Conjunctivita la bebeluși și copii: ce este și cum o prevenim?

Conjunctivita la bebelusi si copii: ce este si cum o prevenim?

Conjunctivita la bebeluși și copii este mult mai răspândită decât la adulți, fapt explicabil având în vedere că micuții pun mereu mânuțele murdare la ochi. Studiile arată că, până la vârsta de 5 ani, unul din 5 copii va suferi de conjunctivită.

„Boala ochilor roșii” nu este gravă, prin urmare nu ar trebui să te sperie, dar nu este recomandat nici să o tratezi cu indiferență. Dacă apare, cel mai important este să nu amâni mersul la un specialist, pentru consult și un tratament potrivit. Înainte de asta însă, hai să îți povestim cum îți dai seama că cel mic are conjunctivită și ce poți face ca să o previi.

Vei citi:

Conjunctivita este o afecțiune a ochiului ce are la bază inflamația conjunctivei – țesutul care acoperă partea albă a ochiului la exterior, precum și interiorul pleoapei. Poate afecta doar unul sau chiar ambii ochi și, în majoritatea cazurilor, este extrem de neplăcută și contagioasă, motiv pentru este recomandat să-l ții pe cel mic izolat pe perioada manifestării acestei boli și să-l supraveghezi atent pentru a întreține o igienă corectă.

 Cum se contactează și cum se manifestă?

Deși nu doare și nici nu afectează vederea, cel puțin în stadiile incipiente, fără complicații, conjunctivita vine totuși cu o serie de manifestări supărătoare pentru copil. Primele simptome pe care le vei putea observa sunt ochii roșii și lăcrimoși, urmați apoi de senzația de usturime și mâncărime, senzația de corp străin, secreții abundente incolore sau alb-gălbui în colțul ochiului care, pe timpul nopții, pot duce la lipirea pleoapelor.

În funcție de modul în care cel mic o contactează, există trei tipuri mari de conjunctivită la copii: infecțioasă, alergică și iritantă. 

1. Conjunctivita infecțioasă este contagioasă și este cauzată de un virus sau de o bacterie. Apare atunci când copilul intră în contact direct cu secrețiile nazale sau oculare ale unei persoane deja infectate sau chiar atunci când atinge obiectele sau folosește un prosop contaminat de aceasta.

2. Conjunctivita alergică nu este contagioasă și apare atunci când copilul intră în contact cu o substanță care declanșează o reacție alergică la nivel ocular, putând fi asociată și cu alte simptome specifice alergiilor, precum strănutul sau congestia nazală.

3. Conjunctivita iritantă nu este contagioasă și apare ca urmare a unei reacții alergice la iritanții din aer, precum fumul sau polenul, la clorul din piscină sau la ingredientele din anumite produse pentru ochii copilului, în special la cele care conțin conservanți. De asemenea, poate să apară pe fondul sindromului de ochi uscat. Dacă vorbim despre bebeluși, atunci poate fi produsă de existența unui canal lacrimal înfundat ce afectează circulația normală a lacrimilor.

 Cum poți preveni apariția conjunctivitei?

Poți preveni apariția conjunctivitei? În foarte multe dintre cazuri, da. Iată câteva reguli simple pentru îngrijirea ochilor de care să ții cont astfel încât să-ți protejezi micuțul.

• Înainte de atingerea sau curățarea zonei ochilor celui mic, este absolut necesar să-ți speli mâinile cu apă calduță și săpun;
• Curăță ochii copilului cel puțin o dată pe zi sau oricând simți nevoia, prin ștergerea fiecărui ochi, de la interiorul ochiului spre exterior, folosind servețele sau comprese sterile cu ser fiziologic;
• Dacă un membru al familiei are o infecție oculară, atunci ar trebui să evite contactul cu copilul sau cu obiectele acestuia;
• Dacă cel mic are un ochi afectat, explică-i cu răbdare și tact că nu trebuie să-l atingă, pentru că astfel ar putea transmite boala și la celălalt ochi;
• Nu folosi prosoape sau batiste la comun;
• În cazul aplicării de picături, picurați fără să atingeți ochiul cu vârful flaconului;
• Păstrează prosoape separate pentru fața și corpul bebelușului.

Cum alegi produsele potrivite pentru igiena oculară a bebelușilor și copiilor?

În primul rând, asigură-te că utilizezi întotdeauna materiale diferite de la un ochi la altul, sterile, de preferat de unică folosință, așa cum sunt șervețelele sterile Blephaclean. Procedând astfel, vei evita transmiterea infecției de la un ochi la altul.

Ai în vedere că pielea bebelușilor este de 5 ori mai subțire decât pielea unui adult, prin urmare este mult mai receptivă în fața infecțiilor.

Mai mult decât atât, aceasta este adesea iritată de lapte, hrană sau salivă, prin urmare necesită o atenție deosebită. Blephaclean - șervețele sterile de unică folosință fara conservanti sunt recomandate pentru bebelușii de peste 3 luni și sunt o soluție excelentă pentru a menține o igienă zilnică corectă.

Conservanții sunt una dintre principalele cauze de iritație și reacții alergice în cazul celor mici, prin urmare medicii recomandă să alegi produse fără conservanți pentru igiena copilului, în general, și pentru igiena oculară, în special. În acest fel vei putea realiza igiena copilului evitând iritațiile. Șervețelele sterile Blephaclean nu conțin conservanți și sunt blânde cu ochii micuților, în timp ce curăță în profunzime impuritățile din jurul acestora.

Recomandare:

Șervețele sterile pentru curățarea delicată a ochilor

Dezvoltate în colaborare cu dermatologi și oftalmologi, șervețelele sterile fără conservanți, BLEPHACLEAN, curăță în profunzime impuritățile din jurul ochilor, fără să irite pielea hipersensibilă a copiilor.

Fără conservanți

Potrivit pentru copiii de peste 3 luni

Recomandat pentru piele hipoalergenică

Cumpără BLEPHACLEAN online aici

Spring
Farmacia Tei

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️