Cum realizăm corect igiena oculară a bebelușilor? Ghid pentru proaspeții părinți

Cum realizam corect igiena oculara a bebelusilor? Ghid pentru proaspetii parinti

A venit un nou membru în familie? Pregătiți-vă să fiți ușor dezorientați în primele lui zile de viață. Și asta pentru că lucruri precum curățarea feței, băița sau tăierea unghiuțelor, care mai târziu vor deveni banale, pot părea adevărate provocări la început.

Ca să vă facem viața mai simplă, astăzi vă povestim despre ritualul zilnic de îngrijire a ochilor bebelușului, despre produsele potrivite sau dimpotrivă - nepotrivite pentru curățarea ochilor celor mici, dar și despre igiena corectă a ochilor în cazul infecțiilor sau altor afecțiuni, oferindu-vă o soluție excelentă menținerii unei igiene zilnice corecte.

Vei citi:

De ce este importantă igiena oculară încă din primele zile de viață?


Dincolo de toate nevoile pe care le poate avea un bebeluș, igiena ochilor este aspect extrem de important, de care este absolut necesar să te îngrijești zilnic pentru ca micuțul tău să fie voios, dar mai ales sănătos. Deși ochiul este un organ care în general se curăță singur, cu ajutorul lacrimilor, în cazul bebelușilor lucrurile stau puțin diferit. Ei nu au glandele lacrimale complet maturizate, iar lacrimile sunt în cantitate redusă sau absente, în special în prima lună de viață (în prima lună, bebe plânge fără lacrimi). De aceea, este datoria ta să te îngrijești de curățarea ochilor celui mic, pentru a preîntâmpina astfel riscul dezvoltării unor infecții.

Cum să cureți corect ochii bebelușului?

Igiena oculară a bebelușilor se realizează prin ștergerea fiecărui ochi, de la interiorul ochiului spre exterior, folosind servețele sau comprese sterile cu ser fiziologic. Mișcarea trebuie să fie lină, nu apăsa, nu freca ochii și în niciun caz nu încerca să-i cureți cu degetul.

Poți curăța ochii bebelușului cel puțin o dată pe zi sau de fiecare dată când simți că este nevoie. Foarte important este ca materialele utilizate să fie sterile și să fie diferite pentru fiecare ochi în parte. Dacă utilizezi șervețele sterile de unică folosință precum cele de la Blephaclean, cu o față a servețelului poți sterge un ochi și cu cealaltă față a servețelului poți șterge celălat ochi.

Șervețelele sterile Blephaclean nu conțin conservanți și sunt blânde cu ochii micuților, în timp ce curăță în profunzime impuritățile din jurul acestora. Medicii recomandă să folosim astfel de produse fără conservanți, deoarece aceștia sunt iritanți pentru ochii sensibili ai bebelușilor.

Blephaclean sunt recomandate pentru bebelușii de peste 3 luni, cu piele hipoalergenică. Ține minte că pielea bebelușilor este de 5 ori mai subțire decât pielea unui adult, prin urmare este mult mai receptivă în fața infecțiilor. Mai mult decât atât, aceasta este adesea iritată de lapte, hrană sau salivă, prin urmare necesită o atenție deosebită.

Ce produse să NU folosești pentru igiena oculară a bebelușilor?

Rutina de curățare a ochilor bebelușului este una destul de simplă. Nu te complica și reține că intervențiile inutile și aplicarea de diverse alte materiale sau unguente la nivelul ochiului nu sunt de dorit. Evită vata, deoarece conține firișoare ce pot pătrunde sub pleoape, determinând inflamarea zonei, și săpunul - de orice natură ar fi el, pentru că substanțele chimice produc, de asemenea, iritații și inflamări.

Probabil ai mai auzit de asemenea de utilizarea ceaiurilor sau a laptelui matern pentru igiena ochilor. Ei bine, află că ceaiurile, și în special ceaiul de mușețel, nu fac altceva decât să creeze un mediu favorabil dezvoltării germenilor sau pot produce reacții alergice, iar utilizatea laptelui matern nu este altceva decât un mit.

Igiena la bebeluși în cazul afecțiunilor oculare

Deși majoritatea copiilor se nasc cu ochi sănătoși, în primele luni de viață aceștia pot dezvolta iritații sau afecțiuni ale ochilor. Cum recunoaștem astfel de probleme? Câteva semne ar putea fi: lăcrimarea excesivă, pleoapele roșii sau cu cruste, secrețiile excesive sau sensibilitatea extremă la lumină.

Conjunctivita este una dintre afecțiunile ce pot apărea la nivelul ochilor celor mici. În cazul nou-născuților, aceasta poate fi transmisă chiar de mama infectata, în cazul nașterii naturale. Dacă vorbim despre bebeluși, atunci poate fi produsă de existența unui canal lacrimal înfundat ce afectează circulația normală a lacrimilor. Astfel se formează acea secreție albă sau gălbuie ce lipește pleoapele copilului, pleoape care se pot irita, provocând sensibilitate la lumină. În cazul conjunctivitei, este deosebit de important ca ochii să fie păstrați curați, indiferent de tratamentul medicului. Dacă vorbim despre administrarea unui unguent, atunci este essnțial ca ochii să fie curățati, iar eventualele secreții îndepărtate de fiecare dată înainte de aplicarea tratamentului. Pentru asta poți utiliza șervețelele sterile Blephaclean, care nu doar curăță, ci și reglează secrețiile cauzate de alergii, conjunctivite și blefarite.

Boala ochilor lipicioși este cea mai frecventă dintre afecțiunile ochilor la bebeluși. Aproximativ 50% dintre bebeluși se confruntă cu această infecție.

Ea poate să apară la unul sau la ambii ochi ai copilului și este determinată, în general, de blocarea canalelor lacrimale. Printre simptomele acesteia se numără, bineînțeles, acea scurgere asemănătoare puroiului, care apare în colțul intern al ochiului, lăcrimarea excesivă la schimbarea de mediu sau de temperatură, iritarea și înroșirea ochilor. Și în cazul acestei afecțiuni este recomandat să cureți ochii bebelușului cu servețele sterile sau comprese, dar înainte de toate este necesar să mergi cu cel mic la un consult. Se poate să fie nevoie și de un masaj al canalelor lacrimale, însă doar medical este cel care stabilește acest lucru.

Rolul igienei oculare în evitarea afecțiunilor

Igiena feței și a mâinilor este deosebit de importanță în prevenția iritațiilor și afecțiunilor oculare. Înainte de atingerea sau curățarea zonei ochilor copilului, este absolut necesar să speli mâinile cu apă calduță și săpun. De asemeneea, dacă un membru al familiei are o infecție oculară, atunci ar trebui să evite contactul cu copilul sau cu obiectele acestuia. Pentru igiena ochilor bebelușului utilizează doar produse sterile, de unică folosință, iar pentru față și corp se păstrează prosoape separate. În acest mod, vei evita transmiterea unei infecții dintr-o altă parte a corpului în ochi.

Când să mergi cu bebelușul la oftalmolog?

Se poate să fi auzit și tu că medicul nu are cum să consulte un copil până nu ajunge pe la vârsta de 3 ani, când se stabilizează ochii. Nimic mai fals! Ca părinte, este esențial să monitorizezi în mod constant starea ochilor copilului tău și de fiecare dată când observi ceva în neregulă, să apelezi la un consult de specialitate. De fapt, chiar este recomandat ca o dată la 6 luni-1 an să mergi cu cel mic la un control de rutină. Deci nu-ți face griji, niciodată nu e prea devreme să ai grijă de sănătatea ochilor bebelușului tău.

 

Recomandare:

Șervețele sterile pentru curățarea delicată a ochilor

Dezvoltate în colaborare cu dermatologi și oftalmologi, șervețelele sterile fără conservanți, BLEPHACLEAN, curăță în profunzime impuritățile din jurul ochilor, fără să irite pielea hipersensibilă a copiilor.

Fără conservanți

Potrivit pentru copiii de peste 3 luni

Recomandat pentru piele hipoalergenică

Cumpără BLEPHACLEAN online aici

Spring
Farmacia Tei

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️