Cele mai frecvente 3 afecțiuni de sezon la copii și cum le putem trata?

Cele mai frecvente 3 afectiuni de sezon la copii si cum le putem trata?

Cele mai frecvente 3 afecțiuni de sezon la copii și cum le putem trata?

Este adevărat, boli precum răceala și gripa apar mai frecvent în lunile reci. Dar, circulă un mit că vremea rece ne poate îmbolnăvi - lucru ce nu este adevărat. Frigul în sine nu provoacă boli, dar când este mai frig afară, copiii tind să petreacă mai mult timp în interior, împreună, pasând cu ușurință germeni și infecții de la unii la alții.

În interior copiii sunt mai aproape unul de celălalt, împărțind aerul care ar putea fi contaminat cu mai mulți germeni, infecții și viruși.

Cele mai frecvente 3 afecțiuni de sezon la copii și cum le putem trata

Unii viruși prosperă și se pot răspândi chiar mai bine în aerul mai rece și mai puțin umed. Mucoasele nazale pot fi mai uscate și mai lipicioase în timpul lunilor reci. În cele din urmă, dacă somnul sau obiceiurile alimentare sunt întrerupte, sistemul imunitar poate deveni mai vulnerabil și mai puțin eficient în combaterea infecțiilor.

Iată care sunt cele mai frecvente 3 afecțiuni de sezon la copii și cum le putem trata:

Răceala la copii

Răceala este cauzată de viruși în căile respiratorii superioare. Mulți copii mici - în special cei sub 6 ani - pot avea 6 până la 8 răceli pe an. Simptomele unei răceli (congestie, tuse) pot dura până la zece zile.

Mucusul verde în nas nu înseamnă automat că sunt necesare antibiotice; răcelile obișnuite nu au nevoie niciodată de antibiotice. Cu toate acestea, dacă se suspectează o infecție sinusală, medicul va decide cu atenție tratamentul.

Dacă simptomele se schimbă:

Ocazional, infecțiile ușoare - virale sau bacteriene - se pot transforma în infecții mai grave. Sunați medicul pediatru dacă simptomele copilului se schimbă, se agravează, nu dispar după câteva zile sau dacă sunteți îngrijorat de orice simptome noi. Dacă boala copilului s-a înrăutățit sau dacă dezvoltă complicații, medicul pediatru vă poate recomanda un nou tratament.

Nu există un tratament specifice care tratează virusul răcelii. Ce poți face:

Oferă-i copilului multe lichide, chiar dacă nu mănâncă;
Încurajează-ți copilul să se odihnească;
Picăturile nazale saline pot ajuta la decongestionarea nasului;
Băuturile calde pot calma durerile în gât;
Dacă copilul are dureri sau disconfort cauzat de febră, poți administra paracetamol conform indicațiilor, o dozare corectă conform greutate și vârstă, timp de până la 48 de ore.

Important: Trebuie respectate instrucțiunile de dozare ale producătorului și urmat îndeaproape sfatul și recomandarea medicului pediatru cu privire la doza corectă de medicament administrată în funcție de greutatea și vârsta copilului.

Paracetamolul ameliorează durerea și reduce febra, fiind bine tolerat de stomac.

Durerea de gât la copii

Durerile de gât sunt frecvente la copii și pot fi dureroase. Cu toate acestea, o durere în gât cauzată de un virus nu are nevoie de antibiotice. În aceste cazuri, nu este necesar niciun medicament specific, iar starea copilului ar trebui să se îmbunătățească în șapte până la zece zile.

Tot ce poți face pentru o durere în gât cauzată de infecția virală este tratarea simptomelor:

Soluțiile saline de nas pot ajuta la decongestionarea nasului;
Administrarea unui tratament cu paracetamol în dozele recomandate conform greutate și vârstă, pentru a ajuta la reducerea durerii;
Determinarea copilul să bea înghițituri frecvente de lichide pentru a-l ajuta să rămână hidratat.

În alte cazuri, o durere în gât poate fi cauzată de o infecție cu streptococ. Aceasta nu poate fi diagnosticată cu exactitate prin simpla examinare a gâtului. Pentru confirmarea diagnosticului este necesar un test de laborator sau un test rapid al streptococului. Dacă este pozitiv, medicul pediatru va prescrie un antibiotic.

Bebelușii și copiii mici rareori suferă de streptococ, dar sunt mai predispuși să se infecteze cu bacterii streptococice dacă sunt la grădiniță sau dacă un frate mai mare are boala. Deși streptococul se răspândește în principal prin tuse și strănut, copilul îl poate obține și atingând o jucărie cu care s-a jucat un alt copil infectat.

Durere de ureche la copii

Durerea urechii este frecventă la copii și poate avea multe cauze - inclusiv infecția urechii (otita medie), urechea înotătorului (otita externă), presiunea cauzată de o răceală sau infecția sinusală, durerea dinților care radiază în maxilar până la ureche, etc. Pentru a face diferența, medicul pediatru va trebui să examineze urechea copilului. Dacă durerea urechii este însoțită de febră mare, implică ambele urechi sau dacă copilul prezintă alte semne de boală, medicul pediatru poate decide cel mai bun tratament.

Multe infecții ale urechii sunt cauzate de viruși și nu necesită antibiotice.

În majoritatea cazurilor, otita medie se ameliorează în primele câteva zile, iar simptomele dispar de obicei fără tratament în decurs de o săptămână sau două ori. Dacă infecția îi provoacă disconfort copilului, există modalități de a gestiona durerea acasă. Ghidurile de practică clinică recomandă utilizarea analgezicelor precum paracetamolul pentru ameliorarea durerii (1), deoarece poate ușura durerea otitei medii dar și ameliora febra.

Paracetamolul poate fi administrat copiilor cu vârsta mai mare de 1 lună pentru ameliorarea durerii ușoare până la moderate.(2)

Nu introdu niciodată nimic (cum ar fi bețișoarele de urechi) în urechea copilului! De asemenea, nu utiliza picături pentru urechi decât dacă sunt prescrise de un medic.

Cum prevenim îmbolnăvirea copiilor?

Există câteva măsuri preventive care pot reduce riscul afecțiunilor de sezon la copii:

Spălarea frecventă pe mâini;
Vaccinul antigripal;
Consumul de alimente sănătoase și multă apă;
Odihnă și ore de culcare specifice vârstei;
Ținerea copilul acasă dacă nu se simte bine pentru a preveni răspândirea germenilor.

(1) What can parents do about middle ear infections? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279380/. Accessed February 20, 2020. Referenced text is highlighted in source PDF.
(2) The Royal Children’s Hospital Melbourne. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Pain_relief_for_children/. Accessed February 20, 2020. Referenced text is highlighted in source PDF.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII