Relaxina: rolul esential al acestui hormon in timpul sarcinii și nasterii și micile sale neplăceri

Relaxina: rolul esential al acestui hormon in timpul sarcinii si nasterii si micile sale neplaceri

Relaxina: rolul esential al acestui hormon in timpul sarcinii și nasterii și micile sale neplăceri

Unul dintre cele mai importante roluri ale relaxinei este de a relaxa muschii uterului, astfel incat acesta sa poata creste pentru a găzdui fatul in curs de dezvoltare. Relaxina, de asemenea, poate ajuta la relaxarea ligamentelor pelviene si la prevenirea durerii pelvine in timpul nasterii.

Desi relaxina are un rol important in procesul de sarcina si nastere, poate avea anumite efecte neplacute asupra organismului femeii in timpul sarcinii. Una dintre cele mai comune efecte neplacute ale relaxinei este durerea articulatiilor. Relaxina poate avea un efect asupra ligamentelor si articulatiilor, ceea ce poate duce la durere si sensibilitate in zona pelviana si in alte parti ale corpului.

De asemenea, relaxina poate avea un efect asupra sistemului digestiv, ceea ce poate duce la probleme de digestie, cum ar fi constipatie si balonare. Relaxina poate, de asemenea, avea un efect asupra sistemului cardiovascular, ceea ce poate duce la o scadere a tensiunii arteriale si la senzatia de ameteala.

• Să vorbim despre relaxina în timpul sarcinii. Relaxina este o parte crucială a sarcinii, dar ce și de ce este necesar?

- vei citi:
Ce este relaxina?
De ce este important hormonul relaxina pentru sarcină?
Există dezavantaje ale hormonului relaxina?
Există tratamente pentru acest disconfort provocat de relaxina?

Ce este relaxina?

Relaxina este un hormon specific al sarcinii iar relaxina este secretată în circulație de corpus luteum (corpul galben) din ovar. În timpul sarcinii, este eliberată și din placentă, membranele care înconjoară fătul și mucoasa uterului." Mulți nu înțeleg că relaxina se găsește pe tot parcursul vieții unei femei, nu doar când este însărcinată.

Relaxina este un hormon produs de ovarele femeii si de glanda hipofiza. In timpul sarcinii, nivelurile de relaxina cresc semnificativ, avand mai multe roluri importante in organism.

Unul dintre cele mai importante roluri ale relaxinei este de a relaxa muschii uterului, astfel incat acesta sa poata creste pentru a găzdui fatul in curs de dezvoltare. Relaxina, de asemenea, poate ajuta la relaxarea ligamentelor pelviene si la prevenirea durerii pelvine in timpul nasterii.

Relaxina poate avea, de asemenea, un efect asupra altor sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul cardiovascular si sistemul imunitar. De exemplu, relaxina poate ajuta la relaxarea vaselor de sange, ceea ce poate duce la o reducere a tensiunii arteriale. Relaxina poate, de asemenea, avea un efect asupra sistemului imunitar, ajutand la prevenirea respingerii sarcinii de catre organism.

In general, relaxina joaca un rol important in procesul de sarcina si nastere, ajutand la mentinerea si sustinerea sarcinii si facilitand procesul de nastere.

Potrivit WebMD  "Relaxina este crucială pentru procesul de reproducere feminin. Nivelurile de relaxina cresc după ovulație în a doua jumătate a ciclului menstrual al unei femei."

Bărbații produc și ei relaxina

Hormonul „este secretat de glanda prostatică și poate fi detectat în material seminal, dar nu se găsește în general în circulația sângelui”. Hormonul este produs de ovar și de placentă care ajută în timpul nașterii.

De ce este important hormonul relaxina pentru sarcină?

Relaxina este exact cum sună, relaxează ligamentele din bazin. De asemenea, se lărgește și cervixul moale pentru a se pregăti de naștere, „efectul se concentrează asupra articulațiilor bazinului, permițându-le să se întindă în timpul nașterii. De asemenea, înmoaie și prelungește colul uterin și ajută la relaxarea mușchilor netezi în uter și în alte părți ale corpului.” Când o femeie concepe, hormonul începe să crească.  Nivelurile de hormon cresc primul trimestru pentru a ajuta la implantare și la creșterea placentei. Hormonul va ajuta la oprirea contracțiilor timpurii. Spre sfârșitul sarcinii, hormonul va ajuta la relaxarea ligamentelor și va ajuta pelvisul să se întindă pe măsură ce copilul părăsește corpul.

Există dezavantaje ale hormonului relaxina?

Deși relaxina sună uimitor și nu este nimic în neregulă cu ajutorul acestui hormon, acesta poate fi de fapt foarte enervant. Datorită faptului că relaxează diferite ligamente din tot corpul, s-ar putea să te lupți cu dureri în tot corpul. Iată câteva dintre greutățile pe care le poate provoca relaxina:

Disfuncția simfizei pubiene: Uneori hormonul funcționează peste program și slăbește ligamentele din bazin prea devreme. Multe femei suferă de simfiza pubiană despărțită și au disconfort ușor până la sever la nivelul osului pelvian. Durerea va deveni mai severă la urcarea scărilor, la coborârea din mașină, la rostogolirea în pat și la îmbrăcarea pantalonilor. Acesta este unul dintre cele mai incomode efecte secundare ale hormonului. Unele femei spun chiar că această disfuncție continuă chiar și după naștere. Prin urmare, este important să obții ajutor adecvat și terapie fizică pentru a readuce bazinul la forța inițială.

Reflux de acid / arsuri la stomac: Potrivit WebMD, hormonul „înmoaie și mușchii esofagului și îl poate împiedica să se închidă la fel de eficient. Potențialul pentru acizi care să fie împinși peste valva slăbită crește atunci când este combinat cu presiunea adăugată care este pusă pe stomac pe măsură ce bebelușul crește și organele se mută. Căptușeala delicată a esofagului nu are aceeași protecție împotriva acidului pe care o are stomacul. Deci, atunci când acidul se ridică în esofag, provoacă o senzație de arsură în piept, chiar în spatele sternului.” De aceea, este atât de important să cunoști alimentele problemă, astfel încât să poți ajuta la evitarea senzației incomode de reflux de acid. Asigură-te că discuți cu medicul dacă starea se înrăutățește. Te poate ajuta să te simți mai confortabil.

Dureri de spate: Majoritatea femeilor însărcinate se plâng de durerile de spate cel puțin într-o oarecare măsură în timpul sarcinii. Cauzele durerilor de spate variază. Există multe motive pentru care o femeie însărcinată ar putea simți durere. S-ar putea să se lupte cu creșterea în greutate, poziția bebelușului sau postura. În timp ce alte femei se luptă cu durerile de spate din cauza hormonului, potrivit Spine Universe, „Relaxina slăbește și ligamentele din alte părți ale corpului, dar mai ales articulațiile din bazin, spate și genunchi. Acest lucru este important de știut atunci când faci exerciții sau ridici obiecte. Mișcă-te încet și evită mișcările bruște."

Există tratamente pentru acest disconfort provocat de relaxina?

Nu există tratamente care să ajute la dezavantajele hormonului. Ai nevoie de hormon pentru a ajuta la travaliu și la naștere. Hormonul, deși enervant, este de fapt extrem de important. Dar există câteva modalități prin care poți ajuta cu privire la efectele secundare ale hormonului:

Discută cu medicul: dacă simți vreodată durere sau te simți inconfortabil, asigură-te că discuți cu medicul. S-ar putea să crezi că este doar hormonul, dar poate fi cauzat de ceva mai grav. Este mult mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.

Ia-o ușor: dacă simți vreodată durere sau disconfort, trebuie să te asiguri că faci o pauză și te odihnești. Stai într-o poziție în care nu simți disconfort. Deși nu există daune imediate bebelușului pentru a face față durerilor de spate sau durerii pelvine, nu este niciodată bine să te forțezi.

Dacă ești preocupată de orice în timpul sarcinii, întotdeauna discută cu medicul. Dacă este ceva care te îngrijorează în mod legitim, atunci nu mai aștepta.

Caruselul emotiilor in sarcina

Este sarcina o perioada a emotiilor? Da este. In timpul sarcinii, viitoarea mamica este intr-o continua stare fericire, emotie, frica, incantare, speranta, depresie. Un adevat carusel ...citeste despre hormonii care afecteaza emotiile in sarcina aici.

Cele mai iritante 17 lucruri din viata unei femei insarcinate

Bine, putem da vina hormoni, dar sa fim seriosi, cei mai multi oameni isi pierd brusc arta conversatie in fata unei femei insarcinate ... Exista si alte lucruri care se intampla in viata noastra decat mingea de plaja care ne inghite abdomentul! De asemenea, nu va holbati. Nu este deloc placut! Iata cele mai iritante 17 lucruri din viata unei femei insarcinate.

► Citeste in continuare Hormonii de sarcina. Fabrica de emotii si energie a sarcinii - ghid complet

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Septembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte: WebMd si Journal of Medicine, USA

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII