Zincul – un remediu minune contra racelii?

Zincul – un remediu minune contra racelii?

Zincul – un remediu minune contra racelii?

  • Chiar daca nu este o maladie tocmai de sezon, raceala este, in orice anotimp una dintre cele mai sacaitoare boli.  De ceva timp se pare insa ca raceala are un nou dusman, pe care ne putem baza pentru a o invinge – zincul.

Chiar daca nu este o maladie tocmai de sezon, raceala este, in orice anotimp una dintre cele mai sacaitoare boli.  De ceva timp se pare insa ca raceala are un nou dusman, pe care ne putem baza pentru a o invinge  zincul.

Zincul este o substanta foarte importanta pentru sistemul imunitar, iar lipsa lui din organism scade rezistenta acestuia la infectii. Doza zilnica recomandata de medici este de 10 mg de zinc. Depasirea acesteia poate avea efecte secundare precum greturi, dureri de stomac, gust neplacut etc. Niciun studiu nu a relevat insa faptul ca ar exista vreun efect secundar negativ pe termen lung al consumului de zinc peste doza zilnica recomandata. Mai mult, se pare ca un consum de zinc in exces ne poate feri de raceli sau ne poate ajuta sa le combatem mai usor.

De peste doua decenii se fac studii asupra efectelor zincului asupra racelii. Baza acestor studii o constituie o observatie facuta accidental in anii  80, cand un medic a remarcat faptul ca raceala unei fetite de 3 ani, bolnava de leucemie, a disparut ca prin minune, dupa ce aceasta a luat o pastila de zinc. Rezultatele nu au fost insa niciodata concludente din cauza diferentelor mari dintre dozele testate. De altfel, specialistii inca studiaza fenomenul pentru a stabili care este, de fapt, doza optima de zinc pentru a combate raceala.

Potrivit cercetatorilor, consumul unor doze mari de zinc poate reduce durata de manifestare a racelii la jumatate. Concluziile recente asupra utilitatii zincului in combaterea racelii reprezinta rezultatul a 13 studii prin care a fost testata capacitatea pastilelor de zinc, care se dizolva in gura si care se gasesc pe scara larga in farmacii, de a combate raceala. Trei dintre aceste studii arata ca daca se iau peste 75 de mg de acetat de zinc zilnic (mai mult de 7 ori decat doza recomandata normal) de la primele simptome, raceala poate fi scurtata cu circa 42%. Alte cinci studii, care au folosit alte tipuri de saruri de zinc, in cantitati peste 75 de mg au aratat ca raceala poate fi redusa cu circa 20%, iar cinci studii in care s-au folosit doze mai mici de 75 de mg au scos in evidenta ineficienta acestor doze in tratarea racelii.

Pana cand specialistii vor stabili exact cat zinc trebuie sa luam ca sa ne scurtam chinul provocat de raceala, puteti incepe prin a consuma alimente care contin aceasta substanta minune - crustacee, carne de miel, ficat, friptura, dovleac seminţe şi cereale integrale.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Recomandare

Cititi si Sanatatea Femeii de la Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII