Si totusi mai exista speranta...

Si totusi mai exista speranta...

Si totusi mai exista speranta...

  • Unita precum o familie, comunitatea despreCopii.com participa la creearea continutului acestui site. Pornind de la doua articole aparute in presa romana (Jurnalul National si Cotidianul), discutiile care se poarta in jurul fertilitatii in vitro denota optimism!

"La nasterea tripletilor doctorii au strigat: "Victorie!"

Medicii Spitalului Universitar Bucuresti au asistat sãptãmâna trecutã la venirea pe lume a cinci copii, în urma fertilizãrii in vitro. Joi noaptea s-au nãscut doi bãietei - gemeni, iar dupã douã zile douã fetite si un bãietel - tripleti. Bebelusii se simt foarte bine, neavând nevoie de incubare, iar mãmicile sunt fericite si mândre de ei.
Douã familii au devenit sãptãmâna trecutã mai numeroase. Dupã ani întregi de tratamente si dezamãgiri, Florea Anca (44 de ani), din Bucuresti, si Duicu Aurelia (44 de ani), din Codlea, si-au vãzut visul cu ochii: doi, respectiv trei bebelusi frumosi si cât se poate de sãnãtosi. În noaptea Sfântului Dumitru, pe la ora 0.00, într-una din sãlile de nastere ale Spitalului Universitar veneau pe lume doi bãieti: Vlad Dimitrie (2,250 kg) si Radu Mihai (2,750 kg). Gemenii "si-au fãcut aparitia la termen" printr-o operatie de cezarianã. Desi Vlad Dimitrie a fost cel care "s-a grãbit" sã iasã primul din burtica mamei, se pare cã pozitia aleasã pentru a-si face "triumfala" aparitie a fost exact pe dos. Cu toate acestea, micutul s-a descurcat, bineînteles cu ajutorul medicilor. "Sunt foarte fericitã cã dupã zece ani de tratamente am reusit. Am doi copilasi frumosi si, ce este mai important, sunt sãnãtosi. Sotul meu este foarte mândru de bãietei. Initial îsi dorea o fetitã, dar dupã ce am nãscut mi-a spus cã fetele se chinuiesc mai mult în viatã si cã e mai bine cã am nãscut doi bãieti", ne-a declarat Anca Florea, mama gemenilor.

Un bãiat si douã fete

Tot la Spitalul Universitar, sâmbãtã searã, în jurul orei 21.00, s-au nãscut "cei mai mari tripleti din tarã în urma fertilizãrii in vitro", conform spuselor Denisei Protopopescu, medicul neonatolog care le-a îngrijit pe cele douã mãmici de-a lungul perioadei de graviditate. Douã fetite si un bãietel: Veronica (2,500 kg), Violeta (3,500 kg) si Viorel (3,000 kg). Trei bebelusi nãscuti la termen prin cezarianã. Fiind tripleti, pãrintii s-au gândit cã toti trebuie sã poarte un nume care începe cu litera "V" din simplul motiv cã pe tãtic îl cheamã Viorel si pentru cã în momentul nasterii doctorii au strigat: "Victorie!" de bucurie. "Sotul meu este foarte mândru cã are douã fetite si un bãietel. Asa cã am hotãrât ca pe bãiat sã-l numim Viorel (junior), iar fetitelor sã le dãm nume asemãnãtoare celui tatãlui lor. Viorel stã în fiecare noapte cu mine în salon. Azi-noapte l-a tinut tot timpul pe bãietel în brate. Este normal. Ne dorim de 23 de ani sã avem copii si în final am reusit. Bineînteles cã o mare parte din merit o au doctorii de aici", ne-a spus Aurelia Duicu, mama tripletilor.
Într-adevãr, o mare parte din merit o au echipa de medici a Spitalului Universitar: dr. Denisa Protopopescu, dr. Ana Culcer, dr. Cristina Vasiliu si dr. Cristinca Popa. "Le îngrijim pe noile mãmici din luna ianuarie. Le-am tinut tot timpul sub observatie, pentru ca totul sã iasã bine. Si iatã cã asa s-a si întâmplat: avem cei mai mari si mai sãnãtosi tripleti nãscuti pânã acum în tarã cu ajutorul fertilizãrii in vitro. Nu au avut nevoie nici de incubare si nici de respiratie artificialã. Ambele mame si-au dorit foarte mult copii, asa cã ultima sperantã era fertilizarea in vitro. Desi este destul de costisitoare (2.300 de dolari), au reusit sã strângã bani pentru tratament", ne-a spus dr. Denisa Protopopescu.
Aparitia pe lume a tripletilor Aureliei Duicu reprezintã ce-a de-a 40-a nastere care are la origine o fecundare in vitro realizatã de Clinica "Medsana" ce colaboreazã în acest sens cu Spitalul Universitar Bucuresti."

Metoda fertilizarii in vitro, ceva obisnuit pentru romani

27 august 2001 - O bucuresteanca in varsta de 56 de ani a ramas insarcinata pentru prima data, dupa o inseminare artificiala. Curios este ca mama a apelat, atat pentru recoltarea ovulelor, cat si pentru lichidul seminal, la niste straini. Interventia de fertilizare a viitoarei mame s-a efectuat la clinica Medsana din Bucuresti, materialul seminal aducandu-se dintr-o banca de sperma din Grecia, iar ovulele fiind recoltate de la o donatoare din tara. In timp ce femeia afla ca a ramas insarcinata, o alta mamica nastea patru copii, unul dupa altul, dupa ce recursese la aceeasi metoda, aceea de a da viata in eprubeta. Medicul Denisa Protopopescu, de la Spitalul Universitar Bucuresti, care se ocupa de caz, spunea ca femeia a recurs cu greu la fertilizarea in vitro, pentru ca ii era jena sa se adreseze unui medic pentru acest lucru. -Dupa ce a aflat ca metoda cu ovule si sperma de la donator este o procedura curenta, a apelat la serviciile clinicii Medsana", a spus dr. Protopopescu. La momentul respectiv, ultimul caz cu final fericit de nastere prin metoda artificiala era cel al nasterii a patru copii la Spitalul Clinic de Obstretica si Ginecologie -Profesor Panait Sarbu" din Bucuresti. Elena Grigoriu, in varsta de 28 de ani, a nascut cvadrupleti, desi suferea de sterilitate."

Contributii ele comunitatii electronice despreCopii.com

Am citit cu emotie cele doua articole pe care le-ai trimis pe net si am ramas pur si simplu socata ca mai sint si doctori priceputi la noi in tara. Eu am plecat din Romania de peste opt ani de zile si nici macar nu auzisem ca exista asa ceva in tara. Peste tot in lume se vorbeste despre metoda in vitro ca fiind cea mai eficienta metoda pentru femeile care se chinuie sa aiba copii. Eu am un baiat de 3 ani si acum sint deja insarcinata in luna a saptea si sa stii ca m-au emotionat foarte mult articolele. Am auzit ca aici in strainate este foarte scumpa aceasta metoda; se ajunge pe la vreo 3000$ chiar si 3500$ cu tot cu medicamentele necesare. Eu ma intreb de unde au fetele noastre bani sa cheltuiasca pe acest tratament cind pina si in strainatate este considerat scump. Oricum sint fericita pentru ca au reusit sa faca rost de bani. Dar intrebarea se pune acolo unde un tratament esueaza. Mai au femeile noastre bani si resurse emotionale sa continue un al doilea tratament? Eu personal te-as sfatui sa stringi si tu bani si daca intradevar avem asa de buni doctori in Romania sa incerci si tu aceasta metoda. Cu toate ca nu vreau sa te sperii, am citit ca aceasta metoda are un procent de reusita de 20-25% pentru femeile pina in 30 de ani si ca procentul scade odata cu virsta, astfel ajungindu-se la 5% procente pentru femeile peste 45 de ani. Eu iti urez bafta multa si sa auzim numai de bine.  (Monica)

Am descoperit de curind acest site. Eu am 33 de ani si traiesc cu speranta de a avea un bebe de 8 ani. Astazi visul meu s-a implinit. Am o sarcina de 14 saptamini si in spatele ei o poveste lunga si urita. Dar avind in vedere finalul fericit,nimic nu mai conteaza. Sa-ti spun pe scurt. La 25 de ani am ramas insarcinata, dar ghinionul a facut ca la 5 luni si jumatate sa fiu internata de urgenta cu diagnosticul de placenta previae. Am stat in spital 1 luna si jumatate cu perfuzii de 4 ori pe zi, dar finalul a fost dureros. Am pierdut o fetita, care a fost prea mica sa poata lupta pentru viata ei. Mi s-a facut operatie cezariana, deci 2 ani nu am avut voie sa incerc. Apoi au inceput incercari zadarnice, cosmaruri, sentimentul de vinovatie ca nu pot avea alt copil. In 1999 am fost operata de un chist ovarian, in urma careia am ramas doar cu jumatate din ovarul drept. Credema ca am incercat sa nu ma mai gindesc la o sarcina si am spus ca va fi asa cum va dori Dumnezeu. Daca El mi-a vrut primul copil, tot El imi va darui altul. Am dat tot ce aveam in casa: salopete de gravida, rochii, carti, reviste si nu m-am mai gindit la nimic. Si iata ca azi am venit de la Dr. Niculescu cu o fotografie a copilului pe care il astept. Chiar el mi-a spus ca e dar de la Dumnezeu. NU AM FACUT NICI UN TRATAMENT. Pur si simplu m-am detasat de stresul si obsesia de a vedea infiecare luna daca sunt sau nu insarcinata. Conteaza enorm si psihicul. Pacat ca nu stiu prea multe amanunte despre tine. Iti doresc sa se indeplineasca acest vis, dar iti repet nu face o obsesie din asta. (Anca)

Pentru Anca - felicitari si sa ai nastere usoara si un bebelus sanatos. Trebuie sa te contrazic si sa-ti spun ca sunt situatii cand nu ai " voie " sa nu faci nimic, cand e o lupta contracronometru cu starea respectiva de sanatate, cand chiar o luna, doua conteaza in felul cum arata analizele.
Articolele prezentate de tine Karina sunt impresionante, insa ce nu scrie acolo si ce nu se prezinta nici in media in general cand sunt anuntate cazuri similare este - la a cata incercare sunt cuplurile respective ? Este foarte important pentru ca in general se intelege ca mergi la spital, faci analize, faci F.I.V. si gata, in 9 luni ai nascut, cand de fapt nu este deloc chiar atat de simplu (cine stie -cunoaste!).
De mult timp vroiam si eu sa va povestesc ceva asemanator vis-a-vis de speranta, iata ca acum am ocazia: am o cunostiinta care a mers acum doua saptamani la o sedinta de bioenergie. Persoana respectiva are ~ 38-40 ani si nu are copii din cauze de sterilitate. La bio a mers cu o cu totul alta problema, insa doctorita de acolo i-a spus (nestiind ca aceasta nu are copii),ca o poate " rezolva " insa singurul dezavantaj ar fi ca dupa aprox. 7 sedinte ar putea ramane insarcinata.Va dati seama ce soc a avut tipa, mai ales ca de ani de zile nu mai avea speranta ca ar putea avea copii, s-a decis pe loc sa urmeze toate sedintele, iar acum asteptam vesti bune cu totii cei ce o cunostem. Am sa va tin la curent cum se finalizeaza acest caz.In orice caz din acea zii persoana de care va spun parca a " inflorit", stare care recunosc este molipsitoare si datatoare de multa speranta. (Maria)

despreCopii.com multumeste Karinei pentru moderarea discutiilor.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 37:

  1. ileana
    ileanatrimis la 23/1/2013

    de multa vreme cam de1an jumate incercam sa avem un bebe.La 20ani am facut o intrerupere de sarcina la aproape 3luni de sarcina.Acum umblu pe la doctori si nu imi dau nimic, imi pierd speranta si eu si sotul.am aproape29 de ani.Ma tot gandesc ca nu o sa mai putem avea copil.ce trebuie sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  2. lucia
    luciatrimis la 14/12/2011

    as vrea sa stiu cum pot face in momentul in care sora mea imi doneaza ovuli daca vreo una din voi amai facut asa va rog sa imi scrieti si mie va multumesc si astept raspunsul vostru

    Raspunde la acest comentariu
  3. gabrella
    gabrellatrimis la 13/12/2011

    Sotul meu este diagnosticat cu oligoastenospermie severa nu poate avea copii niciodata, viata uneori poate fi foarte dura si in asemenea momente nu stii cim sa procedazi mai bine, as dori f.mult relatii despre persoane care pot dona material seminalin vederea iui, sa contacteze adresa de mail postata, ofer recompensa.

    Raspunde la acest comentariu
  4. loredana
    loredanatrimis la 8/12/2011

    Am 29 ani si de 4ani ne chinuim sa avem un bebe.Investigatii amanuntite si o retepttepcomandare finala

    Raspunde la acest comentariu
  5. titi
    tititrimis la 12/9/2010

    am fost diagnosticat cu astenospermie ,pote sa-mi spuna cineva daca pot avea copii?? va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  6. anuta
    anutatrimis la 24/5/2010

    am 27 ani si pe parcursul a 10 ani de casatorie nereusind a avea un copil cu multe analize si tratamente degaba pentru o seterilitate secundara si ma-m gandit la fertilizarea in vitro, imi poate da cineva un sfat daca ar fi bine sau nu sau ce sa mai fac.... va rog ajutati-ma cu un sfat. va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. ionescu nicoleta
    ionescu nicoletatrimis la 23/5/2010

    buna fetelor eu sunt o mama disperata care isi plange fetita ,da Sara a decedat anul trecut la varsta de 7 luni si de la doua cezariene mi-au legat si taiat trompele si am aflat ca singura solutie e fiv,Doamne cum am ajuns ,disperata sa mai pot face un copilas ,stiu ca multe femei sunt poate in situatia mea ,sau asemanator dar imi vine sa urlu,noi suntem bugetari si nu ne permitem costul unui fiv ,ma poate ajuta cineva sa ma interesez daca se ajuta de la stat ,macar jumate din costuri sau o fundatie ceva ca nu mai pot am cautat de nu mai stiu de mine,multumesc,si sanatate tuturor 0724461378,nicosara802000@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  8. moni
    monitrimis la 23/5/2010

    am 39 de ani, am facut o fertilizare in vitro nereusita in urma cu 6 ani si de curand m-am operat de fibrom uterin. imi puteti recomanda un medic bun in Romania care m-ar putea ajuta sa fac o alta fertilizare in vitro?

    Raspunde la acest comentariu
  9. Valy
    Valytrimis la 21/4/2010

    Asy dory sy eu sa donez ovule.....nu styty unde pot face acest lucru?......0746661925 sau 0745474556 ......intodeauna my'am doryt sa pot ajuta alte suflete......deoarece styu ca sy eu voy avea nevoye de ajutor!!! Multzumesc.......astept sa ma contectaty daca doryty sa ma ajutaty!!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  10. trimis la 14/4/2010

    Am ajuns in situatia de a avea nevoie de o donatoare de ovule, dupa o stimulare ovariana nereusita, mi s-a spus ca asta ar fi ultima sansa .Daca exista cineva care ar dori sa ma ajute rog sa ma contacteze .banciu2009@clicknet.ro

    Raspunde la acest comentariu
  11. adinutza
    adinutzatrimis la 1/3/2010

    am citit comentariul Marinellei din Satu-Mare si m-am ingrozit.eu si sotul meu suntem casatoriti de1an si 4 luni si de aprox 9 luni incercam sa concepem un copil, dar se pare ca in zadar. inca nu am facut analize amanuntite, doar eu am facut anul trecut un test Papa nicolau, care a iesit o.k. si analize de sange Estradiol, FSH, FT4, LH, PROLACTINA, TSH si FT3. medicul mi-a dat unda verde. SOTUL MEU NU A FACUT INCA SPERMOGRAMA, am programat-o pe luna viitoare, iar cand am citit comentariul Marinellei, m-a apucat disperarea. mi-ar placea sa mai imi scrii ce ai rezolvat

    Raspunde la acest comentariu
  12. alexandra
    alexandratrimis la 11/9/2008

    imi pare foarte bine ca am gasit acest site...pentru ca si eu sunt intr-o situatie asemanatoare:de 3 ani incerc sa raman insarcinata dar nu reusesc...problema este la mine pt ca sotul meu in urma unor analiza a rezultat ca are probleme .Ma gandesc foarte sa incerc o inseminare in vitro dar imi este frica de nereusita pentru ca nu stiu daca voi suporta esecul.Nu stiu ce sa mai fac singura mea problema este ca ciclul meu nu eset regulat imi vine foarte rar ,iar toate tratamentele pe care le-am facut nu au dat nici un rezultat.Va rog dati-mi un sfat pentru ca nu stiu ce sa mai fac...

    Raspunde la acest comentariu
  13. Liliana
    Lilianatrimis la 28/3/2008

    Am citit articolele si comentariile despre fertilitatea in vitro.Sun socata de preturile care se practica in Romania.Eu locuiesc in Belgia.Am facut patru fertilizari,toate nereusite.Preturile sunt foarte accesibile(in jur de 300 euro).Prima fertilizare este suportata de casa de asigurari.Aici este metoda cea ami obisnuita.Am intilnit persoane care au incercat si de sase ori.Ce ma socheaza,este ca medicii nu mai recurg la alte tratamente,sau la alte investigatii petru a descoperii cauzele sterilitatii;te trimit direct la vitro.Cind mergeam la ecografiile din timpul tratamentului,eram ca pe banda.Sala avea doua intrari;una intra si cealalta se pregatea.Doctorul nici nu vorbea cu noi.Singurul raspuns pentru mine in cazul nereusitei era intodeauna virsta( 40 ani).Dar stau si ma intreb cum a fost posibil la 67 de ani sau 56,cum am citit?

    Raspunde la acest comentariu
  14. vivi
    vivitrimis la 2/7/2007

    intimplatator am gasit acest site si ma bucur f.mult cind aud de reusita unor femei de aduce pe lume copii.tare mi-as dori sa stiu cum se procedeaza cind doresti sa primesti ovule de la o donatoare

    Raspunde la acest comentariu
  15. shiraz
    shiraztrimis la 8/5/2007

    buna tuturor.sant uimita sa aflu ca in romania sant doctori cu maxime de reusite,pana acum neauzite.felicitari celor care si-au vazut visul andeplinit.Felicitari tuturor, tot respectul.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII