Prea mult somn in timpul sarcinii: cauze și ce probleme pot apărea

Prea mult somn in timpul sarcinii: cauze si ce probleme pot aparea

Prea mult somn in timpul sarcinii: cauze și ce probleme pot apărea

Ești însărcinată și epuizată? Creșterea unui pui om este o muncă grea, deci nu este surprinzător dacă te simți puțin obosită în timpul sarcinii! Totuși, dacă simți nevoia să dormi tot timpul, nu este tocmai bine.

Probabil medicul tău a menționat să te odihnești suficient, dar cât înseamnă "suficient" mai exact? Dormi prea mult? Iata cand ar trebui sa te ingrijorezi si ce riscuri poate crea somnul excesiv in timpul sarcinii.

- vei citi:
Ce se înțelege prin somn excesiv în timpul sarcinii?
De ce contează atât de mult somnul?
Ce te face să te simți atât de somnoroasă în timpul sarcinii?
Există riscuri ale somnului excesiv în timpul sarcinii?
Există beneficii ale somnului în timpul sarcinii?
Ce probleme pot afecta somnul în timpul sarcinii sau pot cauza un somn excesiv?
Ce poți face pentru a îmbunătăți somnul în timpul sarcinii?

Ce se înțelege prin somn excesiv în timpul sarcinii?

Ar trebui să te îngrijoreze somnul excesiv în timpul sarcinii? Există prea mult somn în timpul sarcinii? Ce ar trebui să faci dacă nu te simți odihnită? Nu-ți face griji, continuă să citești și te vom ajuta.

Ceea ce constituie excesiv este oarecum obiectiv și depinde, de asemenea, de nevoile și obiceiurile tale tipice de somn.

Potrivit Fundației Naționale a Somnului, cantitatea de somn necesară pentru o sănătate bună variază în funcție de vârstă. Între 7 și 9 ore de somn în fiecare zi este recomandat la vârsta în care majoritatea femeilor sunt însărcinate. Genetica și calitatea somnului pot afecta aceste cifre, dar aceasta este o bună orientare generală.

Dacă dormi peste 9-10 ore consecutive și dormi bine, ar putea fi un semn că dormi excesiv. Cu toate acestea, dacă te trezești de mai multe ori în timpul nopții sau ai tulburări de somn, poate fi necesar să petreci mai mult timp în pat odihnindu-te.

De ce contează atât de mult somnul?

Știința a arătat că somnul este necesar pentru tot felul de funcții vitale ale corpului, precum și pentru restabilirea energiei și pentru a permite creierului să proceseze noi informații pe care le-a primit în timp ce este treaz.

Fără un somn suficient, este imposibil să gândești clar, să reacționezi rapid, să te concentrezi și să-ți controlezi emoțiile. O lipsă cronică de somn poate duce chiar la probleme grave de sănătate.

Ce te face să te simți atât de somnoroasă în timpul sarcinii?

Este obișnuit să te simți mai obosită decât de obicei în primul și al treilea trimestru de sarcină.

În primul trimestru, volumul de sânge și nivelul de progesteron cresc. Acest lucru te face destul de somnoroasă. Până în al treilea trimestru, greutatea suplimentară a copilului și anxietatea emoțională a travaliului iminent te poate face să vrei să petreci ceva timp suplimentar în pat.

În plus față de aceste schimbări hormonale și fiziologice, este posibil să nu dormi bine. Disconforturile legate de sarcină, precum și nivelurile crescute de stres și anxietate, pot duce, de asemenea, la nopți neliniștite. Acest lucru te obosi mult.

Există riscuri ale somnului excesiv în timpul sarcinii?

Un studiu a susținut că pot exista riscuri ale somnului excesiv în al treilea trimestru. În cadrul studiului, femeile care au dormit mai mult de 9 ore continuu, fără tulburări, și au avut în mod obișnuit un somn liniștit în ultima lună de sarcină au avut un risc mai mare de a da naștere unui copil decedat.

Dar este important să reții că acest studiu a fost contestat de oamenii de știință care consideră că nopțile mai lungi, neliniștite, au fost rezultatul scăderii mișcării fetale și nu cauza deceselor.

Deși este posibil să nu vrei să dormi prea mult, poate merita să petreci cel puțin 8 ore în pat, deoarece există câteva beneficii ale somnului suficient, de calitate, în timpul etapelor târzii ale sarcinii.

Citeste si 7 sfaturi pentru somnul din al treilea trimestru de sarcina

Există beneficii ale somnului în timpul sarcinii?

Un studiu mai vechi a constatat că femeile care dormeau mai puțin de 6 ore noaptea spre sfârșitul sarcinii aveau un travaliu mai lung și aveau 4,5 ori mai multe șanse de a avea nașteri prin cezariană. Mai mult, au descoperit că femeile cu un somn puternic perturbat aveau un travaliu mai lung și erau de 5,2 ori mai predispuse la nașteri prin cezariană.

De asemenea, cercetările pe animale sugerează că somnul insuficient în timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra descendenților.

Pe lângă faptul că trebuie să dormi suficient, este important să te gândești la calitatea somnului. Cercetările au indicat că respirația tulburată de somn care se poate dezvolta în timpul sarcinii poate fi legată de un risc crescut de preeclampsie.

În cele din urmă, sforăitul, care este mai frecvent la femeile însărcinate decât la femeile care nu sunt gravide, a fost legat de preeclampsie și de diabet gestațional.

Ce probleme pot afecta somnul în timpul sarcinii sau pot cauza un somn excesiv?

Există multe motive pentru care somnul tău poate arăta diferit în timpul sarcinii. Unele cauze potențiale includ:

Modificări hormonale:
în timpul primului trimestru, tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge scad, putând duce la senzații de oboseală. Creșterea nivelului de progesteron în această perioadă poate determina o dorință mai mare de somn.
Sindromul picioarelor neliniștite: Multe femei însărcinate au unele nopți neplăcute din cauza nevoii de a mișca picioarele continuu. Acest sindrom poate fi declanșat de creșterea nivelului de estrogen sau de lipsa acidului folic și a fierului.
Refluxul gastroesofagian (GERD): Un inel muscular aflat în partea de jos a esofagului se deschide pentru a lăsa mâncarea în stomac. La femeile cu GERD, acest inel va rămâne liber și va permite hrana și lichidul să revină în gât. Sarcina poate duce la GERD, deoarece presiunea suplimentară asupra zonei stomacului poate împiedica închiderea corectă a inelului.
Insomnie: Mai ales în primul și al treilea trimestru, s-ar putea să te trezești des, să nu dormi bine. Un motiv pentru insomnie sunt durerile legate de sarcină. Nivelurile sporite de stres și anxietate cauzate de naștere și nou bebe ce va veni, pot fi cauza.
Apnee în somn: discută imediat cu medicul dacă respirația ta este restricționată în timpul somnului. Unele femei dezvoltă apnee în somn în timpul sarcinii, posibil din cauza modificărilor hormonale și fiziologice. Deși se poate rezolva după sarcină, poate fi legată de o varietate de alte probleme de sănătate!
Urinări frecvente: Până în al treilea trimestru, te puteți trezi de mai multe ori pe noapte pentru a folosi baia. Ei bine, poți să îi mulțumești copilului tău în creștere pentru că a făcut presiune suplimentară asupra vezicii urinare ;). Poți încerca să limitezi aportul de lichide chiar înainte de culcare, dar nu vrei să te deshidratezi!

Ce poți face pentru a îmbunătăți somnul în timpul sarcinii?

Dacă te lupți cu somnul în timpul sarcinii, nu renunța la speranță! Există o mulțime de lucruri pe care le poți încerca pentru a te bucura de un somn de calitate.

Ia în considerare utilizarea unei perne de sarcină. Dacă în mod normal dormi pe spate sau pur și simplu nu poți ajunge într-o poziție confortabilă, o astfel de pernă te poate ajuta să te simți mult mai confortabil.
Abordează problemele de bază. Te simți stresată sau anxioasă în legătură cu nașterea? Mai este ceva în mintea ta care să te țină trează? Abordarea oricăror probleme care îți mențin mintea într-o cursă continuă te poate ajuta să dormi mai bine!
Exerciții zilnice. Unul dintre beneficiile potențiale ale mișcării este îmbunătățirea somnului. În plus, exercițiile fizice regulate îți pot oferi mai multă energie pentru a-ți finaliza activitățile din timpul zilei și pentru a-ți ajuta corpul să rămână puternic pentrutravaliu!
Fă un masaj. Masajul poate fi foarte liniștitor și benefic pentru somn! De asemenea, poate ameliora unele dintre durerile asociate sarcinii și îmbunătății starea de spirit.
Obiceiuri bune de somn. Rutinele de somn (a dormi la ore stabilite după modele de comportament previzibile) pot ajuta la stabilirea stării de spirit pentru o noapte de somn perfectă.
Spațiul ideal de dormit. Nu ține dispozitivele electronice în dormitor. Reglează termostatul la temperatura perfectă înainte de a adormi.

Dacă nu poți dormi bine noaptea, este recomandat să dormi când poți (chiar ziua - dar nu pentru multe ore).

Dacă te simți obosită în timpul sarcinii, nu ești singura! Epuizarea este un simptom obișnuit al sarcinii, în special la începutul și sfârșitul sarcinii.

Cu toate acestea, dacă simți întotdeauna că dormi prost sau dormi la toate orele zilei, poate fi timpul să discuți cu medicul. Acesta te poate asigura că nicio afecțiune medicală de bază nu este cauza problemei!

Pozitii corecte si pozitii riscante de somn in timpul sarcinii

Exista pozitii ne-sanatoase de somn in timpul sarcinii? Da, un studiu recent efectuat in Marea Britanie a scos la iveala o stranie legatura intre pozitia de somn a femeii insarcinate si nasterea copilului mort.

Deoarece in timpul sarcinii uterul se mareste, exista posibilitatea ca acesta sa preseze vena cava si sa reduca astfel cantitatea de sange care circula prin ea. Citeste mai departe despre ce pozitie de somn este recomandata gravidutelor.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Somn

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII