Diagnosticarea întârzierilor de dezvoltare la copii - cum se face, criterii și proces: sfatul medicului

Diagnosticarea intarzierilor de dezvoltare la copii - cum se face, criterii si proces: sfatul medicului

Diagnosticarea întârzierilor de dezvoltare la copii - cum se face, criterii și proces: sfatul medicului

Fiecare copil este unic. Dar există etape ale dezvoltării pe care medicii le urmăresc pentru a fi siguri că micuțul se dezvoltă conform așteptărilor, pentru vârsta care o are. Dacă copilul dumneavoastră are o întârziere în dezvoltare, există terapii care îl pot ajuta să prospere.

Creșterea unui copil este mai mult decât creșterea fizică. Copiii cresc, se dezvoltă și învață pe tot parcursul vieții, începând de la naștere. Putem afla despre dezvoltarea unui copil prin modul în care acesta interacționează cu mediul său, inclusiv modul în care se joacă, învață, vorbește, se mișcă și se comportă.

Vei citi:
Ce este întârzierea dezvoltării?
Cunoașterea istoricului medical
Examenul fizic
Evaluarea dezvoltării copilului
Testul de auz

Ce este întârzierea dezvoltării?

Abilități precum a face un prim pas, a zâmbi pentru prima dată și a face cu mâna „Pa!” sunt numite repere ale dezvoltării. Copiii ating repere prin joc, învățare, vorbire, comportament și mișcare (mers, etc.). O întârziere în dezvoltare are loc atunci când copilul întârzie să atingă unul sau mai multe dintre aceste repere.

Când o întârziere în dezvoltare nu este detectată devreme, copiii nu primesc imediat ajutorul de care au nevoie. Acest lucru le poate îngreuna procesul de învățare și poate chiar agrava întârzierile de dezvoltare. Cu cât copiii primesc ajutor mai repede, cu atât le va fi mai bine pe termen lung.

♦ Citeste mai intai 5 tipuri de întârzieri de dezvoltare la copii și modalități de gestionare

De aceea, medicii folosesc screening-ul de dezvoltare pentru a diagnostica provocările cu care se confruntă copiii. Procesul urmat este:

Cunoașterea istoricului medical

Părinții pot fi intervievați pentru a obține informații despre detaliile medicale, malformații congenitale, medicamente și intervenții chirurgicale pe care le-ar fi avut copiii lor.

Specialistul din domeniul sănătății poate dori, de asemenea, să afle mai multe detalii despre istoricul medical sau starea de sănătate a părinților. De asemenea, pot dori informații despre sarcina mamei, infecțiile care le-a avut sau alte probleme conexe.

Examenul fizic

Medicii vor examina copiii pentru a le verifica starea fizică și aspectul general. Se vor verifica ochii, capul, pielea, mișcarea mușchilor, vorbirea și alte caracteristici pentru a exclude posibilitatea oricărei tulburări.

Evaluarea dezvoltării copilului

Un medic pediatru va evalua comportamentul copiilor, abilitățile sociale, abilitățile de concentrare, abilitățile lingvistice și abilitățile de învățare pentru a verifica prezența sau absența unor tulburări, cum ar fi ADHD, tulburarea din spectrul autist sau tulburările de învățare. Unele dintre aceste teste de dezvoltare includ ADOS (Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului), testul de dezvoltare Denver și testul de dezvoltare Batelle.

Testul de auz

Medicul poate, de asemenea, să trimită copiii la un audiolog pentru a verifica abilitățile de auz care afectează limbajul și vorbirea. La sugari, se efectuează teste potenţiale auditive evocate de trunchi cerebral. Audiologul poate efectua diferite teste în funcție de vârsta copilului. Dacă este diagnosticată o problemă, copiii sunt îndrumați către un specialist pentru tratament suplimentar.

Nu există teste de laborator specifice pentru a determina întârzierea dezvoltării la copii. Cu toate acestea, pe baza screening-ului de dezvoltare, pediatrii pot recomanda teste suplimentare și anumiți pași pentru tratament.

► Citeste in continuare

5 tipuri de întârzieri de dezvoltare la copii și modalități de gestionare

Când bebelușul parcurge mai lent etapele de dezvoltare - ce trebuie să știe părinții

Primul an de viata al bebelusului in 52 de saptamani

Primul an al bebelusului sau Odiseea celor 52 de saptamani ale bebelusului, este crucial pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Iata in detalii concrete, de la saptamana la saptamana, cum creste, ce prefera, cum doarme, cum invata si cum invata sa creasca frumos.

Sau, 31,536,000 de secunde, 525,000 de minute, 8760 de ore, 365 de zile si 365 de nopti, 52 de saptamani, 12 luni, 1 an. Primul an al bebelusului tau scump...mai departe AICI

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forurile mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comoriAlaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII