Microbiota gravidei și rolul său în imunitatea bebelușului. Cum să ai o floră intestinală sănătoasă în timpul sarcinii.

Microbiota gravidei si rolul sau in imunitatea bebelusului. Cum sa ai o flora intestinala sanatoasa in timpul sarcinii.

Microbiota gravidei și rolul său în imunitatea bebelușului. Cum să ai o floră intestinală sănătoasă în timpul sarcinii.

Ceea ce numim generic microbiom sau microbiotă este de fapt un ansamblu de bacterii, virusuri și fungi care locuiesc pe corp și în interiorul corpului și care constituie parte a sistemului imunitar nativ.

Compoziția bacteriană a florei intestinale suferă modificări profunde pe toată durata sarcinii. Având în vedere că nou-născutul împrumută de la mamă majoritatea caracteristicilor microbiomului său,  compoziția microbiomului intestinal matern are o influență majoră asupra imunității bebelușului. Află in continuare - ce poate face femeia însărcinată pentru a avea o  floră intestinală sănătoasă.

Modificări ale microbiomului intestinal în timpul sarcinii

Odată cu apariția sarcinii, pe lânga bucurie și fericire, femeile au parte și de o serie de modificări la nivel metabolic, hormonal și neuro-psihic.  O sarcina sănătoasă se caracterizează și printr-o creștere a încărcăturii bacteriene și modificări profunde ale compoziției microbiotei intestinale.

Știai că? Dacă sănătatea digestivă și a intestinelor sunt o problemă înainte de sarcină, ele vor schimba răspunsul organismului la hormonii sarcinii. Acesta poate fi motivul pentru care femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de boală a gingiilor, obezitate și probleme autoimune.

Atunci când în intestinul gravidei se creează un dezechilibru între bacteriile bune și cele rele - termen numit disbioză - sănătatea sarcinii este afectată. De aceea, sănătatea florei intestinale înainte și mai ales în timpul sarcinii este extrem de importantă pentru sănătatea femeii și a bebelușului său.

Conexiunea dintre microbiomului mamei si sanatatea bebelușului

Nașterea marchează startul funcționarii sistemului imunitar al nou-născuților. La naștere, bebelușii trec dintr-un mediu steril (din burtica mamei)  într-unul plin de microorganisme (lumea exterioară).  Bebelușii învață să se adapteze la această situație, fiind expuși din primul moment la microbii mamei lor.

Știai că? Bifidobacterium animalis subsp. BB-12 sunt recomandate (se pot administra) din prima zi de viață. Acestea se găsesc în mod natural în microflora sugarilor și copiilor până la 3 ani, de aceea suplimentarea cu BB-12 poate ajuta la restabilirea echilibrului microflorei intestinale a acestora. În plus acest tip de tulpina probiotica poate ajuta sistemul imunitar.

Un studiu recent 1 sugerează că microbiota intestinală a mamei joacă un rol esențial în acest transfer, deoarece stimulează producția unor celule albe în sângele bebelușului responsabile de combaterea infecțiilor, granulocitelor, în primele zile de viață.

Pentru un microbiom sănătos, gravida trebuie să fie atentă la alimentație și eventuale tratamente cu antibiotice

Având în vedere că nou-născutul împrumută de la mamă majoritatea caracteristicilor microbiomului său, întrebarea logică este: ce poate face femeia însărcinată pentru a avea o  floră intestinală cât mai sănătoasă? Cum să crești numărul  bacteriilor bune din corpul tău și să ai un microbiom sănătos?

Gravida trebuie să fie atentă la alimentație

Alimentația gravidei este importantă pentru a asigura nutrienții esențiali dezvoltării fătului, pentru a reduce riscul de infecții la care este predispus fătul și, nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea unui microbiom sănătos.

Echilibrarea florei intestinale se realizează cel mai bine prin intermediul unei alimentații variate și echilibrate, bogată în legume, fructe, cereale integrale și semințe. La polul opus, o alimentație bogată în zahăr, alimente procesate și rafinate - tip fast-food - duce mai departe la adâncirea dezechilibrului microbiologic.
 
Alimentele conțin printre altele substanțe care hrănesc bacteriile din intestin și oferă condiții propice de dezvoltare bacteriilor bune (prebiotice), fie anumite specii de bacterii care se găsesc deja si in intestin și favorabile florei intestinale (probiotice).

Viitoarea mămică își poate echilibra microbiomul adăugând în alimentație pre- si probiotice favorabile florei intestinale.
De preferat este ca reglarea florei intestinale sa aibă loc prin intermediul alimentației, dar pre- si probioticele  se pot administra și ca supliment alimentar. Dacă veți folosi suplimente alimentare, alegeți produse în întregime naturale, fără aditivi suplimentari și fără gluten.

Gravida trebuie să fie atentă la tratamentele cu antibiotice

Dacă gravida are de tratat o afecțiune cu un tratament cu antibiotice, echilibrul florei intestinale și vaginale va fi afectat. Prin urmare, se recomandă  o re-echilibrare cu probiotice. Suplimentele pe bază de probiotice conțin, de cele mai multe ori, bacterii benefice – precum lactobacili sau bifidobacterii – și pot contribui la refacerea și echilibrarea microflorei intestinale.

Știai că? Administrarea după fiecare cură de antibiotic a unei asocieri de pre si probiotice cu conținut de bacterii lactice (precum Lactobacilus acidophilus si Bifidobacterium animalis) poate fi o variantă optimă de tratament pentru sindromul de intestin iritabil. Bacteriile sunt nepatogene și netoxice și au rolul de a reface echilibrul microflorei intestinale și de a păstra o buna funcționare a sistemului nostru digestiv.

Iar cu cât mai repede se va reface flora intestinală si bacteriană – cu atât este mai  bine – pentru refacerea microbiotei la timp, în apropierea nașterii.

(!) Atenție: Utilizarea antibioticelor pe perioada sarcinii se face numai cu recomandarea medicului!

Iată câteva sfaturi pentru a mări numărul de bacterii prietenoase în intestin:

1.    Crește aportul de fibre în alimentație

Alege alimente cu mai multe fibre.  S-a demonstrat că aportul de fibre reduce riscul bolilor de inimă și unele tipuri de cancer și reduce creșterea în greutate.

2.    Mănâncă cât mai multe tipuri de fructe și legume

Fiecare fruct sau legumă își aduce aportul de specii microbiene diferite.

3.    Alege alimente și băuturi cu niveluri ridicate de antioxidanți

Iată cele mai bune surse de antioxidanți:

Fructe: portocale, mere, struguri, piersici, grephfruit, cireșe, rodie, merișoare, prune, soc, căpșune și caise.
Legume: spanac, ceapă, cartof, broccoli, sparanghel, morcov.
Nuci și semințe: boabe de soia, castane, alune de pădure, nuci Pecan, migdale, semințe de in.
Băuturi: ceai, cafea.
Grăsimi sănătoase: ulei de măsline, ulei de susan.

Atenție la cantitatea de cafea și ceai verde – acestea conțin cafeină și nu ar trebui depășit 200 miligrame cafeină/zi. În plus ceaiul verde inhibă 2 absorbția acidului folic și a fierului din alimente. Nu îl consumați în timpul mesei.

4.    Consumă alimente fermentate care conțin bacterii vii

Alegerile bune sunt iaurtul neîndulcit; chefirul, care este o băutură din lapte acru, cu cinci ori mai mulți microbi decât iaurtul; brânzeturi (atenție în timpul sarcinii acestea trebuie să fie din lapte pasteurizat) ; varză murată; kimchi - un preparat coreean din usturoi, varză și ardei iute; și produse pe bază de soia, cum ar fi sos de soia, tempeh și natto.

5.    Evită îndulcitorii artificiali precum aspartam, sucraloză și zaharină

Acești îndulcitori perturbă metabolismul bacteriilor benefice și reduc diversitatea intestinelor - în studiile la animale, acest lucru poate duce la  obezitate și diabet. În plus sunt un factor care duce la apariția candidei în sarcină și la întreținerea acesteia.

Material aprobat și revizuit de
Dr. Roxana Hristianovici
Medic specialist pediatru și consultant în alăptare acreditat IBCLC.
ART-LIN-04/21-38

Referințe științifice:
1 Gut Microbes, Antibiotics Are Clues to Immunity in Preemies
https://www.chop.edu/news/gut-microbes-antibiotics-are-clues-immunity-preemies
2 Alemdaroglu, N. C., Dietz, U., Wolffram, S., Spahn-Langguth, H., & Langguth, P. (2008). Influence of green and black tea on folic acid pharmacokinetics in healthy volunteers: potential risk of diminished folic acid bioavailability. Biopharmaceutics & Drug Disposition, 29(6), 335-348. doi:10.1002/bdd.617 Retrieved from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/bdd.617
The Maternal Gut Microbiome during Pregnancy
US National Library of Medicine  - PMC5648614 - National Institutes of Health - USA
Chassaing B, Gewirtz AT. Gut microbiota, low-grade inflammation, and metabolic syndrome. Toxicologic Pathology. 2014;42:49–53. doi: 10.1177/0192623313508481.
Influence of green and black tea on folic acid pharmacokinetics in healthy volunteers: potential risk of diminished folic acid bioavailability
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18551467/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII