Ce nume de familie primeste nou nascutul - 3 situatii explicate

Ce nume de familie primeste nou nascutul - 3 situatii explicate

Ce nume de familie primeste nou nascutul - 3 situatii explicate

Ce nume de familie primeste nou nascutul ? 

Există 3 situații în care se poate afla copilul născut: sa fie  copil rezultat din căsătorie, copil din afara căsătoriei sau copil găsit, din părinți necunoscuți sau părăsit de mamă în spital. Noul Cod Civil prevede regulile pentru stabilirea numelui copilului.

Vei citi:
Numele copilului din căsătorie
Numele copilului din afara căsătoriei
Numele copilului găsit, din părinți necunoscuți sau părăsit de mamă

Ca reguli generale, potrivit art. 83 și 84 Noul Cod Civil, se prevede că numele este format din numele de familie și prenume, că numele de familie se dobândește prin efectul filiației și că prenumele se stabilește la data înregistrării nașterii.

Există 3 situații în care se poate afla copilul născut:

 copil din căsătorie;
 copil din afara căsătoriei;
 copil găsit, din părinți necunoscuți sau părăsit de mamă în spital.

Numele copilului din căsătorie:

Conform art. 449, alin. (1) NCC, ca regulă generală, copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinților săi. Alin. (2) prevede că, în cazul în care părinții nu au un nume comun, aceștia stabilesc de comun acord numele de familie al copilului, care poate fi numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. La alin. (3) se precizează că, dacă părinții nu ajung la consens, numele de familie al copilului va fi stabilit de instanța de tutelă.

Art. 492 NCC prevede că părinții aleg prenumele copilului.

Numele copilului din afara căsătoriei:

În general, copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al părintelui față de care i s-a stabilit mai întâi filiația, potrivit art. 450, alin. (1) NCC. Dacă, ulterior, filiația copilului este stabilită și față de celălalt părinte, prin acordul ambilor părinți, copilul poate lua numele de familie al părintelui față de care s-a stabilit filiația ulterior sau numele lor reunite. În cazul în care părinții nu cad de acord, instanța de tutelă stabilește numele copilului, așa cum prevede art. 450, alin. (2). Alin. (3) al aceluiași articol prevede că, în cazul copilului a cărui filiație a fost stabilită în același timp față de ambii părinți, se aplică aceleași reguli ca în cazul copilului din căsătorie.

Regula privind prenumele copilului este cea prevăzută la art. 492, acesta fiind ales de părinți.

Numele copilului găsit, din părinți necunoscuți sau părăsit de mamă în spital, identitatea acesteia nefiind stabilită în termenul prevăzut de lege:

Potrivit art. 84, alin. (3), atât numele de familie, cât și prenumele copilului găsit, născut din părinți necunoscuți, precum și cele ale copilului care este părăsit de către mamă în spital, iar identitatea acesteia nu a fost stabilită în termenul prevăzut de lege, se stabilesc prin dispoziția primarului comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București în a cărui rază teritorială a fost găsit copilul ori, după caz, s-a constatat părăsirea lui, în condițiile legii speciale.

O situație specială o poate reprezenta copilul adoptat, atunci când adopția se realizează la scurt timp după naștere. Astfel, potrivit art. 473, alin. (1) NCC, copilul adoptat dobândește, prin adopție, numele de familie al celui care îl adoptă. Alin. (2) prevede că, dacă adopția se face de către 2 soți ori de către soțul care adoptă copilul celuilalt soț, copilul adoptat va purta numele comun al soților, dacă aceștia au un nume de familie comun. În cazul în care soții nu au nume de familie comun, ei sunt obligați să declare instanței care încuviințează adopția numele pe care copilul adoptat urmează să îl poarte. Dacă soții nu se înțeleg, instanța este cea care hotărăște numele copilului adoptat. Potrivit art. 473, alin. (3), instanța care încuviințează adopția poate dispune schimbarea prenumelui copilului, pentru motive temeinice, la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoare.
 

Numele rare poarta ghinion? 

O stire prezentata chiar de BBC spune ca numele rare aduc ghinion. Specialistii americani au aratat ca alegerea prenumelui influenteaza starea psihica a copilului si a viitorului adult dar si perceptia oamenilor despre frumusete. Cititi mai departe aici: Prenumele poate influenta destinul

Nume de fete inspirate de Kabala

Rachel, Miriam, Hana, Suri (inseamna: printesa), Alma (inseamna tanara fata sau lume), Rebeca, Lia, Sara, Abigail (bucuria tatalui), Aliah (inseamna inaltare). Cititi mai multe aici: Nume de copii inspirate de Kabala 

Numele rare poarta ghinion? 

O stire prezentata chiar de BBC spune ca numele rare aduc ghinion. Specialistii americani au aratat ca alegerea prenumelui influenteaza starea psihica a copilului si a viitorului adult dar si perceptia oamenilor despre frumusete. Cititi mai departe aici: Prenumele poate influenta destinul 

 Cititi: Numele copilului si destinul

Citeste si despre cum poate influenta prenumele destinul dar si sfaturile noastre despre alegerea numelui copilului tau.
Succes in folosirea celei mai mari
baza de date de nume de pe internetul romanesc!

Cea mai mare baza de date despre nume - pentru copii norocosi!

Baza de date Desprecopii.com

  

  

  

   Nume Sex OrigineCiteste si despre cum poate influenta prenumele destinul  dar si sfaturile noastre despre alegerea numelui copilului tau.
Succes in folosirea celei mai mari
baza de date de nume  de pe internetul romanesc!

 Recomandare: Cititi Odiseea Sarcinii

La Odiseea Sarciniii veti intelege mai bine cum se dezvolta bebelusul de-a lungul celor 40 de saptamani dar si cum se schimba trupul mamicii pentru marea intalnire: nasterea. Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici: 

Numele ales poate influenta destinul?

Ce importanta are numele pe care il alegem copilului nostru? Il va ajuta sa reuseasca in viata? Sa fie mai plin de succes, mai iubit, mai fericit? Putem ajuta destinul? Ati remarcat ca unele nume par sa aiba o 'greutate' aparte? De la prima vedere, prenumele unei persoane nu are nici un fel de importanta. Pare sa fie doar o conventie sau simplul mod prin care cineva poate fi recunoscut si strigat. Si totusi, impactul acelei combinatii de litere la auzul careia tresarim o viata intreaga este mare. Citeste pe larg:
Prenumele poate influenta destinul?
Citeste si despre cum poate influenta prenumele destinul  dar si sfaturile noastre despre alegerea numelui copilului tau.
Succes in folosirea celei mai mari baza de date de nume  de pe internetul romanesc!

Asa alegi un nume unic pentru copilul tau

Alegerea unui nume pentru copilul tau nu este uneori un lucru simplu. Aceasta sarcina nu este doar dificila, dar, de asemenea, pe de alta parte poate oferi multa distractie. Multi parinti din ziua de azi doresc un nume unic pentru copilul lor, insa incercati sa gasiti numele potrivit si va veti da seama.

Aceste sfaturi te pot ajuta sa gasiti numele perfect pentru copilul tau.

 

Despre nume de copii, merita citit si:

Nume de fete 
Nume de baieti 
Nume de copii ale celebritatilor
Nume biblice pentru copii

Cum ma pot hotari in alegerea numelui copilului meu?

Prenumele poate influenta destinul?

Cele 72 de nume ale lui Dumnezeu
Numele copilului poate anunta succesul in cariera si in iubire

Numele copilului si destinul

Numele copilului si numerologia
Alegerea numelui copilului in functie de numerologie

Nume de fete
Nume unisex pentru copii

Top 200 nume de copii in Olanda

Nume de copii ale celebritatilor

Nume de printese petru fete
Top nume de copii in Romania

Ce nume de copii aleg oamenii bogati din lume?

Top zece nume de copii in SUA

Citeste si despre cum poate influenta prenumele destinul  dar si sfaturile noastre despre alegerea numelui copilului tau.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

In cautarea numelui perfect pentru copilul meu

Una dintre cele mai grele alegeri pe care trebuie sa le faca un parinte este cea referitoare la numele bebelusului. Desi mama e cea care il poarta  9 luni in pantece si il naste, se gasesc tot felul de persoane care sa sugereze numele puiutului citeste in continuare aici.

La Odiseea Sarciniii veti intelege mai bine cum se dezvolta bebelusul de-a lungul celor 40 de saptamani dar si cum se schimba trupul mamicii pentru marea intalnire: nasterea. Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina. 

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani 
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

autor: avocatoo.ro (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII