De ce se droghează adolescenții? 11 motive pentru care unii tineri se droghează iar părinții trebuie să le evalueze cu atenție.

De ce se drogheaza adolescentii? 11 motive pentru care unii tineri se drogheaza iar parintii trebuie sa le evalueze cu atentie.

De ce se droghează adolescenții? 11 motive pentru care unii tineri se droghează iar părinții trebuie să le evalueze cu atenție.

Drogurile reprezintă unul dintre pericolele majore cu care se confruntă adolescenții zilelor noastre.

În ciuda numeroaselor campanii antidrog derulate de diverse instituții și a educației primite, mulți adolescenți continuă să le consume, punându-și în pericol viața, fără a înțelege complet motivele pentru care o fac. Desigur, fiecare adolescent este diferit și motivul pentru care alege să se drogheze poate varia. Educația și comunicarea deschisă cu adolescenții pot juca un rol important în prevenirea consumului de droguri și în identificarea și abordarea problemelor lor. Iată 11 motive pentru care unii tineri se droghează iar părinții trebuie să le evalueze cu atenție.

- vei citi:
1. Stresul
2. Dorinta de a fi acceptat
3. Stima de sine foarte scazuta
4. Curiozitatea
5. Auto-medicatia
6. Nevoia de a-si consuma energia
7. Influenta parintilor
8. Accesul facil la droguri
9. Atentia exagerata / deficitul de atentie
10. Dependenta
11. Percepția greșită asupra riscurilor:

Drogurile reprezintă unul dintre pericolele majore cu care se confruntă adolescenții zilelor noastre.

Pentru părinți, coșmarul începe atunci când află că propriul lor copil se droghează, iar prima întrebare care pare să nu aibă un răspuns clar este: "De ce?" Înainte de a fi prea târziu, poate cea mai bună metodă de a-i ține pe adolescenți departe de droguri este de a încerca să răspundeți la această întrebare:

Care sunt, asadar, cele mai frecvente cauze care ii determina pe tineri sa consume droguri?

Adolescenții se pot droga dintr-o varietate de motive, iar aceste motive pot varia de la un individ la altul. Unele dintre motivele comune pentru care adolescenții ar putea recurge la droguri includ:

1. Stresul 

Desi pentru multi parinti pare un simplu moft, stresul provocat de scoala sau de alte cauze specifice varstei este, se pare, cea mai frecventa cauza a consumului de droguri in randul tinerilor. Traume precum divortul parintilor, pierderea cuiva drag etc. sunt si ele  provocatoare de stres si, prin urmare, factori care ii determina pe tineri sa apeleze la droguri. Adolescentii se pot simti copleșiti de stres, anxietate sau probleme personale și pot recurge la droguri ca o modalitate de a evada sau a face față acestor dificultăți.

Ascultati-va copilul si faceti-va timp pentru problemele pe care le are.

2. Dorinta de a fi acceptat / presiunea grupului

Cand sunt mici, copiii fac tot ce le sta in putinta ca sa ii multumeasca pe parinti. Pe masura ce devin adolescenti, prioritatile se schimba. Tot ce vor este sa ii multumeasca pe cei de varsta lor, din anturajul lor. Altfel spus, se simt bine daca sunt in rand cu ceilalti si se simt cool. Increderea in sine a adolescentilor depinde foarte mult de masura in care sunt aprobati sau respinsi de catre ceilalti, si de aceea, de multe ori, desi constientizeaza faptul ca drogurile sunt nocive, le consuma din dorinta de a fi acceptati de catre un grup de prieteni.

Adolescentii pot simti presiunea din partea prietenilor sau colegilor pentru a incerca drogurile, in special pentru a se integra in grup.

3. Stima de sine foarte scazuta

Acesta este un alt motiv care determina consumul de droguri, acesta din urma creand iluzia unui confort fata de sine insusi.

4. Curiozitatea

Curiozitatea este o trasatura specifica varstei si este strans legata de dorinta adolescentilor de a avea propria identitate, diferita de cea a parintilor. Adolescenta insasi poate fi definita drept varsta la care trebuie sa incercam lucruri noi. De aceea, multi tineri incep sa consume droguri sau alcool din pura curiozitate, pentru a vedea cum se simt si pentru a profita de tot ceea ce le ofera viata.

5. Auto-medicatia

Unii tineri experimenteaza drogurile si sunt absolut sedusi de euforia pe care le-o provoaca. Problemele de acasa si de la scoala dispar subit. In aceste cazuri poate fi vorba de o boala psihica netratata (cum ar fi depresia sau anxietatea). Consumul de droguri are, in acest caz, efectul unei automedicatii. Asadar, daca observati anumite schimbari de dispozitie la copilul dvs. Adresati-va unui psiholog, pentru a preintampina tragedia drogurilor.

6. Nevoia de a-si consuma energia

Adolescentii au nevoie in permanenta de stimuli care sa le activeze imaginatia, inteligenta, creativitatea. E ca si cum ar fi programati sa caute si sa descopere in permanenta. Aceasta nevoie poate fi implinita prin implicarea in activitati sportive, in cluburi, in activitati de voluntariat, in joburi part-time etc. Daca energia nu este consumata in activitati pozitive, consumul de droguri va deveni una dintre alternativele tentante.

7. Influenta parintilor

Toate studiile arata ca influenta parintilor este covarsitoare in ceea ce priveste consumul de droguri. Creand anumite reguli si pastrand in permanenta controlul asupra vietii copiilor, parintii sunt cei care pot stopa la timp efectele negative ale consumului de droguri. Daca un adolescent isi vede parintii sau pe apropiatii acestora consumand droguri, alcool, etc. atunci va avea un motiv in plus sa se apuce si el de consumat, considerand ca este ceva normal. E nevoie ca adultii sa impuna standarde clare in ceea ce priveste consumul de droguri si sa incurajeze combaterea acestora, indreptandu-i pe adolescenti catre provocari pozitive.

8. Accesul facil la droguri

Este un alt motiv pentru care adolescentii se apuca foarte usor de ele. Incepand cu pastilele care se prescriu pe retete si continuand cu etnobotanicele, drogurile pot fi procurate relativ usor. Odata inceput, consumul de droguri este greu stopat, creand o dependenta fizica si psihica ce poate fi indepartata doar cu ajutorul consilierii de specialitate.

Drogurile pot fi ușor accesibile în anumite medii, ceea ce crește riscul de consum.

9. Atentia exagerata / deficitul de atentie 

Atentia este un alt factor care poate determina consumul de droguri. Uneori, asa-zisii adolescenti problema beneficiaza de toata atentia celor din jur. Tendinta adultilor este de a-i tine pe adolescentii mai dificili langa ei mai degraba decat a discuta problemele de comportament pe care acestia le au. Alteori, parintii sunt prea ocupati cu serviciul pentru a acorda suficienta atentie copiilor. In cazul unui deficit de atentie, adolescentii nu cer parintilor sa le acorde mai mult timp, ci au tendinta de a se indeparta de acestia, iar consumul de droguri este pentru ei o alternativa.

10. Dependenta 

Dependeta este o boala cu o componenta genetica foarte importanta. Exista posibilitatea ca un adolescent sa fie predispus la dependenta, iar boala sa se manifeste atunci cand anumiti factori o favorizeaza. Drogurile reprezinta un astfel de factor.

Desigur, motivele variaza de la caz la caz si cunosc particularizari care uneori sunt de-a dreptul neasteptate. Ceea ce ar trebui sa retina adultii este faptul ca indiferent care este motivul pentru care tinerii se apuca de consumul de droguri, problemele pe care acesta le genereaza necesita toata atentia unui parinte. Si, chiar daca uneori pare mai putin ofensiv, consumul de alcool ar trebui tratat cu aceeasi seriozitate, cu atat mai mult cu cat alcoolul este mai la indemana decat sunt drogurile.

🔸 Cititi neaparat in continuare: Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza

11. Percepția greșită asupra riscurilor:

Unii adolescenți pot subestima riscurile asociate consumului de droguri, având impresia că pot controla situația sau că nu li se poate întâmpla nimic rău.

Cum le vorbim copiilor despre droguri?

Asadar, cand alegem momentul potrivit pentru a vorbi copilului despre droguri? Unii parinti amana mereu momentul, sustinand ca nu este inca varsta potrivita pentru a discuta despre asa ceva, altii considera ca scoala e cea care ar trebui sa aduca in discutie astfel de probleme. Un lucru e sigur insa: comunicarea cu parintii este lucrul cel mai benefic pentru un copil. Iata sfaturi importante despre cum sa vorbim copilului despre pericolul drogurilor

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) mai 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII