Noua generație de copii. Cum îi ajutăm să combine joaca digitală cu cea fizică

Noua generatie de copii. Cum ii ajutam sa combine joaca digitala cu cea fizica

Când eram noi copii, calculatoarele abia apăreau în viața familiilor din țara noastră. Mulți dintre noi am crescut fără televizor, și poate, de multe ori fugeam până la vecina pentru a da un telefon. Lucrurile sunt cu mult schimbate astăzi. Deținem cu ușurință două sau trei televizoare, un laptop, o tabletă și cu siguranță un telefon performant. Copiii încep să folosească aceste dispozitive de la o vârstă fragedă, deoarece asta e lumea în care trăim.

Dar într-o lume atât de digitalizată, ce putem face noi, ca părinți, pentru a-i menține pe cei mici într-o realitate fizică atât de necesară pentru o dezvoltare armonioasă? În mod cert, nu putem da timpul înapoi, deoarece lumea va continua să se dezvolte din punct de vedere tehnologic tot mai mult. Așadar, cum procedăm pentru a le cultiva obiceiuri bune legate de sănătatea lor fizică?

Cine sunt copiii generației Alfa?

Născuți în perioada 2010-2025, acești copii ai generației Alfa au un impact foarte puternic asupra comportamentelor de cheltuieli ai părinților lor. Bineînțeles acest comportament a fost influențat de-a lungul multor ani. Dar, după îndelungi cercetări s-a demonstrat, că niciodată nu a existat o relație mai intensă, pasională și la limită între două generații, precum cea dintre părinții milenari și copii Alfa. Această categorie de părinți pune multă valoare pe cele mai potrivite metode de educație. (i)

Copiii generației Alfa vor fi cei mai educați din toate timpurile, cu cel mai mare acces la tehnologie. Așteptările acestor viitori adulți vor fi greu de împlinit. Ei vor fi obișnuiți cu integrarea perfectă a tehnologiei în viața lor, la o scară fără precedent. Pentru ei prezența vocilor tehnologice în casă va reprezenta un mod natural de a crește. Tocmai de aceea, învățarea personalizată la nivel înalt este obligatorie. (ii)

Lipsa atenției prelungite

Datorită rapidității cu care se petrec lucrurile în lumea digitală, mulți copii vor prezenta o capacitate foarte redusă de a-și păstra atenția. Poate de multe ori vor apărea frustrări atunci când vor observa că mașina nu se deplasează la fel de repede pe șosea precum cea din jocul de pe tabletă, sau mâncarea nu este gata în zece secunde ca și la televizor. Menținerea contactului cu realitatea este deosebit de importantă pentru dezvoltarea corespunzătoare a acestor copii.

Mișcarea și joaca fizică au un rol important în reglarea capacității de menținere a atenției. Cărămizile din gama LEGO® DUPLO® reprezintă un start excelent pentru distracție nemăsurată. Cărămizile mari în mâinile mici ale copiilor îi vor provoca pe aceștia să exerseze și să își dezvolte abilități atât de importante pentru o creștere sănătoasă. Culorile și poveștile interesante pe care seturile LEGO® le inspiră reprezintă cel mai bun start pentru ca cei mici să descopere cine sunt. Nu există corect sau greșit, ci doar un număr nesfârșit de posibilități.

Timp de calitate în joaca digitală

Timpul în fața ecranelor, folosit în mod corect, îți va ajuta copilul să își dezvolte noi abilități și să înțeleagă mult mai bine lumea reală. Este foarte important ca toate tehnologiile la care i se oferă acces celui mic, să fie folosite în scop educativ și sub supravegherea unui adult. Astfel, vei avea posibilitatea să observi dezvoltarea pozitivă a copilului tău și să petreceți câteva minute împreună. Este bine să alegeți pentru timpul petrecut în fața ecranelor, surse de încredere și de înaltă calitate, precum cărți online sau filmulețe educative. De asemenea, ar fi indicat ca aplicațiile pe care le folosiți să nu fie acompaniate de sunete prea puternice, pentru a nu-l distrage pe micuț de la procesul de învățare. Pe de altă parte, conținutul media la care este supus copilul, trebuie să fie potrivit vârstei acestuia, să nu creeze plictiseală sau, deopotrivă, frustrare, din cauza complexității crescute. Alegerea unor experiențe superioare în momentele folosirii unor dispozitive media îți vor ajuta copilul să facă legături valoroase cu lumea reală, să își îmbunătățească limbajul prin discutarea despre tot ceea ce vede, și dezvoltarea creativității. (iii)

Echilibrul dintre digital și real

Camionul cu alfabet, trenul cu cifre, fermierul și văcuța lui, personajele Disney reprezintă, toate, posibilități infinite pentru dezvoltarea corectă a copiilor. Dar, având în vedere lumea tehnologică în care trăim, LEGO® DUPLO® a creat o aplicație pentru a dezvolta imaginația și creativitatea copilului tău, prin joacă și învățare. Aceasta este o aplicație distractivă și interactivă, care îl învață pe micuțul tău lecții și abilități valoroase într-un mediu distractiv. (iv)

Știm că cei mici se plictisesc repede. Tocmai de aceea, pentru a-i menține interesul poți alterna perioadele de joacă cu aplicația LEGO®, iar apoi să construiți împreună cu cărămizi reale tot ceea ce ați făcut în mediul digital. Este poate una dintre cele mai bune metode prin care poți să îți înveți copilul cum să combine, în mod educativ, cele două posibilități de joacă.

Cum stabilești o proporție corectă între tipurile de joacă?

Timpurile s-au schimbat foarte mult deoarece noua generație crește cu joaca digitală ca parte naturală din experiența lor. Totuși, este foarte important ca cei mici să nu renunțe la joaca fizică pentru că aceasta stimulează creierul într-un mod diferit, dar la fel de important.

Nu credem că jucăriile digitale vor înlocui vreodată complet jucăriile fizice. Până la urma, întotdeauna va fi distractiv să arunci o piatră în lacul din parc sau să te dai cu bicicleta cu prietenii. Specialiștii LEGO® consideră că cea mai bună metodă de a dezvolta jucării, este observarea atentă a copiilor și a felului în care aceștia privesc lumea. Limita dintre a crea o jucărie prea simplă care poate duce rapid la plictiseală și a crea o jucărie prea complicată care aduce frustrări, este extrem de fină. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari provocări, deoarece lumea copiilor este într-o continuă dezvoltare. (v)

Copiii trebuie să înțeleagă că nu e bine să stea toată ziua cu obiecte tehnologice în mână, și trebuie să aibă un program bine stabilit

Tu, ca părinte ești responsabil pentru dezvoltarea corespunzătoare a celui mic. Felul în care o faci ține doar de imaginația ta. Îți garantăm că fiul sau fiica ta va fi foarte entuziasmat atunci când vă întoarceți de la cumpărături și îi propui să construiți împreună, acasă, taraba cu legume și fructe din piață sau autobuzul pe care l-ați văzut pe stradă. Toate acestea și multe altele se pot face cu puțină bunăvoință din minunatele cărămizi LEGO®. Distracția de care veți avea parte va fi pe măsură!

Referințe:

 (i) Forbes. Iul 14, 2021.
 (ii) Keystone academic solutions. Iul 14, 2021.

 (iii) LEGO Foundation. Iul 14, 2021.
 (iv) App Store. Iul 14, 2021.
 (v) Medium. Iul 14, 2021. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jucarii

Învățare prin joacă

Jocul părinte-copil înseamnă la urma urmei distracție. Dar este de asemenea extrem de benefic pentru dezvoltarea și învățarea copiilor. Copiii de până la 16 luni pot deduce informații esențiale despre o jucărie, doar observând adulții care se joacă mai întâi cu ea.

Ajută-l să se joace! Tu (chiar așa, tu!) ai șansa de a le înlesni joaca, ajutându-i să consolideze ceea ce știu deja și învățându-i lecții noi.

LEGO® DUPLO® înseamnă a oferi copilului tău oportunitatea să construiască, să creeze şi să se dezvolte, descoperind în acelaşi timp... ATÂT DE MULTE FELURI DE A SE JUCA! Află mai multe accesand Site-ul LEGO® DUPLO®!

Cumpără LEGO DUPLO online aici

Emag
Noriel