Preeclampsia in sarcina: rolul aspirinei in prevenirea acestei complictii a sarcinii

Preeclampsia in sarcina: rolul aspirinei in prevenirea acestei complicatii a sarcinii

Preeclampsia in sarcina: rolul aspirinei in prevenirea acestei complictii a sarcinii

In 2018, Asociatia Americana de Obstetrică și Ginecologie a recomandat femeilor însărcinate care prezintă un risc crescut de preeclampsie să ia doze mici de aspirină în fiecare zi, de la aproximativ 12 săptămâni de sarcină până la naștere. 

Preeclampsia, o complicație a sarcinii caracterizată de tensiune arterială periculoasă, este o cauză principală a bolilor și decesului matern și infantil. A crescut cu 25% în ultimele două decenii.

- vei citi:
Aspirina de la 12 săptămâni de sarcină
Fapte despre preeclampsie pe care femeile trebuie să le cunoască
Cum poate ajuta aspirina să reducă riscul de preeclampsie?

Aspirina de la 12 săptămâni de sarcină

Aspirina are reputația de a reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la adulții în vârstă. Acum, aspirina are în mod oficial un loc în sănătatea sarcinii - administrarea acesteia ar putea fi una dintre singurele modalități eficiente de prevenire a preeclampsiei, o complicație a sarcinii caracterizată de tensiune arterială crescută.

Preeclampsia, o complicație a sarcinii caracterizată de tensiune arterială periculoasă, este o cauză principală a bolilor și decesului matern și infantil. A crescut cu 25% în ultimele două decenii, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG).

În iunie 2018, Asociatia Americana de Obstetrică și Ginecologie (ACOG) a recomandat femeilor însărcinate care prezintă un risc crescut de preeclampsie să ia doze mici de aspirină în fiecare zi, de la aproximativ 12 săptămâni de sarcină până la naștere. Când spunem doze mici, ne referim la 80 până la 150 mg pe zi, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din doza pe care o persoană o ia zilnic pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral sau infarct (325 mg).

ACOG sugerează, de asemenea, ca terapia cu aspirină să fie luată în considerare pentru femeile care au și un factor de risc moderat pentru preeclampsie, cum ar fi:

• Hipertensiune arterială înainte de sarcină;
• O sarcină actuală cu gemeni, tripleți, etc.
• Un istoric personal sau familial de preeclampsie.

Fapte despre preeclampsie pe care femeile trebuie să le cunoască

Preeclampsia este o complictie a sarcinii care poate provoca complicații grave la nivel matern și fetal. Singurul „leac”, ca să spunem așa, este nașterea bebelușului și a placentei, ceea ce înseamnă uneori că bebelușul trebuie să fie născut prematur pentru a minimiza complicațiile materne și infantile.

Odată ce o femeie insarcinata are preeclampsie, riscul de a o dezvolta în sarcinile viitoare este de 15-20 la sută sau mai mare, în funcție de timpul și severitatea diagnosticului anterior. Anterior, aspirina era recomandată doar femeilor însărcinate cu antecedente de preeclampsie - dar afecțiunea apare la 3 până la 5% din sarcini și știm astăzi că aceasta poate fi eficientă pentru un grup mai larg de femei.

Cum poate ajuta aspirina să reducă riscul de preeclampsie?

Se crede că preeclampsia este legată de o reacție inflamatorie în vasele de sânge care se conectează la placentă - țesutul care hrănește fătul în uter. Aspirina poate inhiba răspunsul inflamator, prevenind astfel potențialul preeclampsiei. În timp ce aspirina cu rezistență maximă prezintă riscuri de utilizare pe termen lung, cum ar fi sângerările intestinale sau stomacale, aspirina în doze mici evită în general aceste efecte secundare, păstrând în același timp proprietățile antiinflamatorii ale medicamentului.

Ca și în cazul oricărui alt medicament eliberat fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală, aspirina nu este sigură pentru fiecare femeie în timpul sarcinii. Discută cu medicul despre riscul de preeclampsie și despre cum te-ar putea ajuta aspirina.   

Preeclampsia si sarcina

Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume.

Printre simptomele preeclampsiei se numara: durerea de cap (Cefalee), incetosarea vederii, umflarea fetei sau a mainilor, crestere rapida in greutate, durere in partea de sus-dreapta a abdomenului, urinare mai rara decat normal. Iata totul despre preeclampsie de la medicii Desprecopii.com.

Despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii e bine sa stii:

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente sigure si medicamente cu risc
Folosirea somniferelor in timpul sarcinii: riscuri si atentionari|
Medicamentele antiacide in timpul sarcinii: tipuri si efecte - ce trebuie sa stii
 
5 antibiotice declarate sigure pentru toate etapele sarcinii

CITESTE PE LARG DESPRE FACTORII DE RISC IN TIMPUL SARCINII

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.


 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023

referinte
Low-dose aspirin to prevent preeclampsia in women at high risk. National Institute of Child Health and Human Development Network of Maternal-Fetal Medicine Units
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9494145/
A Daily Baby Aspirin Could Help Many Pregnancies And Save Lives
https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/09/16/753433968/a-daily-baby-aspirin-could-help-many-pregnancies-and-save-lives

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII