Bebe tresare în somn? Răspunsul poate fi REFLEXUL MORO - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

Bebe tresare in somn? Raspunsul poate fi reflexul Moro - iata ce tebuie sa stii despre acest reflex al nou nascutilor

Bebe tresare în somn? Răspunsul poate fi REFLEXUL MORO - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

În primele luni, bebelușul se va confrunta cu o mulțime de schimbări de dezvoltare, una dintre ele fiind reflexul Moro.

Reflexul Moro sau reflexul de „tresărire” este un reflex al nou-născuților care îi îngrijorează adesea pe noii părinți.

Vei citi:
Reflexul de tresărire
Reflexele nou-născutului
Reflex Moro hiperactiv sau exagerat
Reflexul Moro vs. spasmele infantile

Reflexul de tresărire

Probabil ai observat că bebelușul tău începe să adoarmă și apoi brusc „tresare” și se trezește.

Este o reacție involuntară a bebelușului de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat dintr-o dată, de aceea i se mai spune și “reflex de tresărire”. Unii medici îl caracterizează ca fiind o reacție involuntară la amenințare. Practic copilul tresare dintr-o dată ridicându-și mânuțele, apoi lăsându-le ușor jos și începând să plângă. Bebelușii obișnuiți să adoarmă pe burtică nu sunt treziți de acest reflex (însă nu e recomandat să pui bebelușul să doarmă pe burtică până ce nu se rostogolește, din cauza Sindromului Morții Subite a Sugarului).

Bebelușii trec prin această etapă destul de repede. La vârstă de aproximativ 6 săptămâni, gâtul lor devine mai puternic ajutându-i să se sprijine singuri și până la 2-3 luni acest reflex a dispărut.

Când să îți faci griji: de fapt, ar trebui să îți faci griji numai dacă bebelușul nu prezintă astfel de mișcări spastice. Absența lor ar putea însemna că ceva nu este bine. Deci, dacă bebelușul nu arată niciunul dintre aceste semne, discută cu medicul.

Reflexele nou-născutului

Următoarele sunt câteva reflexe normale înnăscute pe care le vei observa în primele săptămâni ale bebelușului. Dar nu toți sugarii dobândesc și pierd aceste reflexe exact în același timp. Acest tabel îți va oferi o idee generală la ce să te aștepți.

Reflex Moro hiperactiv sau exagerat

Reflexul Moro este un tip de răspuns automat pe care nou-născuții îl manifestă atunci când devin surprinși. Unii bebeluși au un reflex Moro anormal care implică doar o parte a corpului, în timp ce alții nu au reflex Moro deloc. Cauzele posibile ale unui reflex anormal sau absent includ:

 leziuni la procesul de naștere;
 infecții;
 slăbiciune musculară;
 paralizie cerebrală spastică;
 afectarea nervilor periferici;

Deși reflexul Moro este un semn bun la nou-născuți, unii bebeluși au un reflex Moro hiperactiv sau exagerat, care uneori poate interfera cu somnul.

În cazuri foarte rare, un reflex Moro sever poate fi un semn de hiperekplexie, o afecțiune neurologică moștenită.

Sugarii care au hiperekplexie au răspunsuri de tresărire exagerate, după care urmează perioade scurte de rigiditate musculară și paralizie. Au, de asemenea, un tonus muscular crescut, numit hipertonie, care face ca membrele să fie rigide și dificil de mișcat. Părinții trebuie să discute cu medicul dacă observă aceste simptome la nou-născut.

În caz contrar, este important de reținut că reflexul Moro este o reacție normală la bebelușii sănătoși și că nu este un motiv de îngrijorare. Reflexul Moro este deosebit de puternic la nou-născuții, deoarece se adaptează la lumea din afara uterului, dar de obicei nu îi deranjează.

Părinții pot calma un bebeluș care plânge sau pare supărat atunci când experimentează un reflex Moro prin:

 a-i mișca ușor brațele și picioarele spre corp;
 a-l ține în brațe până se calmează;
 a-i sprijini capul și gâtul;
 a-l înfășa ușor la somn.

Reflexul Moro vs. spasmele infantile

Spasmele infantile, sau sindromul West, se referă la un tip de convulsii care apare la copiii cu epilepsie. Spasmele infantile au unele dintre aceleași trăsături ca și reflexul Moro.

Spasmele infantile pot arăta diferit la diferiți copii. Unii bebeluși își vor arcui spatele și își vor extinde brațele și picioarele, în timp ce alții se vor apleca înainte în timp ce brațele și picioarele lor înțepenesc.

Părinții care sunt îngrijorați de mișcările pe care le face copilul lor ar trebui să discute urgent cu un medic pediatru, care ar trebui să poată distinge relativ ușor între reflexul Moro și spasmele infantile la un nou-născut.

Spasmele infantile încep de obicei în primul an de viață, între 4 și 8 luni. De obicei, se rezolvă până la vârsta de 5 ani, deși le pot lua locul și alte crize. Bebelușii pot avea până la 100 de spasme pe zi.

Medicii pot trata spasmele infantile cu terapie hormonală sau medicamente anticonvulsivante. Cu toate acestea, aceste tratamente pot provoca efecte secundare grave. Bebelușii care dezvoltă spasme infantile din cauza unei leziuni cerebrale pot necesita intervenții chirurgicale.

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.

 Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici. 

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

 Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII