Al treilea trimestru de sarcina - iata ce vitamine si nutrienti sunt necesari bebelusului in aceasta perioada

Al treilea trimestru de sarcina - iata ce vitamine si nutrienti sunt necesari bebelusului in aceasta perioada

Al treilea trimestru de sarcina - iata ce vitamine si nutrienti sunt necesari bebelusului in aceasta perioada

In trimestrul al treilea de sarcină, bebelușul trece printr-o fază de creștere accentuată și se finalizează procesul de dezvoltare al organelor sale. De aceea, aportul de vitamine și nutrienti este esential in aceasta perioadă - așă ca draga mami, iată de ce vitamine ai nevoie in acest stadiu al sarcinii. 

- vei citi:
Vitamina D și dinții în ultimul trimestru
Continuă să iei calciu în ultimul trimestru
Necesarul de fier în ultimul trimestru
Acidul folic în ultimul trimestru

In trimestrul trei al sarcinii bebe creste vertiginos si are nevoie de vitamine pentru a se dezvolta sanatos

Draga graviduto, deci ai reușit să treci prin primele 28 de săptămâni de sarcina și acum ești în ultimul trimestru de sarcină. Chiar dacă ai două treimi din sarcină în spate, bebelușul tău trece în continuare printr-o creștere majoră și dezvoltă organe complet funcționale. În ultimul trimestru, vitaminele prenatale oferă nutrienții suplimentari de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta.

Citeste pe larg Al treilea trimestru de sarcina - trimestrul in care bebe creste vertiginos

Vitamina D și dinții în ultimul trimestru

Un studiu canadian publicat în 2014 arată o legătură între nivelurile de vitamina D din trimestrul doi al sarcinii și începutul celui de-al treilea trimestru, și cariile dentare la copii mici. La vârsta de 16 luni, copiii mamelor cu niveluri scăzute de vitamina D au avut mai multe carii decât cei ale mamelor cu niveluri normale. Studiul a concluzionat ca administrarea prenatală a vitaminei D poate reduce și probabilitatea de a avea diabet gestațional, naștere prematură și preeclampsie la gravida.

Continuă să iei calciu în ultimul trimestru

La fel ca vitamina D, calciul este necesar pentru a ajuta bebelușul să-și construiască dinți și oase sănătoase, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi.

Se stine ca femeile însărcinate cu vârsta sub 18 ani ar trebui să ia cel puțin 1.300 de miligrame pe zi, iar cele peste 19 ani ar trebui să ia 1.000 de miligrame. O cantitate adecvată de calciu este deosebit de importantă în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, când formarea oaselor bebelușului se apropie de finalizare și crește de la aproximativ 38 cm în lungime până la 48-53 cm în lungime.

Necesarul de fier în ultimul trimestru

Nevoile de fier vor crește treptat în timpul sarcinii, potrivit unui studiu publicat în 2000 în „American Journal of Clinical Nutrition”. După primul trimestru de sarcina, capacitatea corpului femeii de a absorbi fierul crește progresiv, provocând o nevoie mai mare de fier. Fierul este necesar în timpul sarcinii pentru a ajuta sângele să transporte o cantitate adecvată de oxigen atât pentru tine, cât și pentru bebeluș și pentru a spori rezistența la stres și infecții.

Acidul folic în ultimul trimestru

Continuarea administrării acidului folic după concepție poate ajuta la prevenirea creșterii nivelului de homocisteină mai târziu în timpul sarcinii, deoarece ele cresc la sfârșitul sarcinii, iar nivelurile crescute de homocisteină sunt asociate cu un risc mai mare de probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, potrivit „American Journal of Obstetrics and Gynecology”.


Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere

Acidul folic sau folatul este o vitamina din grupa B a vitaminelor. I se mai spune si Vitamina M, Vitamina B9, Vitamina Bc sau folacin.

Acidul folic ajuta la dezvoltarea si regenerarea celulelor obisnuite, fiind in special important in primele saptamani de dezvoltare a bebelusului din burtica. Ajuta la formarea corecta a creierului si maduvei spinarii bebelusului, fara care exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii, respectiv riscul de 1 la 1000 ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural. Defectele de tub neural se pot manifesta sub forma mai multor boli prezente la nastere, printre care spina bifida si anencefalia. Prima dintre ele, care inseamna in principiu maduva deschisa, poate duce in cazurile cele mai grave la paralizia picioarelor precum si la probleme de control al vezicii si intestinelor citeste totul despre acidul folic aici.

Despre trimestrul trei al sarcinii, citeste si

Ce teste prenatale sunt recomandate in trimestrul 3 de sarcina?  - sfatul medicului

7 sfaturi pentru somnul din al treilea trimestru de sarcina

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube 



 Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie specialaIn sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2020)

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

autor: Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021
referinte

https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/
prenatal-vitamins/art-20046945

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII