Conditii pentru cuplurile care doresc sa beneficieze de fertilizare in vitro gratuita prin Programul Național FIV
Începând cu luna Noiembrie 2022, România pune la dispoziție două programe pentru a sprijini cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate. Unul dintre aceste programe este derulat de Ministerul Familiei, iar celălalt de Ministerul Sănătății.
Programul Național FIV, susținut de Ministerul Familiei, a demarat la data de 5 Decembrie 2022. De la această dată, cuplurile interesate pot depune solicitările pentru a beneficia de sprijin financiar în valoare de 15.000 lei, acordat de stat în cadrul programului social de creștere a natalității. Aceste programe reprezintă o măsură importantă pentru a oferi suport și sprijin cuplurilor care își doresc să devină părinți, dar se confruntă cu dificultăți în acest sens. Ele aduc speranță și oportunitatea de a realiza visul de a avea un copil și contribuie la încurajarea natalității în România.
Programul Național FIV, susținut de Ministerul Familiei, va demara începând cu data de 5 Decembrie 2022. De la această dată, cuplurile interesate pot depune solicitările pentru a beneficia de sprijin financiar în valoare de 15.000 lei, acordat de stat în cadrul programului social de creștere a natalității. Pentru a beneficia de acest sprijin, solicitanții trebuie să trimită cererile la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro.
Acest program este derulat de Ministerul Familiei, cu Metodologie publicata la data de 08.11.2022 https://mfamilie.gov.ro/1/proiecte-de-acte-normative-2/.
Programul oferă sprijin cuplurilor și femeilor infertile, care au fost diagnosticate cu afecțiuni incompatibile cu reproducerea naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în FIV și reproducere umană asistată medicală.
Beneficiul social acordat în cadrul programului are o valoare maximă de 15.000 lei per beneficiar, acoperind cheltuielile necesare pentru efectuarea procedurilor. Un beneficiar poate primi acest sprijin pentru maximum trei proceduri pe an, pe toată durata desfășurării programului.
Beneficiul social este oferit sub formă de două vouchere: un voucher electronic-card în valoare de 5.000 lei, dedicat tratamentului medicamentos, și un voucher pe suport hârtie în valoare de 10.000 lei, utilizat pentru procedurile medicale specifice. Ambele vouchere sunt acordate simultan, contribuind astfel la sprijinirea cuplurilor în lupta lor pentru a deveni părinți.
Acest ajutor de la statul roman se acordă cu condiția îndeplinirii următoarelor criterii:
🔹 Cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu) sau femeia infertilă să aibă domiciliul în România.
🔹 Cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu) sau femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
🔹 Procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României afiliată programului și autorizată să desfășoare aceste tipuri de activități specifice.
🔹 Vârsta femeii beneficiare trebuie să fie cuprinsă între 20 și 45 ani, pentru a beneficia de sprijinul oferit în cadrul programului.
🔹 Aceste condiții sunt esențiale pentru a putea accesa beneficiul social și pentru a beneficia de suportul necesar în parcursul tratamentului de fertilizare.
Care este procedura
Procedura de acordare a beneficiului social se realizează în baza criteriului "primul venit - primul servit", în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Sportului (MFTES).
Solicitanții trebuie să depună dosarul complet online la adresa cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro a MFTES.
În cazul în care solicitanții nu au posibilitatea de a transmite dosarul online, pot trimite dosarul complet prin poștă la adresa MFTES, regăsită în cadrul secțiunii de contact de pe site-ul www.mfamilie.gov.ro.
Toate documentele componente ale dosarului trebuie completate, semnate (unde este cazul) și certificate "Conform cu originalul", ulterior, scanate și trimise pe email.
Cererea de înscriere (Anexa 1) trebuie să conțină următoarele documente justificative:
1. Copii ale actelor de identitate ale solicitanților;
2. Declarație pe propria răspundere;
3. Document medical din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de FIV (fertilizare în vitro), eliberat de un medic specialist (care este angajat sau colaborator al unei unități medicale afiliate în program) în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului;
4. Adeverință eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului, emisă cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care să probeze calitatea de asigurat;
5. Acord de prelucrare a datelor cu caracter personal (Anexa 2).
Toate detaliile necesare celor care intenționează să acceseze programul pot fi regăsite pe site-ul www.mfamilie.gov.ro, în secțiunea dedicată Programului.
Update la 1 iulie 2023
Ex-Ministrul Gabriela Firea a anuntat pe 9 iunie 2023 - îmbunătățirea programului prin care sunt sprijinite financiar cuplurile infertile. Perioada în care pot fi trimise completări ale dosarului crește de la 5 la 15 zile și va fi lansată o platformă digitală pentru depunerea dosarelor. "Ministerul Familiei a propus o serie de modificări pentru Programul naţional de creştere a natalităţii. Concret, cuplurile care nu pot avea copii, dar îşi doresc să apeleze la procedurile de fertilizare in vitro se vor putea înscrie acum pe o platformă digitală, în paralel cu site-ul deja existent".
Programul prin care sunt sprijinite financiar cuplurile infertile - update
"Toate modificările pentru dosare vor putea fi depuse în 15 zile, iar clinica poate fi schimbată doar până în momentul în care candidatul devine eligibil. Totodată, aceste modificări se vor putea aplica doar la dosarele care vor fi depuse după aprobarea regulamentului. Ministerul Familiei oferă vouchere de 15.000 de lei familiilor care se înscriu în Programul naţional de creştere a natalităţii",
Schimbări în urma analizării a peste 7.600 de dosare:
🔹 Se va lansa o platformă digitală pentru depunerea dosarelor, în paralel cu transmiterea pe email-ul cunoscut deja. Va fi interzisă, însă, transmiterea dublată a dosarelor.
🔹 Se majoreaza de la 5 la 15 zile perioada în care pot fi trimise completări ale dosarului, dacă se constată documente lipsă sau completate greșit.
🔹 Unitate medicală poate fi schimbată doar pana când solicitantul este declarat eligibil
🔹 Farmaciile sau clinicile care solicită taxe în plus beneficiarilor vor fi excluse din program.
🔹 Reînscrierea în program se poate face numai după finalizarea fără succes a unei proceduri de fertilizare in vitro, în baza unor documente medicale.
Citeste detalii si aici Invinge infertilitatea cu aceasta sansa: descopera Programul National FIV 2022-2023 si sprijinul financiar oferit de Guvernul Romaniei
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 8 comentarii
am avut 2extrauterine mi sau extipart ambele trompe.nu sunt casatorita si as dori foarte mult sa ma inscriu in acest program.se poate...multumesc
am 40ani ani si mi doresc un copil,din pacate am trompele impermeabile si ar trebui sanfac un fiv, nu sunt casatorita,unde ar trebui sa ma informez?..multumesc!
buna seara si eu as dori sa pot face FIV dar din pacate nu am asigurare megldicala, ce as putea face in aceste conditii? As vrea sa stiu daca pot beneficia de filertilizarea gratuita. Sunt casatorita de 5 ani si am avut o problema prin care mi-au fost extrase trompele. Noi suntem inca un cuplu tanar si ne dorim foarte mult copii. Eu am 32 de ani iar sotul meu 31 Va multumesc din suflet multa stima Bianca
Buna ziua! De cand se pot depune dosarele pt Fiv si unde? Multumesc!
am avut o o fetilzare din pacate esuata as dori sa mai fac una am varsta de 40 ani dar din pacate nu sunt casatorita urmeaza anul acesta eu pot beneficia de acest ajutor.va multumesc
Buna, Am in prezent varsta de 36 anI. Anul trecut am avut o fertilizare nereusita iar in 2015 vreau sa incerc din nou la Polisano Sibiu. EU POT BEBRFICIA DE FIV GRATUIT? ASTEPT RASP.MULTUMESC anticipat! Bianca
pot sa platesc eu pentru fiv . Puteti sa- mi spuneti cit ma costa. Am trompele legate Din motive medicale.
buna.am citit conditiile de a putea face o fiv si as avea si eu o intrbare ..daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns....? am 36 de ani,am un copil din prima casatorie in varsta de 15 ani,in urma cu 5 ani m-am recasatorit.In 2008 am ramas insarcinata,am avut o sarcina cu probleme pe care am pierdut-o la 20 saptamani.Am incercat sa raman insarcinata dar nu am reusit.Am facut toate investigatiile necesare si mi s-a pus diagnosticul de:OBSTRUCTIE TUBARA BILATERALA PROXIMALA,explicandumi-se ca a fost o eroere medicala in urma pierderii sarcinii pe care am pierdut-o motivan faptul ca nu am fost curatata bine... EU POT BEBRFICIA DE FIV GRATUIT? ASTEPT RASP. MULTUMESC
Recomand medici din alta tara .In Romania majoritatea sunt macelari!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII