Cum tratăm răceala la copii, fără medicamente

Cum tratam raceala la copii, fara medicamente

Cum tratăm răceala la copii, fără medicamente

Pe scurt

  • Peste 200 de virusuri diferite pot cauza o răceală la copii, dar rinovirusurile sunt cel mai frecvent implicate. Simptomele clasice ale răcelii includ de obicei apariția secrețiilor nazale și strănutul.

     

    Trebuie specificat că răceala nu este aceeași cu gripa. Simptomele de gripă sunt mai severe și pot include febră peste 38,4 grade Celsius și frisoane, crampe și dureri, letargie și dureri de cap (cefalee).

Tratamentul răcelii la copii

În general, în cazul răcelii, tratamentele sunt îndreptate spre ameliorarea simptomelor. Indicațiile pentru îngrijirea copiilor răciți sunt: repaus la pat, într-o cameră ușor încălzită, cu aer umed, consumul unor cantități mari de lichide (în special ceai îndulcit cu miere de albine şi cu lămâie), tratamentul febrei cu reducerea ușoară a temperaturii din cameră, îmbrăcăminte lejeră, comprese sau împachetări reci la o febră de peste 39 de grade Celsius și administrarea antitermicelor dacă febra este mai mare de 38 de grade Celsius.

În timpul răcelii, copilul se poate deshidrata. Pentru sugarii sub 4 luni, hidratarea se va face cu lapte matern sau cu formulă de lapte potrivită vârstei. După 6 luni, bebelușului i se poate oferi şi apă. 

Hidratarea este esențială în sezonul virozelor

Lichidele fluidizează mucusul, astfel îl protejează pe copil de germeni și virusuri.

Copilul ajunge să respire mai greu și să tușească mai mult deoarece mucusul se usucă și irită căile respiratorii. De aceea, este foarte important să-i oferim copilului să bea cât mai multe lichide din prima zi a bolii.

Potrivit experților, aproape orice lichid este bun pentru hidratarea copilului  bolnav. Încercați oricare dintre aceste variante:

Apă. Este cea mai bună alegere, dar dacă copilul tău nu o acceptă, adaugă puțin suc natural din fructe proaspete.
 Sucuri de fructe. Majoritatea copiilor acceptă sucurile de fructe dar, atenție – dacă sunt din citrice, cum ar fi sucul de portocale, pot amplifica durerile în gât. Sucul de mere sau de struguri poate fi mai liniștitor. Diluați-l cu apă, astfel încât copilul dumneavoastră să primească mai puțin zahăr.
 Ceai. Pentru un copil mai mare, băuturile calde sunt liniștitoare și pot ajuta la subțierea  mucusului. Doar asigurați-vă că nu este prea fierbinte. Atâta timp cât are mai mult de 1 an, adăugați puțină miere pentru a reduce durerile în gât și pentru a ameliora tusea.
 Lapte. În ciuda a ceea ce ați auzit, este bine să dați lapte copilului când are răceala sau gripă. Nu va stimula producerea de mucus. Proteinele, caloriile și grăsimile din lapte pot contribui la menținerea nutriției copilului bolnav.

Cum reducem febra copilului

Probabil ai auzit că febra nu este dăunătoare, de obicei este doar un semn al faptului că organismul copilului luptă împotriva răcelii. Pentru a ameliora durerea sau reduce febra copilului, utilizează medicamente antitermice. Aceste medicamente se dau în funcție de greutatea copilului, medicul sau farmacistul fiind cel mai în măsură să vă indice dozele exacte.

Ai grijă: Nu administra medicamente copilului mai mic de 3 ani, înainte de a vorbi cu medicul pediatru. Este posibil ca medicul să dorească să consulte copilul.

Atenţie la administrarea aspirinei la copii - aceasta nu se administrează copiilor din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye - o afecţiune bruscă, uneori fatală, reprezentată de hepatită fulminantă şi edem cerebral.

Aerul din camera copilului trebuie să fie umed pentru a-l face mai uşor de respirat

Un umidificator în camera copilului ajută la umezirea canalelor nazale, fapt ce poate calma o durere în gât și ameliora tusea ce se poate ivi pe timp de noapte.

Nu uita să schimbi apa și să cureți filtrul umidificatorului în fiecare zi pentru a evita acumularea germenilor. Fii atent la umidificatoarele cu apă fierbinte, care pot reprezenta un pericol pentru copiii mici.

Igiena nazală

Picăturile nazale sunt esențiale pentru a diminua congestia. În plus, soluțiile saline fluidizează secrețiile favorizând eliminarea lor mai eficient.
 
Pentru fluidificarea mucusului prezent în fosele nazale se folosesc picături cu apă salină sau diferite medicamente decongestionante sub formă de picături sau pufuri (atenţie la folosirea pufurilor cu nafazolină. Ele pot da rezultate bune la început, însă pot da dependenţă, determinând congestii nazale repetate după folosirea lor).

Pentru a evita iritaţiile odată cu suflarea nasului, se poate aplica cremă la exteriorul nărilor sau picături cu acid hialuronic.

Igiena orală are o mare importanță în tratamentul și prevenția infecțiilor la acest nivel, de la banala spălare a dinților, gargara cu apă salină sau soluții antiseptice, până la spray-uri cu efect calmant. Pastilele antiseptice locale (de supt) - este de preferat sa conțină extracte naturale ca propolis, vitamina C, Echinacea, gălbenele, mușețel, oregano, etc.

Solicită imediat sfatul medicului dacă observi oricare dintre următoarele simptome:

 Copilul este foarte deshidratat: nu urinează sau nu a udat un scutec în 6 ore, are gura uscată și plânge cu lacrimi puține sau deloc;
 Simptomele răcelii nu se ameliorează după 5 zile (acest lucru ar putea indica faptul că există o altă problemă, precum bronșita, o infecție a sinusurilor, sau chiar pneumonie);
 Copilul pare obosit și absent, chiar și fără febră;
 Respirația copilului este rapidă și controlată;
 Copilul refuză să bea lichide (semn că ar putea avea probleme de respirație).

Material aprobat de dna dr. pediatru Ștefana Zamfir - Cluj-Napoca © 2023

Citește si:

Are alergie, răceală, gripă sau Covid-19? Unele simptome pot fi înșelătoare, însă altele pot oferi indicii - consultă DIAGRAMA SIMPTOMELOR.

Copil răcit și fără febră. Este posibil? Se poate și gripă fără febră?

Răcelile obișnuite ale sezonului rece la copii - ce trebuie să știe/facă părinții

Simptome de răceală și gripă la copii și bebeluși - Infografic și Test

Categorie:Gripa la copii

Ai putea preveni stările gripale?