Intervențiile chirurgicale la copii sub amenințarea COVID-19. Sfaturi și recomandări de la medicul specialist

Intervențiile chirurgicale la copii sub amenințarea COVID-19. Sfaturi și recomandări de la medicul specialist | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Pandemia actuală nu modifică afecțiunile chirurgicale care necesită o intervenție de specialitate, mai ales la copii. Multe dintre aceste afecțiuni sunt congenitale, sunt prezente de la naștere, deci nu vor fi modificate de niciun fel de influență exterioară.

Află care sunt cele mai frecvente exemple de afecțiuni chirurgicale la copii într-un interviu realizat cu dna. Dr. Avram Popa Mihaela, Medic Specialist Chirurgie Pediatrică, la Spitalul de Pediatrie MedLife:

Veți citi:
Este sigur pentru copilul meu să fie operat în timpul pandemiei COVID-19?
Hernia inghinală  - este mai frecventă la băieți
Fimoza - nu amânați o consultație
Hidronefroza - este descoperită încă din sarcină
Măsuri de siguranță in spital
Pot să stau cu copilul meu în spital?
 

Este sigur pentru copilul meu să fie operat în timpul pandemiei COVID-19?

Răspunsul scurt este DA. Sigur, și copiii se pot infecta cu noul coronavirus. Este drept că pot face forme în general ușoare sau de multe ori pot fi asimptomatici, însă se pot infecta și transmite virusul mai departe, indiferent de vârstă. Așadar, este firesc să aveți temeri și îngrijorări suplimentare atunci când copilul are nevoie de îngrijire în timpul unei pandemii globale, însă este important să continuați să urmați îndrumările medicilor pentru a obține îngrijirea necesară.

Care sunt cele mai frecvente exemple de afecțiuni chirurgicale la copii?

 Hernia inghinală  - este mai frecventă la băieți

Hernia inghinală reprezintă persistența canalului peritoneo-vaginal prin care testiculul a coborât din abdomen în scrot - o umflătură pe care părinții o observă în regiunea inghinală. Poate apărea atât la băieți, cât și la fete, dar este mai frecventă la băieți, pe partea dreaptă.

Diagnosticul de cele mai multe ori este clinic: din descrierea pe care o fac părinții, la care se adaugă examenul clinic făcut de către medicul chirurg. Un ajutor poate da ecografia inghinală bilaterală, care "vede" în profunzime și poate pune în evidență chiar și o hernie inaparentă clinic. Este importantă la fetițe, unde descoperirea ovarului în sacul herniar impune intervenția chirurgicală cât mai rapidă, dar nu înaintea unui set de analize.

Intervenția chirurgicală este una de rutină; durează între 30 minute și o oră, incluzând anestezia (anestezia generală). Spitalizarea durează 24 ore, în mod excepțional se poate prelungi în caz de apariție a unor complicații intraoperator sau postoperator, iar recuperarea este rapidă, copilul se mobilizează imediat ce se trezește din somnul anestezic; își reia rapid și alimentația.

În cazul intervențiilor de urgență pentru hernia strangulată - și aici vorbim de o ocluzie intestinală - intervenția este mai complicată. De asemenea, trebuie menționat și un risc de recidivă de circa 20%, comparativ cu mai puțin de 1% în cazul herniei inghinale necomplicate.

Recomandarea pentru părinți este să nu stea acasă cu un copil cu hernie. Este sigur să îl interneze și să îl opereze, chiar și în acest context. Spitalul dispune de condițiile necesare pentru acest lucru. Tot personalul este testat periodic, nimeni nu intră pe secția de chirurgie netestat – nici cel care se internează, nici aparținătorul, dar nici personalul medical.

 Fimoza - nu amânați o consultație

Fimoza este definită prin existenţa unui orificiu prepuţial strâmt, datorită unui inel fibros prepuţial, care nu permite decalotarea glandului şi poate fi considerată fiziologică până la vârsta de 4-5 ani.

La sugar şi copilul mic orificiul prepuţial este îngustat fiziologic, însă în lipsa unor fenomene inflamatorii locale, până la vârsta de 4-5 ani se dilată progresiv, permiţând o decalotare facilă.

La majoritatea copiilor mici fimoza este mai degrabă fiziologică decât patologică, prepuţul fiind incomplet separat de epiteliul glandului penisului (aderenţe balanoprepuţiale fiziologice).

La copiii mai mari şi la adulţi fimoza este mai frecvent patologică decât fiziologică.

Fimoza patologică (congenitală sau secundară) predispune la tulburări disurice, infecţii locale şi ascendente; la copiii mari realizează un obstacol subvezical şi poate genera reflux vezico-ureteral şi infecţii urinare recidivante.

Există cazuri cu adevărat importante, care pot duce la infecții urinare. Recomandarea pentru părinți este să vină la o consultație cu copilul, în primă fază. Și, dacă este cazul, să vină în spital și să opereze copilul. În momentul în care apare o complicație în cazul fimozei, este vorba despre infecția urinară, cea mai frecventă - greu de tratat la copii - cu antibiotic, uneori administrat intravenos, pe o perioadă de șapte-zece zile. Există și riscul de a infecta rinichiul, situație în care lucrurile se complică.

 Hidronefroza - este descoperită încă din sarcină

Un alt exemplu care poate în pericol unul dintre organele importante (rinichiul) este hidronefroza. Aceasta este o dilatație care apare la nivelul sistemului colector renal și este este descoperită încă din sarcină - mămica știe că acel copil care se naște are o problemă la rinichi. Această problemă trebuie operată la timp. Dacă nu este operată atunci când funcția renală este încă bună, nu se mai poate recupera această funcție și copilul rămâne cu un singur rinichi care funcționează normal.

Pandemia nu trebuie să fie o scuză de a nu veni cu copilul pentru o intervenție chirurgicală.

Măsuri de siguranță în spital

În momentul în care vorbim despre urgențe, o intervenție chirurgicală în contextul COVID-19, există un protocol special care se aplică. Există un circuit separat, o sală separată și echipament special pentru medici, asistenți de sală, infirmieri.

Niciunul dintre medici NU programează o intervenție chirurgicală care nu este necesară.

Indiferent dacă copilul are nevoie de o procedură chirurgicală sau de îngrijire medicală de bază, echipa de experți de la Spitalul de Pediatrie MedLife este aici pentru a vă ajuta.

 Pot să stau cu copilul meu în spital?

Mulți părinți se întreabă: Este sigur să mă internez? Pot să stau cu copilul meu? Intervenția chirurgicală se va face în condiții de siguranță? DA, este sigur să vă internați în spital. Tot personalul este testat, majoritatea membrilor echipei sunt vaccinați. Atât copilul, cât și aparținătorul care se internează, amândoi vor fi testați pentru a vedea dacă sunt infectați cu COVID-19. Există circuite separate, iar spitalul dispune de camere mamă și copil, cu baie proprie, în care are acces doar personalul medical. Nimeni altcineva nu intră pe secție.

În concluzie, în momentul în care există o suspiciune a unei afecțiuni chirurgicale, părinții trebuie să meargă cu copilul la o consultație. Doar medicul specialist (medicul chirurg pediatru) poate să confirme un diagnostic și poate să pună acea indicație de intervenție chirurgicală. Dacă este nevoie de o intervenție, medicul recomandă să o faceți, chiar și în contextul actual.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Avram Popa Mihaela, Medic Specialist Chirurgie Pediatrică, la Spitalul de Pediatrie MedLife
Toate drepturile rezervate ©  2021

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️