Vaccinarea anti-COVID-19: Un prilej de a dezvolta abilitățile decizionale ale copiilor de peste 12 ani

Vaccinarea anti-COVID-19: Un prilej de a dezvolta abilitățile decizionale ale copiilor de peste 12 ani | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Momentul în care vaccinarea a fost posibilă într-o manieră sigură și pentru copii, a făcut ca în interiorul unei familii, dintr-o dată, să apară discuțiile care înainte erau doar între familia respectivă și o altă familie. Acum e între părinte și copil, iar aceste tipuri de discuții apar mai ales în cazul adolescenților care își doresc să se vaccineze și părinții care nu sunt de acord cu acest gest. Cum poate fi gestionată această situație? Ne răspunde și ne povestește mai multe despre acest subiect doamna doctor Paraipan Cornelia, Medic Specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului, Centrul de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare, parte din Grupul MedLife.

Veți citi:
Cum îi explici copilului că trebuie să se vaccineze?
Copiii au nevoie să învețe să aibă abilități de gândire critică
Eu îmi doresc vaccinarea, dar părinții mei nu. Ce fac?

Cum îi explici copilului că trebuie să se vaccineze?

Cadrele medicale înțeleg frica părinților în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID și o validează, fiecare părinte fiind preocupat de binele copilul său. Însă riscurile vaccinării sunt, de cele mai multe ori, mult mai mici decât cele care ar putea fi asociate cu îmbolnăvirea. În momentul în care specialiștii prezintă situația în această manieră, reușesc să ajute și părintele să pornească o discuție similară cu copilul.

Decizia de vaccinare trebuie prezentată și discutată cu copiii, nu doar impusă, pe principiul "Mâine te vei vaccina, pentru că noi adulții am hotărât asta, indiferent de ceea ce decizi tu". Atunci când părintele inițiază discuția, este bine să îi transmită copilului informația în această manieră:

Noi ne-am gândit că ar fi bine ca și tu să te vaccinezi. În felul acesta, credem că ai putea să te simți în siguranță cu colegii tăi, să îți vezi bunicii, să ai o mai mare siguranță. Ce părere ai TU despre asta? E ceva ce te nelămurește? Ceva ce te sperie? Ai citit ceva ce te îngrijorează?

Copiii au nevoie să învețe să aibă abilități de gândire critică

Pentru copiii de peste 12 ani, experiența vaccinării poate fi o abilitate de a lua decizii, o abilitate pe care au nevoie să o antreneze. Acești copii trăiesc în lumea internetului, cu acces nelimitat la o multitudine de informații, cu acces major la știri false (fenomenul de fake news), astfel că au nevoie să învețe să aibă abilități de gândire critică prin care să nu ajungă ușor manipulabili. De aceea, părinții nu trebuie să ia decizia în locul copilului, ci să îi permită acestuia să contribuie la luarea unei decizii.

Eu îmi doresc vaccinarea, dar părinții mei nu. Ce fac?

Dr. Paraipan Cornelia povestește că nu de puține ori s-a întâmplat ca însuși copilul să vină în cabinet și să spună "Eu îmi doresc vaccinarea, părinții mei nu. Convingeți-i dumneavoastră". Este realmente dramatic ce se întâmplă în astfel de familii și în astfel de cazuri, fiindcă acești copii își dau seama că ar putea să aibă la îndemână un mijloc prin care să se simtă atât ei, cât și cei dragi lor, în siguranță.

În astfel de situații, decizia copilului de a se vaccina trebuie expusă în fața părintelui astfel:

Copilul dumneavoastră nu vrea să vă submineze autoritatea, nu face lucrul acesta împotriva dumneavoastră, ci ca pe un act de siguranță pentru el și pentru familie, din loialitate față de voi. Pentru că nu vrea să se trezească într-o postură în care să-și dea seama că a avut acces la toate resursele și cu un sentiment de vină cu care îi va fi foarte greu să trăiască, mai ales dacă se întâmplă, din nefericire, ca vreunul dintre părinți sau chiar amândoi să moară.

Nici părintele, nici copilul, nu sunt vinovaţi de neînţelegerile dintre ei! Ei nu se "aud" şi, ca urmare, nu îşi răspund conform aşteptărilor. Lipsa de răspuns sporeşte suferinţa ambelor părţi. La MindCare părinţii discută cu specialistul pentru a găsi soluţii şi răspunsuri!

Este un subiect foarte delicat și discuția continuă în cadrul familiei, menționează medicul psihiatru Cornelia Paraipan. Aceasta îi încurajează pe adolescenți și copii să caute informațiile care să îi ajute în inițierea unei discuții cu familia. O discuție comună care nu se referă doar la siguranță/nesiguranță, ne vaccinăm/nu ne vaccinăm, ci și la "De ce ne este frică". Din nefericire, nu întotdeauna funcționează, adaugă doamna Dr. Paraipan Cornelia, dar a avut destul de mulți copii care au reușit să își convingă părinții să se vaccineze, folosind toate instrumentele pe care le aveau la dispoziție pentru a face asta.

 MindCare este un centru de sănătate mintală care oferă servicii de psihiatrie și psihoterapie tuturor categoriilor de vârstă atât individual, cât și în cadrul grupurilor sau sub forma atelierelor de informare și suport.

Abonamente individuale MedLife

De ce să alegi MedLife?

Cu o experiență de aproape 3 decenii, am crescut cel mai mare sistem de servicii private de sănătate din România pe pilonii valorilor care ne definesc în primul rând ca oameni, apoi ca profesioniști. Când vii la MedLife, ești tratat cu respect, grijă, empatie, pentru ca în tine să cultivăm încrederea și speranța, ingredientele care ne ajută ca împreună să facem România bine.

Sănătatea este profesia și pasiunea noastră. Diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunilor sunt cele mai importante aspecte de care ținem cont zi de zi pentru a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient.

Mai multe informații aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️