COVID-19 în timpul sarcinii: Poate fi transmis virusul de la mamă la făt? - sfatul medicului ☑

COVID-19 în timpul sarcinii: Poate fi transmis virusul de la mamă la făt? - sfatul medicului ☑ | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

În perioada sarcinii, este recomandat ca viitoarea mămică să ia în calcul toate măsurile de precauție pentru a limita riscul unei eventuale îmbolnăviri și să se asigure că poate beneficia de asistență medicală continuă, pe tot parcursul sarcinii. Atunci când alege o unitate medicală pentru a naște, gravida trebuie să se asigure că sunt respectate toate măsurile de siguranță și prevenție, atât în timpul nașterii, cât și după.

Ținând cont de faptul că sistemul imunitar al femeii suferă modificări în timpul sarcinii și luând în considerare un eventual istoric privind infecțiile virale, sarcina poate face ca femeile să devină mai expuse la infecția COVID-19. În plus, ele pot prezenta un răspuns mult mai puternic la contactul cu virusul SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă o formă mai severă de boală. Mai multe despre acest subiect ne spune doamna doctor Negoescu Carmen, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, MedLife Băneasa:

Veți citi:
Semne și simptome generale de SARS-CoV-2 la gravide
Riscurile la care se supune o gravidă sau o viitoare gravidă
Poate fi transmisă infecția la nou-născut?

Semne și simptome generale de SARS-CoV-2 la gravide

Dacă atunci când ne confruntam cu varianta Alfa a virusului SARS-CoV-2, în prima etapă a pandemiei, gravidele aveau simptome ușoare sau erau asimptomatice, iar medicii le urmăreau din precauții suplimentare, ulterior s-a constatat că varianta Delta poate aduce diverse complicații în timpul sarcinii. Sunt gravide care în primele zile nu dezvoltă niciun simptom, însă tulburările de coagulare, de exemplu, nu se pot cuantifica doar clinic, ci necesită anumite analize, inclusiv d-dimeri sau analize de coagulare.

Pe de altă parte, există situații în care gravida poate să aibă simptome respiratorii, să tușească, să fie febrilă, să aibă fenomene de infecții respiratorii superioare, iar lucrurile pe fundal se pot complica silențios, până la forme de infecții respiratorii severe cu afectare pulmonară serioasă, tromboembolisme (care pot pune în pericol viața mamei) sau afectarea sistemului nervos (sunt paciente care fac accidente vasculare în timpul sarcinii, din cauza cheagurilor de sânge care se formează în vasele de sânge de la nivelul creierului).

Sarcina vine cu un risc crescut de tromboză ea însăși. În plus, în situația în care se mai adaugă și acest virus la care s-a constatat că patogenia tromboembolică este foarte importantă, gravidele pot dezvolta cheaguri de sânge în orice venă sau arteră a corpului, adaugă doamna doctor Negoescu Carmen.

Riscurilela care se supune o gravidă sau o viitoare gravidă în momentul în care decide să nu se vaccineze, amână momentul vaccinării sau se oprește la imunizarea cu o singură doză de vaccin

Preconcepțional, există riscul de a se îmbolnăvi și astfel, dincolo de faptul că își pune în pericol sănătatea proprie, se amână și proiectul de a rămâne însărcinată pentru o perioadă indefinită.

Dacă a rămas însărcinată și este în primul trimestru, având în vedere experiența medicilor și literatura de specialitate, doamna doctor Negoescu Carmen menționează că, de cele mai multe ori, sarcinile se opresc în evoluție - un moment greu, atât psihologic, cât și material.

În trimestrul doi și trei există, de asemenea, riscul de oprire a sarcinii în evoluție și riscul de naștere prematură, care în anumite situații poate pune și fătul într-o dificultate deosebită, având în vedere că viabilitatea sa este condiționată și de vârsta gestațională.

Se știe că imunitatea gravidelor este mai scăzută, astfel pot contracta mai ușor acest virus, într-o formă în care, cel puțin în primele zile, pot considera că nu au boala, neavând simptome specifice. Însă, există riscul ca lucrurile să involueze într-un ritm rapid.

Alte riscuri la care se supune o gravidă sau o viitoare gravidă în cazul contractării virusului SARS-CoV-2 includ dezlipirea de placentă, tot din cauza unor complicații tromboembolice, și riscul de insuficiență renală. Acestea pot apărea atât în travaliu, cât și în timpul cezarienei sau post-partum.

Poate fi transmisă infecția la nou-născut?

S-a constatat că infecția poate să treacă și la bebeluș în timpul sarcinii. Deși numărul copiilor confirmați pozitiv cu infecție COVID-19 la naștere este mic, lucrurile pot evolua într-un sens negativ.

Infecția COVID-19 la nou-născut poate fi asimptomatică, moderată sau severă, iar perioada de incubație a virusului este de 1-7 zile, cu debut al simptomelor clinice până la 14 zile. Poate include manifestări nespecifice, cu precădere la nou-născutul prematur.

Nou-născuții vor fi monitorizați permanent pentru semne vitale și simptomatologie cardiorespiratorie și gastrointestinală (alimentație dificilă, vărsături și distensie abdominală). În plus, va fi efectuată o serie de investigații de laborator: hemoleucogramă completă, proteină C reactivă, testare PCR, mai multe probe din locuri diferite - căi respiratorii superioare și inferioare, sânge, materii fecale. Nu în ultimul rând, examen radiologic și/sau ecografic, teste hepatice și renale.

Pot fi recomandate și alte teste pentru excluderea posibilelor etiologii virale și/sau bacteriene în cazul nou-născutului simptomatic. Din punctul de vedere al managementului medical, se impun izolarea și carantina.

Externarea nou-născuților este posibilă după testare PCR oro-nazo-faringiană la 24-48h, până când se obțin două rezultate negative consecutive, afebrilitate pentru 3 zile consecutive și ameliorare clinică - în cazul celor ce prezintă simptomatologie - și Rx pulmonar/ecografie pulmonară.

În cadrul Maternităților MedLife, au fost luate măsuri de protecție și prevenție, astfel încât viitoarele mămici să se simtă în deplină siguranță și să se bucure din plin de experiență nașterii și de primele momente petrecute alături de nou născut.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Negoescu Carmen, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, MedLife
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️