Cum tratăm corect gripa sezonieră la copil

Cum tratam corect gripa sezoniera la copil

Cum tratăm corect gripa sezonieră la copil

Pe scurt

  • Copiii pot contracta gripa de la frați, părinți, alți membri ai familiei, colegi de grădiniță / școală sau educatori / profesori. Gripa se declanșează mai repede decât o răceală și îi face pe copii să se simtă mai rău, relativ într-un timp scurt. Copiii răciți au de obicei energie să se joace și să-și mențină rutina zilnică. Copiii cu gripă nu au energie și trebuie să stea de obicei în pat.

     

    Iată cum se declanșează gripa, care sunt simptomele pe care trebuie să le ținem sub control și cum se tratează corect în cazul unui copil.

Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusurile gripale

Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusurile gripale. Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. Virusurile gripale A și B provoacă epidemii sezoniere în fiecare an, în timp ce virusul gripal C nu provoacă epidemii, ci o formă ușoară de boală. În ceea ce privește virusul gripal D, acesta nu afectează omul, ci bovinele.

Termenul de "gripă sezonieră" este folosit uzual pentru virusurile gripale care în fiecare an sunt răspândite de la om la om în sezonul rece, focarele de gripă sezonieră apărând în fiecare an, de obicei între lunile octombrie și martie.

Deoarece virusurile gripale suferă în permanență mutații, de la un sezon la altul, protecția imună la nivel individual și de grup nu poate fi asigurată pentru mult timp.

Din când în când, pe lângă epidemiile sezoniere, pot apărea noi virusuri gripale care pot cauza pandemii.

Pandemia constă în răspândirea rapidă, la nivel mondial, a unui nou tip de gripă umană. Pandemiile de gripă survin când apare o tulpină nouă de virus gripal care poate infecta oamenii, la care majoritatea nu sunt imuni și care se poate transmite ușor de la om la om.

O pandemie poate afecta majoritatea ţărilor şi regiunilor lumii. Când se întâmplă acest lucru, mulți oameni de toate vârstele din întreaga lume se îmbolnăvesc de gripă în doar câteva luni.

Pandemiile de gripă au avut loc în anii 1889, 1918, 1957 și 1968, iar în 2009, H1N1.

Cum se răspândește gripa?

Virusurile gripale supraviețuiesc în celulele tractului respirator superior: nas, faringe și laringe. Copiii pot contracta gripa de la frați, părinți, alți membri ai familiei, colegi sau educatori / profesori.

Germenii se răspândesc de obicei în unul din aceste trei moduri:

Contact direct - cum ar fi sărutul sau atingerea mâinilor - cu o persoană infectată. Dacă ai un virus, vei avea germeni în nas, gură, ochi sau pe piele. Prin atingerea altor persoane, poți transmite virusul.
Contact indirect înseamnă a atinge ceva - o jucărie, o ușă sau o țesătură folosită - care a fost atinsă de o persoană infectată și are acum germeni pe ea. Unii germeni, precum cei care cauzează răceli și diaree, pot rămâne pe suprafețe timp de mai multe ore.
Unii germeni se răspândesc prin aer când o persoană tușește sau strănută. Picăturile din tuse sau strănut pot ajunge la nasul sau gura altei persoane.

De unde știu dacă copilul meu are gripă?

infografic – simptome de gripă la copil

Simptomele tipice de gripă includ:

• febră bruscă;
• frisoane și tremurături (de frig);
• durere de cap;
• dureri musculare;
• oboseală extremă;
• tuse uscată și durere în gât;
• pierderea poftei de mâncare.

Copiii cu gripă pot avea multe din simptomele pe care le au și adulții, dar pot exista și diferențe:

•  Nou-născuții și bebelușii pot avea febră mare sau alte semne de boală care nu pot fi explicate .
•  Copiii mici au de obicei temperaturi de peste 39,5°C și pot avea convulsii febrile.
•  Un stomăcel deranjat, durerea de burtică, vărsăturile și diareea, sunt frecvente la copiii mai mici. Durerile de urechi și ochii roșii sunt, de asemenea, obișnuite.

În unele cazuri, inflamația musculară poate duce la dureri severe ale picioarelor sau spatelui.

Cum se tratează gripa în cazul unui copil?

Iată sfaturile medicului pediatru:

Ține copilul cât se poate de confortabil, acasă.
 Oferă-i multe lichide (ceaiuri, supe sau compot) și mese mici, nutritive.
 Dacă are febră, îmbracă-l cu haine ușoare și păstrează temperatura camerei la aproximativ 20°C. 
 Pentru a ameliora durerea sau febra copilului, utilizează medicamente antitermice. Aceste medicamente se dau în funcție de greutatea copilului, medicul fiind cel mai în măsură să vă indice dozele exacte. La copiii mici antitermicele sunt sub formă de supozitor sau sirop.
 Nu administra copilului medicamente care conțin aspirină - sau orice alt medicament care conține acid acetilsalicilic - deoarece poate duce la leziuni ale creierului și ficatului (sindromul Reye).
 Nu-i oferi copilului mai mic de 6 ani medicamente pentru tuse și răceală care nu necesită prescripție medicală, cu excepția cazului în care medicul le recomandă.
 Discută cu medicul sau farmacistul înainte de a administra medicamente fără rețetă copiilor în special în situațiile în care aceștia se află deja sub un alt tratament medicamentos, ca de exemplu în cazul unei boli cronice. Citește întotdeauna cu atenție instrucțiunile de pe etichetă. Nu-i administra mai mult decât este recomandat.
 Gargara cu apă caldă va ameliora durerea în gât. Pentru copiii cu vârsta de 3 ani sau mai mari, care pot suge în siguranță bomboane, se pot folosi dropsuri dulci sau pastile fără zahăr care conțin miere, plante medicinale și pectină. Pastilele pentru gât care conțin anestezice și sau antiseptice locale nu trebuie să fie administratate copiilor mici.
 Nu pune comprese cu alcool sau oțet - indiferent de cantitatea de alcool (mică în oțet), acesta va fi absorbit prin piele, va trece în organism și va afecta negativ copilul putând crea complicații renale și hepatice, mai ales în combinație cu antitermicele.

În caz de gripă, sfatul medicilor este: copilul să stea acasă și să se odihnească, să bea multe lichide și să ținem sub control durerea și febra cu medicamente antitermice.

Material aprobat de dna dr. pediatru Ștefana Zamfir – Cluj-Napoca © 2023

Referințe medicale:
Academia Americana de Pediatrie - aap.org
World Health Organization - who.int

Citește si:

Are alergie, răceală, gripă sau Covid-19? Unele simptome pot fi înșelătoare, însă altele pot oferi indicii - consultă DIAGRAMA SIMPTOMELOR.

Copil răcit și fără febră. Este posibil? Se poate și gripă fără febră?

Răcelile obișnuite ale sezonului rece la copii - ce trebuie să știe/facă părinții

Simptome de răceală și gripă la copii și bebeluși - Infografic și Test

Categorie:Gripa la copii

Ai putea preveni stările gripale?