Ce putem face dacă bebelușul are diaree sau este constipat? Sfaturile medicului pediatru

Ce putem face dacă bebelușul are diaree sau este constipat? Sfaturile medicului pediatru | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

În primii ani de viață, un copil mic se confruntă foarte des cu diverse modificări ale tranzitului intestinal normal: fie că este vorba de tranzit accelerat (diareea), fie că este vorba despre tranzit încetinit (constipația).

Un exemplu de situație care poate crea dezechilibru este: Diareea călătorului în cazul copilului mic

Din cauza schimbărilor de mediu și de alimentație, călătoriile pot favoriza apariția anumitor manifestări gastrointestinale precum diareea, întrucât organismul este expus unor tipuri noi de germeni la care poate fi vulnerabil.  

Conform cercetărilor, administrarea probioticelor pentru copii, în special a tulpinilor pe baza de Bifidobacterium, poate contribui la prevenirea diareei călătorului în până la 85% dintre cazuri.

Constipația la copii

Constipația este o afecțiune comună, mai ales în copilărie în perioadele de adaptare (trecere la alimentația solidă, perioada de renunțare la scutec, începerea colectivității - școala). Tratamentul constipației este complex și trebuie abordat din multe puncte de vedere: nutrițional, medicamentos dacă situația o impune și psihologic. Din punct de vedere al nutriției, o atenție importantă o acordăm probioticelor introduse în alimentație fie pe cale naturală (iaurturi, kefir și alte preparate), fie ca supliment alimentar.

În cazul tranzitului intestinal lent este și mai importantă colonizarea cu bacterii benefice, în caz contrar, stangarea în intestin a bacteriilor patogene poate să genereze probleme de sănătate: infecții urinare, risc de alergii și multe altele.

Pentru partea de suplimente alimentare de ajutor în caz de constipație, se studiază diverse varietăți care conțin specii de bacterii din specia Bifidobacterium (lactis, longum), și Lactobacilli (rhamnosus, reuteri). Administrarea lor poate crește frecvența scaunelor copilului precum și ameliorarea consistenței.

Material aprobat și revizuit de
Dr. Iulia Balint-Boia
Medic Specialist Pediatrie și consultant în alăptare IBCLC

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️