Te simți obosită în timpul sarcinii? Sindromul de apnee în somn poate fi cauza
Somnul poate fi o problemă în timpul sarcinii, dar aproximativ 20% dintre femeile gravide se luptă cu Sindromul de Apnee Obstructivă în somn (SAOS) - de multe ori fără să știe asta.
• Apneea de somn în timpul sarcinii poate duce la complicații de sănătate pe termen lung, cum ar fi riscul crescut de hipertensiune arterială, preeclampsie, diabet gestațional sau naștere prematură. SAOS crește, de asemenea, riscul de a avea nevoie de o cezariană, de a avea complicații cu anestezia și de a suporta un travaliu mai lung.
- vei citi:
Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS)
Apneea de somn în timpul sarcinii poate duce la complicații
Ce cauzează Sindromul de apnee obstructivă în somn, în timpul sarcinii?
Diagnosticarea apneei de somn la gravide
Opțiuni de tratament pentru Sindromnul de apnee în somn
Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS)
Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) provoacă probleme de respirație în timpul somnului din cauza obstrucției repetate a căilor respiratorii. Excesul de greutate, limitările anatomiei gâtului și modificările cerebrale sau hormonale sunt câteva motive pentru care gâtul nu se relaxează așa cum ar trebui în timpul somnului.
Deși femeile însărcinate prezintă un risc crescut de SAOS din cauza modificărilor corpului, starea rămâne adesea nediagnosticată sau subtratată. Acest lucru se poate datora faptului că simptomele SAOS se suprapun efectelor secundare frecvente ale sarcinii, cum ar fi durerile de cap, arsurile la stomac, greața, anxietatea și depresia.
Apneea de somn în timpul sarcinii poate duce la complicații
Apneea de somn în timpul sarcinii poate duce la complicații de sănătate pe termen lung, cum ar fi riscul crescut de hipertensiune arterială, preeclampsie, diabet gestațional sau naștere prematură. SAOS crește, de asemenea, riscul de a avea nevoie de o cezariană, de a avea complicații cu anestezia și de a suporta un travaliu mai lung.
Din fericire, cercetările arată că terapia cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) este o modalitate sigură și eficientă de a reduce astfel de riscuri înainte, în timpul și după sarcină.
Ce cauzează Sindromul de apnee obstructivă în somn, în timpul sarcinii?
Hormonii estrogen și progesteron cresc în fiecare trimestru al sarcinii. Progesteronul stimulează în mod specific anumiți receptori din creier care te ajută să conduci respirația și consumul de oxigen.
Simptomele SAOS tind să se înrăutățească pe măsură ce sarcina progresează. Uterul în expansiune poate restricționa capacitatea funcțională a plămânilor cu 20%, în plus față de reducerile normale observate în timpul somnului, iar consumul de oxigen crește cu aproximativ 20%. Asta înseamnă că va trebui să respiri mai mult pe minut într-un moment în care corpul tău ar trebui să se relaxeze.
În același timp, capilarele din corpul tău se îumflate de sânge, ducând la o retenție crescută de lichide în gât, ceea ce poate determina îngustarea spațiului de respirație.
Astfel, corpul tău are de suferit în timpul respirației, mai ales noaptea când stai întinsă, ceea ce pune mai multă presiune pe căile respiratorii. Aceasta este, de asemenea, ceea ce duce la simptome enervante, cum ar fi rinita sarcinii și sângerările nazale, care pot perturba și somnul.
Deoarece simptomele SAOS imită efectele secundare ale sarcinii, multe paciente însărcinate pot rămâne nediagnosticate. De asemenea, multe femei cu SAOS nu vor sforăi. În schimb, ele experimentează efectele nefaste ale somnului inadecvat: modificări ale dispoziției, anxietate și oboseală generală. Unele gravide pot confunda un episod de apnee cu un coșmar.
Diagnosticarea apneei de somn la gravide
Medicul va purta o conversație cu tine despre rutina ta de culcare, orice semne/simptome pe care le-ai observat, despre cum te simți la trezire, dacă ai o durere de cap sau te simți încă obosită după o noapte de somn.
Cu toate acestea, multe gravide nu își dau seama că nu respiră bine sau nu dorm bine până când partenerul nu se plânge de simptome care îl țin treaz. Deci, este important să ai perspectiva partenerului despre schimbările de dispoziție, respirație nocturnă și modele de somn.
De asemenea, medicul va determina factorii de risc fizici ai SAOS, cum ar fi:
O circumferință a gâtului de 40cm sau mai mare;
Spațiu limitat în partea din spate a gâtului când spui „aaaaa”;
Supraponderabilitatea (înainte sau în timpul sarcinii);
Tensiune arterială crescută;
Nivel scăzut de oxigen din sânge.
Testul standard de aur pentru diagnosticarea SAOS este un studiu de somn peste noapte (polisomnogramă). În timpul acestui test, vei dormi într-o cameră privată, iar personalul de specialitate îți va monitoriza respirația, ritmul cardiac și profunzimea ciclurilor de somn folosind senzori corporali nedureroși și monitorizare video.
Polisomnograful oferă date despre câte episoade de simptome ai în timpul nopții. Cu un caz ușor de SAOS, este posibil să ai 15 sau mai puține episoade. Cazurile moderate provoacă între 15 și 29 de episoade în fiecare noapte, iar cazurile severe provoacă 30 sau mai multe.
Opțiuni de tratament pentru Sindromnul de apnee în somn
Terapia CPAP
Cel mai eficient tratament pentru apneea de somn este terapia CPAP, care implică purtarea în pat a unei măști mici sau a unei canule nazale care oferă un flux continuu de aer cu puțină umiditate în căile respiratorii.
Poate dura câteva săptămâni să te simți confortabil când dormi cu CPAP, dar beneficiile pot fi substanțiale. Cercetările arată că doar o noapte de terapie CPAP poate reduce substanțial tensiunea arterială la pacientele gravide.
Somnul consistent și odihnitor este asociat cu beneficii pe termen lung pentru sănătate, cum ar fi:
Mai multă energie;
Claritate mentală și emoțională mai bună;
Scăderea riscului de hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet.
Când mergi la medic în timpul sarcinii, ia cu tine aparatul CPAP, masca și alte articole pentru a te asigura că totul funcționează corect. Acesta este un moment bun pentru a schimba orice piese uzate sau deteriorate. Asigurarea faptului că totul funcționează corect te va ajuta să menții o oxigenare adecvată.
Unii gravide își fac griji că vor părea neatractive purtând o mască CPAP, așa că întârzie terapia. Dar odată ce încep să se simtă mai bine și mai energice, beneficiile depășesc stigmatul.
Alte tratamente
Gravidele cu o ușoară apnee de somn pot beneficia de un somn odihnitor dacă dorm cu capul și / sau corpul mai ridicat. Unele pot purta un dispozitiv de protecție a gurii care ține ușor maxilarul inferior înainte, deschizând potențial partea din spate a gâtului. Cu toate acestea, aceste opțiuni nu oferă flux de aer și este posibil să nu trateze în mod eficient cauza problemei.
Pierderea în greutate înainte sau după sarcină poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea sau rezolvarea simptomelor. Discută cu medicul despre cele mai bune strategii pentru a obține o greutate sănătoasă.
Dupa naștere
La unele gravide, SAOS se poate rezolva la câteva săptămâni sau luni după naștere. Dar s-a constatat că multe gravide au avut un caz subiacent de SAOS înainte de sarcină. Acestea continuă, de obicei, să beneficieze de terapia CPAP și de o abordare în echipă a îngrijirii lor pe termen lung.
Dacă presupui că ai apnee în somn - sau simptome - discută cu medicul. Diagnosticul precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea stării de sănătate a familiei.
Pozitii corecte si pozitii riscante de somn in timpul sarcinii
Exista pozitii ne-sanatoase de somn in timpul sarcinii? Da, un studiu recent efectuat in Marea Britanie a scos la iveala o stranie legatura intre pozitia de somn a femeii insarcinate si nasterea copilului mort.
Deoarece in timpul sarcinii uterul se mareste, exista posibilitatea ca acesta sa preseze vena cava si sa reduca astfel cantitatea de sange care circula prin ea. Citeste mai departe despre ce pozitie de somn este recomandata gravidutelor.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate - © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII