Preeclampsia în sarcină: testare și diagnosticare - sfatul medicului (VIDEO)

Preeclampsia în sarcină: testare și diagnosticare - sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Preeclampsia este o afectiune gravă specifică sarcinii ce afectează mai multe organe, caracterizată prin: hipertensiune arterială și prezența proteinelor in urină după săptămana 20 de sarcină.

Preeclampsia apare la 2 pana la 8% din sarcini si conduce la o morbiditate si mortalitate maternă și fetală semnificative. Astfel, preeclampsia reprezintă o cauză majoră de prematuritate extremă (20% din nașterile premature pană la 32 săptămani sunt cauzate de preeclampsie) și determină de asemenea aproximativ 76.000 decese materne pe an, în intreaga lume.

Doamna DR. ANTOANELA CURICI - Asistent Universitar, Medic Primar Medicină de Laborator si Director Medical Synevo Romania - ne explică cum se face diagnosticul preeclampsiei in sarcină și cum se monitorizează. Material VIDEO.

veti citi
Preeclampsia: o afecțiune gravă a sarcinii
Alte simptome și modificari ale parametrilor de laborator
Riscurile preeclampsiei
Cum se poate diagnostica preeclampsia
Evaluarea severității preeclampsiei: 

Preeclampsia: o afecțiune gravă a sarcinii

Preeclampsia (PE) este o afectiune grava specifica sarcinii cu afectarea mai multor organe caracterizata prin:

hipertensiune arteriala (HTA)  si

proteine in urina aparute dupa saptamana 20 de sarcina.

Desi definitia clasica a preeclampsiei include prezenta celor doua criterii (HTA si proteinurie), unele gravide manifesta hipertensiune arteriala si semne de afectare multipla de organe fara detectarea proteinelor in urina.

  Mergi la testarea preeclampsiei în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea întregii perioade de sarcină. Beneficiază de până la 15% reducere la profilele destinate fiecărui trimestru de sarcină.

♦ Preeclamsia se poate dezvolta dupa saptamana 20 de sarcina si pana la 48 ore postpartum; cel mai frecvent este insa diagnosticata dupa 34 saptamani de sarcina. Boala declansata timpuriu (pana in 34 saptamani) este insotita de un risc perinatal si complicatii materne mai mari.

Alte simptome și modificari ale parametrilor de laborator

De aceea, in absenta proteinelor din urina, preeclampsia este diagnosticata pe baza existentei hipertensiunii arteriale, asociata cu alte semne si simptome sau modificari ale parametrilor de laborator cum ar fi:

numarul de trombocite scazut (mai mic de 100 000/microL),

semne de afectare hepatica (dublarea nivelului transaminazelor serice fata de valorile de referinta),

aparitia in premiera a unei disfunctii renale (valori ale creatininei serice peste 1.1 mg/dL sau dublarea nivelului creatininei serice in absenta unei boli renale),

afectare pulmonara (uneori cu dificultati in respiratie), sau tulburari cerebrale/vizuale recent instalate.

Riscurile preeclampsiei

risc preeclampsie sarcina

Preeclampsia apare la 2 pana la 8% din sarcini si conduce la o morbiditate si mortalitate materna si fetala semnificative. Astfel, preeclapsia reprezinta o cauza majora de prematuritate extrema (20% din nasterile premature pana la 32 saptamani sunt cauzate de preeclampsie) si determina de asemenea aproximativ 76.000 decese materne pe an, in intreaga lume.

In majoritatea cazurilor, preeclapsia apare la femeile aflate la prima sarcina. In plus, unele afectiuni medicale asociaza un risc mai mare de preeclampsie, precum HTA, diabetul zaharat si bolile renale.

♦Preeclampsia apare la 2 pana la 8% din sarcini si conduce la o morbiditate si mortalitate materna si fetala semnificative. Astfel, preeclapsia reprezinta o cauza majora de prematuritate extrema (20% din nasterile premature pana la 32 saptamani sunt cauzate de preeclampsie) si determina de asemenea aproximativ 76.000 decese materne pe an, in intreaga lume.

Preeclampsia se poate dezvolta dupa saptamana 20 de sarcina si pana la 48 ore postpartum; cel mai frecvent este insa diagnosticata dupa 34 saptamani de sarcina. Boala declansata timpuriu (pana in 34 saptamani) este insotita de un risc perinatal si complicatii materne mai mari.

Cum se poate diagnostica preeclampsia

Pentru diagnosticul preeclampsiei, Synevo foloseste raportul dintre 2 markeri biochimici impreuna cu celelalte datele clinice. Studiile au aratat ca gravidele care vor dezvolta preeclampsie prezinta modificari ale acestor factori cu cateva saptamani inainte de debutul clinic a bolii, comparativ cu gravidele care au evolutie normala a sarcinii. In plus, raportul se coreleaza cu severitatea preeclampsiei.

IMPORTANT Markeri preeclampsie - valori de referinta

Raportul dintre cei 2 markeri de preeclampsie este folosit pentru predictia sau excluderea PE la gravidele cu factori de risc.

Acesti factori de risc fiind:

preeclampsie anterioara; 

sarcina multipla; 

conditii medicale preexistente: HTA, boala cronica de rinichi, diabet zaharat tip 1, lupus eritematos sistemic;  

primiparitate;   

antecedente familiale de preeclampsie (mama sau sora);   

obezitate;

varsta peste 40 ani;

istoric de trombofilie; 

fertilizarea in vitro.

Evaluarea severității preeclampsiei:

cresterea brusca a raportului indica o agravare a conditiei clinice, in timp ce o valoare stabila asigura medicul obstetrician ca starea pacientei nu se va deteriora rapid si permite repetarea testului dupa 2 saptamani.

Raportul dintre cei 2 factori vasculari a fost aprobat pentru utilizarea in diagnosticul PE impreuna cu celelalte date clinice si a fost inclus in ghidurile internationale ca instrument de excludere a PE la gravidele cu varsta a sarcinii intre 20 si 35 saptamani de sarcina. 

Oferta specială Synevo: 

Monitorizarea diabetului: Menține diabetul sub control

Dacă îți monitorizezi frecvent nivelul de zahăr din sânge, cumpără online sau din centrele Synevo oricare dintre testele specifice și solicită cardul de reducere pentru monitorizarea diabetului.

Fie că efectuezi testul Hemoglobina glicată sau combini alte două teste (cumulate) dintre următoarele: Hb A1c (Hemoglobina glicată), Profilul lipidic sau Rata filtrării glomerulare (eGFR), în perioada 10.05.2021 – 30.09.2021, intri în posesia cardului de reducere și beneficiezi de un preț special al profilului pentru monitorizarea diabetului, până la finalul anului.


 

Profiluri Synevo pentru screening-ul femeilor însărcinate

Până la finalul acestui an, în centrele de recoltare Synevo este în plină desfășurare o campanie adresată femeilor însărcinate, în care sunt incluse trei profiluri de analize medicale pentru monitorizarea gravidei, în vederea depistării la timp a unor afecțiuni ce pot apărea de-a lungul fiecărui trimestru de sarcină.

Cumpără online sau din centrele Synevo profilul TORCH ori unul dintre testele componente ale acestuia și poți intra în posesia cardului de reduceri în perioada 10.05 – 30.09.2021. Cu ajutorul acestuia beneficiezi de un discount la solicitarea profilelor concepute special pentru monitorizarea fiecărui trimestru de sarcină, până la finalul anului.

 

AICI sunt prezentate analizele din structura profilurilor de screening din Campania pentru Monitorizarea Sarcinii și evoluția parametrilor acestora, în funcție de modificările fiziologice care au loc în fiecare trimestru de sarcină, precum și rolul anumitor teste în diagnosticul unor afecțiuni în stadii incipiente.

sarcina synevo

 autor: Desprecopii © 2021
Realizat cu contributia doamnei DR. ANTOANELA CURICI - Asistent Universitar, Medic Primar Medicină de Laborator si Director Medical Synevo Romania
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII