Învățăm responsabilitatea financiară prin joacă: Sfaturi utile pentru părinți

Invatam responsabilitatea financiara prin joaca: Sfaturi utile pentru parinti

Învățăm responsabilitatea financiară prin joacă: Sfaturi utile pentru părinți

Pentru copii, banii sunt niște obiecte, iar ei nu le conștientizează valoarea. Așadar, sarcina părintelui este de a-l învăța pe copil, de la vârste foarte mici, ce înseamnă banii prin modalități adaptate vârstei lui. Cea mai bună modalitate de învățare pentru copii este prin joacă, mai ales pentru preșcolari.

Te invit să parcurgi articolul pentru o listă de idei activități de educație financiară care pot fi făcute acasă – din partea unui psiholog și psihoterapeut.

La cumpărături

Jocul de rol este o modalitate foarte eficientă de a-l învăța pe copil despre valoarea banilor și despre cum pot fi aceștia gestionați. Acest joc este potrivit pentru copiii începând cu vârsta de 3-4 ani.

Materiale necesare: Cutie de carton, bilețele, carioci sau pixuri, fructe, legume, jucării.

Etapele jocului:

 Se pun jucăriile sau obiectele disponibile “în magazin” într-o cutie sau pe o masă.
 Pe ele se lipesc prețurile cu 1, 2, 3, 5 lei - cât costă fiecare.
 Copilul primește bilețele (bancnotele) pe care sunt scrise sumele.
 Părintele îi explică faptul că pentru orice produs sunt necesari bani pentru a le putea cumpăra.
 Copilul dă hârtiuțele pentru a primi produsele dorite.
 Rolurile pot fi schimbate (părintele este vânzător și copilul client și invers), iar acest joc poate implica toți membrii familiei.

Găsește bancnota

Acest joc este unul distractiv și util pentru a-i învăța pe copii bancnotele (valoarea fiecăreia) și este potrivit pentru copiii de peste 4 ani.

Pot fi folosite bancnotele reale sau printate. Părintele le ascunde prin toată casa, iar copilul le caută. Atunci când găsește toate bancnotele, părintele îi va explica ce sumă valorează fiecare

BCR a lansat site-ul www.scoaladebani.ro, de unde atât părinții, cât și copiii, pot învăța cum să-și gestioneze cu cap economiile.

Decorăm pușculițe

Puşculiţele sunt un pas mic către realizarea unui buget personal. Utilizând ambalaje (cutii goale) de bomboane sau medicamente, hârtie, lipici şi creioane colorate, copiii pot învăța, prin joacă, ce înseamnă să economisești.

Se perforează capacul cutiei, se lipeşte hârtie albă sau colorată de jur împrejurul cutiei, se decorează cutia cu acuarele sau cariocă și se lipesc accesorii decupate din carton sau hârtie colorată. Astfel, copilul se va bucura de o puşculiţă personalizată cu imagini.

Lista cu dorințe a copilului

O parte esențială a alfabetizării financiare este crearea unui set de priorități. Nu putem avea tot ce ne dorim dintr-o dată, dar ne putem atinge obiectivele în timp dacă ne setăm o listă de priorități și dacă facem pașii necesari pentru a le bifa.

Aceasta este o lecție grozavă pe care o pot învăța copiii. Pentru această activitate, părintele trebuie să stea de vorbă cu copilul și să îl invite să enumere 4 lucruri pe care și le dorește. Următorul pas este să îl provoace să le ordoneze, de la cel mai important la cel mai puțin important.

Odată ce lista este creată, pasul final este ca părintele să elaboreze o strategie cu copilul despre cum își poate îndeplini dorințele, prin activități concrete - implicarea în sarcinile casei poate fi o idee bună.

Ia-l cu tine la cumpărături și explică-i pe înțelesul lui

Ia copilul cu tine la o sesiune de cumpărături și explică-i în mod activ procesul de luare a deciziilor. Când ajungi în supermarket, spune-i copilului tău câți bani aloci pentru cumpărături în ziua respectivă și care sunt prioritățile tale. Să îi povestești buget este important, dar este mult mai de impact dacă acesta vede, concret, că respecți și nu depășești bugetul alocat.

Explică-i de ce alegi un anumit articol în detrimentul altuia și explică-i noțiunile de reduceri și cupoane și cum funcționează acestea. Nu uita: copilul învață de la tine și preia exemplele din jur.

Banii de buzunar ai copilului - Recomandări utile pentru părinți

Este bine ca cei mici să aibă o anumită sumă de bani pe care să o gestioneze. Această sumă poate fi alocată la început săptămânal, apoi la două săptămâni și după lunar.

Chiar dacă la început există riscul să cheltuiască toți banii deodată, vor învăța apoi să îi gestioneze, cu sprijinul părintelui. Important este să nu fie cicălit cu cheltuiala banilor, ci doar să îi fie explicate anumite consecințe atunci când sunt cheltuiți prea repede.

E important ca un copil să învețe de mic cum se câștigă banii

Pentru anumite sarcini în afară de cele care trebuie făcute de toată lumea, copilul poate primi o anumită sumă de bani pe care să o gestioneze așa cum își dorește el.

Mulți copii, din ce se poate observa în cabinetele psihologilor, strâng o anumită sumă pentru gadgeturi sau diverse jocuri, iar acest lucru îi ajută să elimine recompensa imediată și să se gestioneze mai bine.

Cursurile care te așteaptă pe www.scoaladebani.ro o să-ți arate cum să pui problema. Mai mult, o să te facă să înțelegi cu dovezi, cu cazuri concrete, că educația financiară poate începe încă din grădiniță.

Părinții au principalul rol de a transmite valori sănătoase de gestionare a banilor și să nu uite că sunt principalul model al copiilor lor.

Ideea principală este aceea că părinții au nevoie să se educe ei în primul rând cu privire la finanțele lor și modul în care se raportează la bani. Dacă părinții au o viziune sănătoasă asupra banilor, copiii au toate șansele să își însușească acest lucru.

Curs pentru părinți

Cum discuți cu cei mici despre bani?

Începe cursul de educație financiară pentru părinți și descoperă toate informațiile necesare pentru un buget inteligent, dar și totul despre cum să porți discuții smart cu cei mici despre bani.​ 🙌😉

Un curs recomandat de Desprecopii.com

Curs gratuit aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️