La ce vârstă debutează dermatita atopică? Primele simptome și semne

La ce vârstă debutează dermatita atopică? Primele simptome și semne | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Dermatita atopică este cea mai răspândită formă de dermatită, afectând, la nivel global, aproximativ 20% dintre copii și până la 10% din totalul populației adulte (1).

Aceasta începe să se manifeste încă din primele luni de viață, astfel că este important să putem recunoaște din timp simptomele, pentru le putea oferi celor mici, sub îndrumarea unui specialist dermatolog, tratamentul și îngrijirea corespunzătoare. Mai multe detalii importante despre vârsta la care debutează dermatita atopică, ce simptome și semne distincte prezintă bebelușii, copiii mai mari, dar și adulții, ne oferă doamna doctor Dărăban Diana, Medic Specialist Dermatolog, MedLife Băneasa.

Veți citi:
Ce este dermatita atopică și cum debutează?
Poate fi prevenită sau vindecată dermatita atopică?
Simptome specifice dermatitei atopice
Cum se manifestă dermatita atopică la sugari?
Cum se manifestă dermatita atopică la copilul mai mare de 2 ani?
Cum se manifestă dermatita atopică la adolescenți și la adulți?
La ce semne trebuie să consultăm medicul?
Este dermatita atopică o afecțiune ereditară?
Rutina zilnică de îngrijire: Cum să calmezi pielea cu produsele potrivite?

Ce este dermatita atopică și cum debutează?

Dermatita atopică este o afecțiune cronică intens pruriginoasă care evoluează în pusee eruptive, de multe ori declanșate de factori necunoscuți, urmate de perioade de acalmie, de liniște. Din punct de vedere clinic, factorii care indică existența acestei afecțiuni sunt:

• uscăciune tegumentară;
• mâncărime cutanată (sau prurit);
• manifestări de tip eczemă, care pot îmbrăca diverse aspecte clinice;
• și uneori lichenificări cutanate, care înseamnă îngroșări ale pielii cu cadrilaj accentuat.

Dermatita atopică se poate asocia cu alte afecțiuni cu mecanism alergic (cum ar fi urticariile alimentare, astmul bronșic, rinită alergică) atunci când există aceste asocieri, de obicei fiind prima manifestare din marșul atopic.

Incidența acestei afecțiuni este de 10-20% printre copii și de până la 10% printre adulți.

Poate fi prevenită sau vindecată dermatita atopică?

Dermatita atopică nu poate fi prevenită și nici nu poate fi vindecată cu un tratament de scurtă durată, dar poate fi ținută sub control folosind produse de igienă și de îngrijire adecvate și urmând un tratament corespunzător în momentul în care apar puseele eruptive. De asemenea, se recomandă evitarea contactului cu factori iritanți pentru piele, cu factori la care s-au dezvoltat alergii și cu factori la care s-a observat că se agravează sau se produc pusee eruptive.

Tratamentul de bază pentru dermatita atopică, atât în perioadele de remisie, cât și în puseuri, rămâne aplicarea cremelor dermatologice emoliente, special create pentru această afecțiune.

Este esențial să ținem cont de faptul că pielea atopică are o serie de nevoi specifice, diferite de cele ale pielii sănătoase, care se usucă doar uneori. Astfel, se vor alege creme special concepute pentru pielea atopică, care să nu conțină ingrediente cu potențial alergen sau iritant. Produsele dezvoltate de Bioderma în gama Atoderm sunt create plecând de la nevoile pielii atopice și conțin formule brevetate, care repară și reconstruiesc bariera naturală de protecție a pielii.

Simptome specifice dermatitei atopice

Indiferent de vârsta la care apar puseele eruptive, există niște simptome esențiale pentru a pune un diagnostic de dermatită atopică, ele fiind reprezentate de prurit (mâncărime cutanată) și de apariția eczemei, care poate îmbrăca aspect acut, subacut sau cronic. Eczemele se localizează pe față, pe gât, pe extensiile de membre la sugar și la nivelul pliurilor la toate vârstele, precizează doamna doctor Dărăban Diana.

Există simptome importante care susțin diagnosticul de dermatită atopică - acestea fiind reprezentate de vârsta mică de debut (de cele mai multe înaintea vârstei de 1 an), de xeroză cutanată (uscăciunea tegumentară) și de antecedentele personale sau familiale de atopie.

De asemenea, există simptome care se pot asocia și care nu sunt specifice dermatitei atopice, dar sunt înalt sugestive pentru acest diagnostic. De exemplu:

• cheratoza pilară;
• pitiriazisul alb;
• ihtioza vulgară;
• hiperliniaritatea palmară.

Pot exista și anomalii de răspuns vascular, precum:

• paloarea facială și dermografismul alb;
• eczema numulară;
• dermatoza plantară juvenilă;
• eczema cronică a mâinilor, uneori și cu afectare unghială;
• manifestări la nivelul zonelor palpebrale;
• eczemă la nivelul pleoapelor, cu pliuri suplimentare sub pleoapa inferioară (pliurile Dennie Morgan);
• și uneori, și cu unele complicații oftalmologice, cum ar fi cheratita.

Cum se manifestă dermatita atopică la sugari?

Bebelușii mai mici de un an care se confruntă cu această afecțiune au o piele uscată, cu un aspect roșiatic și ușor solzos, dar și posibile semne de scărpinare. Pe măsură ce cresc, copiii se vor scărpina din ce în ce mai puternic, fapt care va cauza eczemei un aspect inconfortabil. Din cauza scărpinatului, pielea se îngroașă și devine aspră.

Eczemele vor fi vizibile pe obrăjori, pe frunte, pe scalp, iar apoi coboară pe gât, pe fețele de extensie ale membrelor și pe trunchi.

Debutul acestei afecțiuni la vârsta de sub 1 an se întâmplă în peste 85% din cazuri, iar la vârsta de până în 5 ani, în 95% din cazuri.

Sfat: Evită materialele sintetice și alege hăinuțe moi, din bumbac sau alte fibre naturale, cu excepția lânii. Spală-le fără a folosi detergenți parfumați sau balsam și limpezește-le de două ori înainte de a le usca. Este recomandat să le și calci înainte de a le folosi, pentru un plus de protecție împotriva bacteriilor și pentru ca țesătura să devină mai moale. Un alt sfat este să nu îl îmbraci prea gros pe cel mic, pentru a nu cauza transpirație excesivă.

Cum se manifestă dermatita atopică la copilul mai mare de 2 ani?

La copilul mai mare de 2 ani, se întâlnesc frecvent eczeme la nivelul pliurilor și în mod special la articulațiile pumnilor. Se pot observa lichenificări la nivelul foselor poplitee (în spatele genunchilor) și la nivelul plicilor coatelor. Copilașii sunt palizi și au acele pliuri suplimentare sub pleoapa inferioară.

Copiii mai mari (10+ ani) pot avea bășicuțe ce apar recurent și care vin însoțite de senzații puternice de mâncărime. În această categorie de vârstă, dermatita atopică se poate extinde într-o formă numulară – cu zone de forma și dimensiunea unor monede, dispersate pe suprafața corpului, în care pielea este foarte uscată și roșie, cu senzații de mâncărime. În cazul adulților, pielea afectată de dermatită atopică este mai uscată și mai îngroșată decât cea a copiilor.

Cum se manifestă dermatita atopică la adolescenți și la adulți?

La adolescenți și la adulți, este frecvent întâlnită în zona feței și a gâtului, alături de lichenificări la nivelul membrelor, uneori și cu hiperpigmentări. În plus, pe lângă aceste manifestări, apar rar, însă sunt tipice pentru dermatita atopică și următoarele: eczema mamelonară, manifestări la nivelul zonelor palpebrale și nu în ultimul rând cheilita sau afectarea buzelor, adaugă doamna doctor Dărăban Diana.

La ce semne trebuie să cerem sfatul medicului?

De obicei, de pacientul cu dermatită atopică se ocupă o echipă de medici formată din medicul de familie, medicul pediatru, medicul dermatolog și medicul alergolog, la care uneori se poate asocia și un psiholog, deoarece sunt cazuri în care mâncărimile sunt extrem de intense, apar tulburări de somn, care pot avea impact asupra calității vieții, atât a pacientului, cât și a familiei din care face parte.

Este dermatita atopică o afecțiune ereditară?

Este o boală multifactorială, rezultată în urma asocierii de factori ereditari cu factori de mediu. Foarte mulți dintre pacienții cu dermatită atopică au rude de gradul I cu afecțiuni cu componentă alergică (fie dermatită atopică, fie astm bronșic, rinită alergică sau urticarie alimentară).

Așadar, dacă tu sau partenerul tău aveți boli atopice, consultați un medic pentru a reduce riscul micuțului de a dezvolta alergii, chiar din prima zi de viață!

De asemenea, orice alergeni alimentari ar trebui să fie eliminați din dieta mămicii care alăptează. De exemplu, laptele de vacă sau albușul de ou sunt transferate în laptele matern, în formă aproape neschimbată. Printr-o colaborare dintre un medic nutriționist și un medic alergolog, se poate crea o dietă echilibrată, care să înlăture riscul oricărei alergii.

Rutina zilnică de îngrijire: Cum să calmezi pielea cu produsele potrivite?

Atoderm Ulei de Duș - Produsul conține un complex original, brevetat, Skin Barrier Therapy™, care împiedică aderarea bacteriilor, mai ales a Stafilococului auriu, la piele. Biolipidele vegetale calmează senzația de prurit. Atoderm Ulei de Duș poate fi folosit la toate vârstele.

Atoderm Intensive Balsam - Asigură o hidratare intensiă a pielii, refacerea lipidelor cutanate prin tehnologia originală Lipigenium™, asigură calmarea senzației de mâncărime prin agentul dermatologic anti-prurit și previne suprainfecția pielii prin Skin Barrier Therapy™.

Atoderm SOS Spray - Calmează mâncărimea în 60 de secunde pentru 6 ore de eficacitate. Atoderm SOS Spray, anti-mâncărime cu efect calmant imediat, este potrivit pentru pielea sensibilă iritată, uscată spre foarte uscată.

Din grijă pentru sănătatea ta și a familiei tale, MedLife a lansat primele abonamente medicale individuale pentru copii și adulți. Abonamentul individual de sănătate pentru copii nu oferă doar GRIJĂ celor mici, ci și liniște vouă, părinților. Află mai multe aici.

autor: Desprecopii.com. Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Dărăban Diana, Medic Specialist Dermatolog, MedLife Băneasa
Toate drepturile rezervate (c) 2021

Referințe:
(1) pieleuscata.ro