Simptomele sarcinii la bărbați sunt reale și au un nume: Sindromul Couvade

Simptomele sarcinii la barbati sunt reale si au un nume -  Sindromul Couvade

Simptomele sarcinii la bărbați sunt reale și au un nume: Sindromul Couvade

Sindromul Couvade, numit si „durere de simpatie” la bărbați în timpul sarcinii, are o gamă largă de simptome posibile, dintre care unele chiar severe. Mai departe...

vei citi:
De la simpatie la empatie
Determinarea genezei sindromului Couvade
Alte teorii abundă, fără un consens medical clar
Perioada premergătoare paternității poate fi extrem de stresantă
Sindromul Couvade nu încetează neapărat odată cu nașterea

De la simpatie la empatie

Potrivit Clinicii Mayo, sindromul Couvade  apare atunci când bărbații sănătoși ai căror partenere așteaptă bebeluși - prezintă simptome legate de sarcină. Deși nu sunt recunoscute ca boli mintale, cercetările sugerează că poate fi destul de frecvent acest sindrom.

Deloc surprinzător pentru o afecțiune atât de ciudata (și una neoficială), sindromul Couvade a devenit o zonă neverificabilă pentru o gamă largă de simptome care cuprind atât afecțiuni corporale, cât și psihice. Manifestările fizice pot include greață, arsuri la stomac, dureri abdominale sau balonare, probleme de respirație, crampe la picioare, dureri de spate, probleme urinare sau genitale și, în mod ciudat, dureri de dinți. Simptomele psihologice variază de la reducerea libidoului și neliniște până la anxietate și depresie.

Opiniile variază dramatic cu privire la câți bărbați sunt afectați de simptome legate de sindromul Couvade. Reflectând această lipsă de consens, Kristina Mixer, MD, OB-GYN la Spectrum Health United Hospital din Greenville, Michigan, consideră că cifra ar putea fi de la 10% la 65%.

Determinarea cauzelor sindromului Couvade

Determinarea cauzelor sindromului Couvade este tulbure. Profesioniștii din domeniul sănătății mintale au luat în considerare o serie de ipoteze, de la gelozia unui bărbat pentru incapacitatea de a purta un copil până la posibila vinovăție pentru că a provocat această transformare în partenera sa. O teorie psihosocială indică marginalizarea bărbaților în timpul sarcinii femeii, o împărțire de gen socială prin care femeile însărcinate au cariera de maternitate susținută comercial, social și medical, în timp ce viitorii tați nu.

Alte teorii abundă, fără un consens medical clar

Teoria atașamentului presupune că, cu cât un bărbat se pregătește mai mult pentru paternitate - inclusiv participarea la cursuri prenatale - cu atât este mai probabil să prezinte simptome Couvade. Și, în ciuda lipsei de cercetări dedicate acestui subiect, sindromul pare să aibă, de asemenea, o anumită asociere cu fluctuațiile anumitor hormoni, inclusiv nivelurile de testosteron, în timpul sarcinii partenerului.

O presupunere este, probabil, necesară în simplitatea sa: teoria de tranziție paternă presupune că viitotrii tați duc lupte interpersonale extrem de perturbatoare, care sunt foarte stresante.

De ce unii bărbați au simptome Couvade, în timp ce alții nu, este ca și cauza principală a sindromului în sine, nu o entitate cunoscută; sau, mai degrabă, circumstanțele sunt prea variate pentru un diagnostic unic.

„Este cu siguranță multifactorial”, spune Joyce E. Gottesfeld, MD, OB-GYN de la Kaiser Permanente în Denver. "Oamenii au vieți diferite și factori de stres diferiți, iar unii bărbați ar putea fi mai susceptibili la modificările hormonale care pot fi provocate de sarcina partenerei."

Perioada premergătoare paternității poate fi extrem de stresantă

Indiferent de originile acestor factori de stres, perioada premergătoare paternității poate fi extrem de stresantă. De exemplu, un bărbat în vârstă de 29 de ani a raportat greață, pofte, stomac în expansiune și chiar creșterea sânilor în timpul sarcinii iubitei sale!

Unele simptome, desigur, pot fi în întregime circumstanțiale. De exemplu, dacă o femeie face cea mai mare parte a cumpărăturilor și gătește în timp ce este însărcinată, o combinație a poftei sale asociate și aportul crescut de alimente poate avea efecte secundare asupra partenerului ei, cum ar fi creșterea în greutate, arsurile la stomac și indigestia. Așteptarea unui copil distruge rutinele, care pot duce în mod natural la schimbări fizice neprevăzute sau la situații mentale necunoscute.

Sindromul Couvade nu încetează neapărat odată cu nașterea

Dr. Gottesfeld crede, de asemenea, că sindromul Couvade nu încetează neapărat odată cu nașterea. „În ceea ce privește simptomele legate de Couvade, ceea ce am observat cel mai mult este de fapt depresia postpartum, deoarece atât gravida, cât și partenerul ei se confruntă cu factori de stres similari, în special privarea de somn și un sentiment copleșitor de responsabilitate”, spune ea. „Bebelușii sunt perturbatorii finali și, bineînțeles, ambii părinți simt acest stres”.

Și, în ciuda lipsei consensului în ceea ce privește originile și prevalența sindromului Couvade, comunitatea medicală este de acord asupra unei noțiuni: atunci când vine vorba de ceva atât de prost definit și complicat, mai multă comunicare este întotdeauna bună.

Pentru mine, este important să anunț atât partenerul, cât și pacienta gravidă, că acesta este un sindrom cunoscut și relativ comun”, spune dr. Mixer. „Ajută la ameliorarea unor preocupări și deschide comunicarea între toate părțile și este o oportunitate de a direcționa partenerii să solicite îngrijiri medicale proprii dacă simptomele sunt deosebit de îngrijorătoare”.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Comunicarea cu bebelusul din burtica 

Ce simte fatul in uter: intrebari si raspunsuri
Ce aude bebelusul din burtica mamei
In burtica mamei: miscarile si simturile bebelusului
Despre toate lucrurile frumoase pe care vreau sa ti le ofer...
Anul Sarpelui si influenta sa asupra bebelusilor 2013
Haptonomia in sarcina sau comunicarea prin atingere
Ce comunica miscarile bebelusului din burtica?
In burtica mamei: sensibilitatea la atingere
Comunicarea Feng Shui in timpul sarcinii 

FORUMUL TATICILOR moderni

 Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor

autor: redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c)2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII