raspunde la acest comentariu
  2. Andreea
    Andreeatrimis la 2/7/2015

    De un an incercam sa facem un copil si nu am reusit, de 3 luni am inceput sa fac teste de ovulatie. In prima luna nu am reusit sa identific ziua ovulatiei si m-am gandit ca nu am facut eu testul cand trebuia, in a doua luna ovulatia a fost in ziua 14 , menstuatia o am la 24 zile iar luna aceasta am facut testul din ziua 9 pana in ziua 16 si testul a fost negativ. Am 30 de ani si nu am ramas niciodata insarcinata. Care ar fi cauza acestei tulburari de ovulatie si cum as putea sa o tratez?

    Raspunde la acest comentariu
  3. ana maria tanase
    ana maria tanasetrimis la 25/5/2015

    Sfatul medicului in cazul uterului introversit

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII