Gripa la copii se poate preveni cu aceste 8 metode

Gripa la copii se poate preveni cu aceste 8 metode

Gripa la copii se poate preveni cu aceste 8 metode

Pe scurt

  • Principalul instrument de prevenire a gripei este, fără îndoială, vaccinarea antigripală, care reduce semnificativ șansele de a contracta boala.

     

    Ne putem îmbolnăvi chiar dacă ne vaccinăm? Da, dar simptomele de gripă vor fi mai ușoare și se va evita apariția unor eventuale complicații, motiv pentru care se recomandă administrarea vaccinului la toate persoanele considerate cu risc.

Vaccinarea trebuie să se facă la începutul fiecărui sezon de gripă

Vaccinarea trebuie să se facă la începutul fiecărui sezon de gripă, întrucât, de la un an la altul, virusul tinde să îşi schimbe structura chiar dacă este în mică măsură. Vaccinarea se va efectua numai în cazul în care persoana se află în stare bună de sănătate, iar perioada cea mai indicată pentru administrarea acestuia este aproximativ între mijlocul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie.

Experții recomandă vaccinarea antigripală a copiilor în fiecare an, începând cu vârsta de 6 luni.

De asemenea, există și alte metode de a spori imunitatea, capacitatea organismului de a lupta împotriva gripei sezoniere: alimentație sănătoasă, bogată în vitamine, vitamina C, echinaceea sau alte tratamente alternative sau complementare care sporesc imunitatea.

Alte 7 măsuri simple și eficiente care îți protejează copilul de gripă:

1. Obișnuiește-l să se spele des pe mâini

Încurajează-ți copilul să se spele bine pe mâini, timp de 20 secunde, cu apă și săpun, de mai multe ori pe zi!

2. Învață-l să nu-și atingă fața cu mâinile

Virusul gripal rezistă pe jucării, mobilă, tacâmuri sau cearșafuri. Explică-i că poate atinge o suprafață infectată și se poate îmbolnăvi dacă apoi își duce mâna la ochi, nas sau gură.

3. Asigură-te că doarme suficient

Un somn odihnitor întărește sistemul imunitar al copilului și ajută organismul să lupte și să învingă boala.

Necesarul de ore de somn la copii:

11-18 ore - sugari
11-14 ore - preșcolari
10-11 ore - școlari
8-9 ore - adolescenți

4. Asigură-te că are o alimentație bogată în legume și fructe

Încurajează-ți copilul să consume legume și fructe cât mai colorate. Acestea vor consolida imunitatea fiind bogate în antioxidanți, proteine și vitamine. Alimentele care conțin multă vitamina C sunt: citricele, roșiile, căpșunile, ardeiul gras, broccoli, conopida, varza, pătrunjelul și papaya.

5. Dezinfectează cât mai des lucrurile din casă

Când faci curățenie nu te limita doar la ștergerea prafului de pe obiecte. Folosește șervețele umede antibacteriene pentru a dezinfecta mai ales obiectele care sunt atinse de multe persoane: telefonul, mânerele ușilor sau ale șifonierelor, obiectele din baie, etc.

6. Evită contactul cu persoanele bolnave

Mai ales de sărbători și onomastici avem tendința de a-i îmbrățișa și de a-i săruta pe toți cei care ne sunt apropiați. Încearcă să eviți gesturile de afectivitate dacă persoana în cauză tușește sau strănută.

7. Încurajează copilul să facă sport și mișcare în aer liber

Nu este nevoie să facă exces de zel, însă trebuie să știe că mișcarea în aer liber și exercițiile fizice zilnice, moderate, ajută la consolidarea sistemului imunitar, care va lupta mai eficient împotriva virusurilor și a bacteriilor.

Material aprobat de dna dr. pediatru Ștefana Zamfir – Cluj-Napoca © 2023

Citește si:

Are alergie, răceală, gripă sau Covid-19? Unele simptome pot fi înșelătoare, însă altele pot oferi indicii - consultă DIAGRAMA SIMPTOMELOR.

Copil răcit și fără febră. Este posibil? Se poate și gripă fără febră?

Răcelile obișnuite ale sezonului rece la copii - ce trebuie să știe/facă părinții

Simptome de răceală și gripă la copii și bebeluși - Infografic și Test

Categorie:Gripa la copii

Ai putea preveni stările gripale?